Šport

Budúcnosť Sebastiana Vettela: Formula 1, alebo rodina?

Šport – Kariéra pilota Formula 1 Sebastiana Vettela

Ako sa F1 bude jazdiť po pandémii a kam sa Sebastian Vettel vydá po Ferrari?

Je úplne jedno, či je človek fanúšikom Sebastiana Vettela, alebo nie, jeho rozchod s Ferrari je smutnou správou. Neuspel totiž – nech sú príčiny akékoľvek – ďalší ambiciózny projekt. Iba ak by sa stal zázrak a Vettel by získal pre Ferrari titul v sezóne 2020, ktorej podobu nepoznáme. Ak sa však zázrak nestane, tak sa čakanie na titul natiahne už na trinásť rokov. Pravda, bolo to v minulosti horšie: tituly Jodyho Schecktera v roku 1979 a Michaela Schumachera v sezóne 2000 delilo neuveriteľných 21 rokov! 

Mnoho pilotov dosiahlo vo farbách Ferrari na veľké úspechy. Ale len dvaja z nich sú stavaní na povestný piedestál. Niki Lauda a Michael Schumacher. Aby sme plne pochopili, prečo to tak je, stojí si za to vypočuť slová Lucu di Montezemola, prezidenta Ferrari od roku 1991 do roku 2014. Podľa jeho presvedčenia len Lauda a Schumacher dokázali dýchať úplne bezmedzne za celý tím a chápať jeho podstatu.
 
Práve on dokázal vytvoriť prostredie pre kľúčovú skupinu ľudí: Jean Todt, Ross Brawn, Rory Byrne a Michael Schumacher. Tvorcovia mega úspechu Ferrari v období rokov 1999 až 2004. (Áno, Mika Häkkinen je majstrom sveta sezóny 1999, ale Pohár konštruktérov má Ferrari. Rovnako ako v sezóne 2008, ktorej šampiónom je Lewis Hamilton.)

Koniec zlatých časov 

Áno, pravda, prišiel ešte jeden záblesk v podobe titulu majstra sveta pre Kimiho Räikkönena v sezóne 2007, za ktorý snáď vypláca doživotné dividendy Felipemu Massovi. Od tých čias už ale zase nič. Novou nádejou mal potom byť Fernando Alonso. Titul prvej spoločnej sezóny 2010 si ale nechalo Ferrari utiecť medzi prstami, keď ešte pred poslednými pretekmi bolo priebežné poradie šampionátu Alonso – Webber – Vettel. Titul nakoniec získal Vettel. Taktický error vytvoril nezmazateľné jazvy bolesti z trpkej porážky. Niečo podobné prišlo aj v sezóne 2012, v ktorej počas posledných pretekov bol po niekoľko kôl Alonso s Ferrari majstrom sveta. Ale Adrian Newey stavia nerozbitné autá a Vettel po tvrdšej havárii v prvom kole dokázal napriek tomu získať titul. 

Nová nádej

Alonsove ambície v spojení s frustráciou priniesli svoju daň a obe strany sa rozišli v zlom. Na obzore sa pre taliansku značku objavil záblesk novej nádeje: Sebastian Vettel. Začalo to fantasticky víťazstvom už v tretích pretekoch prvého roku spolupráce sezóny 2015. Ale Mercedes bol jednoducho príliš silným tímom. Prvý rok, dva sa to dá vydržať, ale keď v treťom roku je to všetko stále rovnaké, motiváciu vystrieda frustrácia. Príchod dravého, veľmi schopného a šikovného Charlesa Leclerca na sebavedomí Sebastiana Vettela nič nepridal a ovládať sa pred novinármi a televíznymi kamerami si žiada veľa energie. 

Rozvod Vettel – Ferrari prebieha v podstatne pokojnejšom duchu, než to bolo v Alonsovom prípade. Ale trpkosť Vettel neváha dať najavo: „Aby ste dosiahli na najlepšie výsledky, potrebujete vo vzťahu dokonalú harmóniu. Ja a tím sme prišli na to, že už nezdieľame túžbu spolu zostať po skončení tohtoročnej sezóny.“ Zamilovanosť vyprchala. Ferrari nejakú ponuku Vettelovi predložilo, ale tá mu nebola dosť dobrá. Ako veľmi sa jedná o taktické vypudenie Sebastiana Vettela preč, alebo ako veľmi už toho mal štvornásobný majster sveta sám dosť, to sa zrejme ešte dlhý čas nedozvieme. Charles Leclerc je bez debát ďalším plánom Ferrari dostať sa k titulu. Kto bude pretekať po jeho boku? Rozhodnutie je v čase písania týchto riadkov na spadnutie. Súčasný pilot McLarenu Carlos Sainz je najväčším kandidátom, nasledovaný pilotom Renaultu Danielom Ricciardom. Obom tento rok končia zmluvy s ich tímami. 

Kam ďalej?

A čo bude so Sebastianom Vettelom? Pretekanie miluje, o tom niet pochýb. Ale kde teraz naplniť svoje ambície? Vystriedať Sainza v McLarene nie je úplne zlá stratégia, s ohľadom na znovuobnovené partnerstvo s Mercedesom. To všetko bez prihliadnutia k následkom súčasnej globálnej pandémie, samozrejme.

V hre je ale tiež koniec kariéry pilota Formuly 1. Vettel miluje súkromie svojej rodiny a spoločnosť svojich troch detí narodených v rokoch 2014, 2015, 2019. Kvôli (alebo skôr vďaka) pandémii s nimi teraz trávi viac času. Na skončenie kariéry by bolo určite skoro, ale z pohľadu jeho perspektívy existujú významnejšie veci na svete.

V tejto chvíli je teda isté len jedno. Seriál Majstrovstiev sveta Formuly 1 sa v roku 2020 rozbehne pravdepodobne začiatkom júla v Rakúsku a bude to posledná sezóna Sebastiana Vettela v sedačke Ferrari. Ako sa mu bude dariť, budete môcť sledovať tradične na obrazovkách Sport 1 a 2 HD.


Formula 1 v roku 2020

Zdá sa, že motory Formuly 1 nezadrel ani COVID-19. Prípravy na tohtoročnú sezónu sa samozrejme niesli v duchu špekulácií a frenetického prehadzovania dát, F1 si ale našla dôvtipnú alternatívu pre tréning pretekárskych es i pobavenie divákov. Napríklad Veľká cena Španielska sa v máji odohrala virtuálne, pretekalo sa na realistických simulátoroch minuloročných vozov a exhibíciu ovládol Brit Russel z Williamsu. Zaujímavé tiež je, že boli k volantu pripustené iné športové osobnosti. Futbalovému brankárovi Courtoisovi sa darilo dokonca tak dobre, že za sebou vo virtuálnom prachu nechal Davida Schumachera.

Šport
Foto Sport 1

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC