Šport

Favoriti a čierne kone Australian Open 2020

Favoriti a čierne kone Australian Open 2020

Viac ako dvadsať hodín živého tenisového vysielania denne ponúkne Eurosport z prvého grandslamu roka 2020 – Australian Open.

Kto sú tohtoroční favoriti a ako to vidia bookmakeri? Ide o biely šport a tam sa úplné prekvapenia väčšinou nekonajú. Hráči a hráčky z absolútnej špičky si svoju výkonnosť držia po celý rok, a tak nie je divu, že kurzy už teraz favorizujú Novaka Djokovića, Rogera Federera a Rafaela Nadala.

Medzi ženami sa medzi tradičnými menami, ktoré kraľujú kurtom po dlhé roky (ako Serena Williams), objavuje v prognózach súčasná šampiónka z US Open Bianca Andreescu. Bookmakeri ju označujú za čierneho koňa celého turnaja, prirovnávajú ju k minuloročnému prekvapeniu menom Naomi Ósaka. Bianke Andreescu ale dávajú oveľa väčšie šance na celkové víťazstvo.

Čo je to Australian Open

Ide o turnaj s veľmi dlhou tradíciou, prvýkrát sa dnešný austrálsky grandslam hral už v roku 1905, vtedy ešte pod názvom Australasian Championships. V roku 2020 sa teda odohrá 108. ročník fascinujúceho šampionátu. Tenisová atmosféra je u protinožcov vždy úžasná, Austrálčania sa tenisom bavia a dokážu aj vášnivo fandiť. Niet divu, že dobrej tenisovej nálade radi podľahnú aj komentátori Eurosportu, ktorí sa na Australian Open každoročne tešia, a to napriek tomu, že to pre väčšinu z nich znamená rad bezsenných nocí. Michal Škorpil je presvedčený, že české tenistky majú na austrálskych tenisových majstrovstvách veľké šance na dobrý výsledok. „Sme plní očakávania. Petra Kvitová obhajuje finále, čo bude úloha neľahká, ale nielen ona má na postup do druhého týždňa. Súčasná armáda českých tenistiek je početná a sú veľmi vidno, čo potvrdzujú ankety WTA ako prielom mesiaca, na ktorý dosiahli hneď štyri hráčky. Zdobí ich nasadenie, chytrosť hry a najmä jej pestrosť, ktorú vie predať nielen tých osem najskúsenejších, ktoré zakončujú rok 2019 v prvej stovke svetového rebríčka,“ tvrdí Škorpil. 

Prekvapí niekto z druhej línie?

Dvojhra mužov na grandslamových turnajoch, to sú predovšetkým už legendárne tri mená – Novak Djoković, Roger Federer a Rafael Nadal. Komentátor Radek Barkman ale nevylučuje, že na prekvapenie nikdy nedôjde: „Je obdivuhodné, ako títo traja dlhodobo hrajú, ja sa napriek tomu už trošku teším na to, že raz vyhrá grandslam niekto z mladšej tenisovej generácie. Thiem, Medvedev, Tsitsipas, Zverev síce vyhrávajú turnaje, v ktorých sa hrá na dva víťazné sety, lenže trojsetové grandslamy, to je takmer iný šport. A pozrite sa na Federera, má 38 rokov, a videli ste ho niekedy v piatom sete na kurte unaveného?“

20 miliónov divákov

Posledné finále mužskej dvojhry vyhral Novak Djoković. Diváci možno ale skôr spomínajú na pamätné finále z roku 2017, v ktorom v nervy drásajúcom ohromujúcom dueli porazil Roger Federer Rafaela Nadala. Ich päťsetovú bitku sledovalo naprieč Európou na Eurosporte a voľne šírených kanáloch Discovery 20,7 milióna divákov, čo z nej urobilo najsledovanejší tenisový duel Eurosportu všetkých čias. Na Eurosporte ho vtedy komentoval Karel Janů a znamenalo to pre neho neskutočný zážitok. „Rozhodne išlo o jeden zo zápasov, na ktoré nikdy nezabudnem. Federer po pol roku bez tenisu postúpil do finále grandslamu. K tomu v 35 rokoch. A v ňom si ešte raz zahral so svojím najväčším rivalom a porazil ho v piatich parádnych setoch. To bola jednoducho tenisová rozprávka.“

Eurosport uzavrel viacročnú dohodu s ATP Tour pre Českú republiku a Slovensko, ktorá sa týka vysielania 41 turnajov ATP Tour a odštartuje v roku 2021. Eurosport predstaví 9 turnajov ATP Masters 1000, 13 turnajov ATP 500 a 17 turnajov ATP 250, v závere sezóny tiež Nitto ATP Finals. Nebude chýbať ani Next Gen ATP Finals. Turnaje budú dostupné na všetkých platformách Eurosportu.

Australian Open 2020

Šport
Foto Getty Images
pondelok 20. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC