Šport

Eurosport šliape do pedálov

Eurosport šliape do pedálov

Eurosportu sa hovorí Domov cyklistiky (Home of Cycling) a fanúšikovia tej cestnej tu budú aj v roku 2019 naozaj ako doma.

Eurosport bude tento rok vysielať približne šesť desiatok cestných cyklistických podnikov, ich zoznam sa každým rokom rozširuje. Už v januári predstavila stanica prvýkrát v histórii etapové preteky Vuelta a San Juan z Argentíny, na ktorých sa zišla výborná konkurencia v čele s Petrom Saganom, a kde odštartoval svoj návrat do profesionálneho pelotónu Petr Vakoč.

Grand Tour tradične komplet

V podobnom duchu bude Eurosport pokračovať aj v ďalších mesiacoch roku 2019. Predstaví takmer kompletný program pretekov najvyššej kategórie World Tour (je ich 38), ale aj množstvo ďalších cyklistických zápolení nielen z Európy, ale aj z Ázie a Severnej a Južnej Ameriky. Tradične bude stanica vysielať všetky tri Grand Tour, teda Giro d'Italia, Tour de France a Vueltu. Kompletné etapy ponúkne divákom naživo, navyše pred každou etapou aj po nej sa diváci môžu tešiť na zaujímavé postrehy, analýzy aj aktuálne emotívne rozhovory s jazdcami tesne po finiši. To všetko v magazíne Extra, v ktorom sa predstaví medzinárodný expert Eurosportu Juan Antonio Flecha.

Na obrazovkách sa opäť objaví aj päťka najslávnejších klasík, tzv. Monumentov (niektoré z nich bude Eurosport vysielať od štartu do cieľa): Miláno – San Remo, Okolo Flámska, Paríž – Roubaix, Liège – Bastogne – Liége a Okolo Lombardie. Diváci uvidia aj rad kratších etapových pretekov, napríklad Tirreno – Adriatico, Okolo Baskicka, Okolo Kalifornie. Navyše desiatky atraktívnych jednodňových pretekov, o. i. Strade Bianche, Gent – Wevelgem a Amstel Gold Race.

Ako dopadnú Česi a Slováci?

Cyklistickí fanúšikovia budú mať na Eurosporte takmer po celý rok príležitosť sledovať aj špičky českej a slovenskej cyklistiky. Hlavná pozornosť bude samozrejme smerovaná na superstar Petra Sagana v radoch BORA­‑hansghrohe, ale stajňovú slovenskú kolóniu zastupujú ešte starší z bratov Saganovcov Juraj a pracovitý Erik Baška. Doplní ich potom Čech Leopold König, v prípade ktorého je však otázkou aktuálny zdravotný stav. V prenosoch sa bude pravidelne objavovať Roman Kreuziger, ktorý prestúpil do stajne Dimension Data, Zdeněk Štybar a Petr Vakoč sa opäť predstavia v drese Deceuninck – Quick­‑Step, Jan Hirt pokračuje vo farbách Astany. Nováčikom vo World Tour je Josef Černý, ktorý prestúpil do stajne CCC. Ďalší cyklisti budú obliekať dresy prokontinentálnych stajní, ktorých zástupcov tiež často vídame v priebehu roka na televíznych obrazovkách. Napríklad Adam Ťoupalík už vlani prvýkrát dosiahol na profesionálne víťazstvo – vyhral etapu Arktických pretekov Nórskom a bude aj v roku 2019 jazdiť za Corendon­‑Circus.

Cyklistiku aj tento rok komentujú Štěpán Straka, Petr Nejedlý a Martin Hačecký, ktorý k česko­‑slovenskej skvadre na záver dodáva: „Vzrušujúce, máme sa na čo tešiť, už aby to začalo. Som zvedavý na výkony slovenských i českých cyklistov, samozrejme predovšetkým na hviezdneho Petra Sagana, veľmi však fandíme aj Petrovi Vakočovi v jeho návrate, snáď uvidíme Zdeňka Štybara opäť vpredu na Paríž – Roubaix, Roman Kreuziger pôjde na celkovú klasifikáciu na Tour de France, Slovák Erik Baška sa chystá okrem iného na Okolo Katalánska a Okolo Kalifornie, je toho veľa. A uvidíme, ako do profesionálneho pelotónu vstúpi najlepší český junior Karel Vacek.“

Aj v roku 2019 sa teda majú (nielen) českí a slovenskí cyklistickí fanúšikovia pri obrazovkách rozhodne na čo tešiť!

Cyklistika

Šport
Foto GETTY IMAGES
streda 6. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC