Šport

Bundesliga: 1. liga Európy

Bundesliga

Ktorá zo svetových futbalových líg je tá najlepšia? Máme za to, že nemecká Bundesliga, aj keď sa v nej nehádže stámiliónmi eur a nehrajú v nej hviezdy z titulných stránok bulváru. Pre naše tvrdenie sme našli štyri dobré dôvody.

1. Ide to aj bez dlhov 

Anglický majster Manchester United v uplynulej sezóne nazhromaždil dlhy vo výške cez 800 miliónov eur, čo je takmer dvadsaťpäť miliárd českých korún. Madridský „Biely balet“ dlhuje nejakých deväť miliárd korún a Barça päť a pol, zatiaľ čo napríklad Bayern Mníchov takmer žiadne dlhy neťažia. Súvisí to s mimoriadne prísnymi pravidlami Bundesligy, ktoré licenciu viažu tiež na likviditu klubov. Aj preto od založenia súťaže v roku 1963 nemusel žiadny klub vyhlásiť bankrot. Z dôvodu nevyjasneného financovania bola v sezóne 1994/95 dokonca odobratá licencia drážďanskému Dynamu.
 

2. Mladosť vpred

V Nemecku funguje jeden z najprepracovanejších systémov na vyhľadávanie a podporu mladých talentov, s ktorým v českom futbale znesie porovnanie azda len príprava dorastu Viktorie Plzeň. Na rozdiel od iných líg nemá vlastnú hráčsku liaheň iba hŕstka najbohatších klubov, ale každý. Nemecký „nároďák“ je preto zostavovaný takmer výlučne z hráčov domácich klubov, ktorí často robia ďalšiu kariéru v kluboch po celom svete, či už ako hráči alebo na trénerskej stoličke.
 

3. Je to tesné

Kvalita hráčov a finančné možnosti jednotlivých klubov Bundesligy sa samozrejme veľmi líšia: o v českých korunách osemmiliardovom obrate Bayernu si v Paderborne alebo Hoffenheime môžu nechať len snívať. S 23 majstrovskými titulmi dominuje Bundeslige práve mníchovský veľkoklub, v uplynulých desiatich sezónach si však striebornú misu pre majstra ligy poťažkali aj Dortmundskí, hráči Stuttgartu či prvýkrát v histórii VfL Wolfsburg. Zatiaľ čo na špici niektorých súťaží sa točia stále rovnaké dva, tri kluby, Bundesliga patrí medzi tie najvyrovnanejšie. 
 

4. Európski šampióni

O tom, koľko klubov z danej národnej ligy sa môže zúčastňovať medzinárodných turnajov UEFA, asociácia rozhoduje na základe každých päť rokov revidovaného hodnotenia národných šampionátov. Vysoký ranking Bundesligy znamená, že do boja o jedenásťkilovú trofej zo striebra, ktorá čaká na víťaza Ligy majstrov, je pripustený nielen nemecký majster, ale aj vicemajster a tretí klub tabuľky. Do play-off najprestížnejšej súťaže sa kvalifikuje aj štvrtý klub rebríčka Bundesligy, zatiaľ čo piate a šieste mužstvo si zahrá v Európskej lige. Nemecké tímy sa pritom v Európe rozhodne nestratia, veď napríklad v predminulom finále Ligy majstrov sa nemecky hovorilo na oboch stranách ihriska.

Priateľské stretnutia európskych veľkoklubov

Šport
Foto Profimedia.cz
sobota 26. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC