Šport

Beh počas cyklistiky v Dübendorfe

Športový program o cyklokrose

Cyklokros je tiež dvojboj, hoci sa možno dnes neteší takej popularite, ako streľba na lyžiach. Táto fyzicky náročná a intenzívna disciplína tento rok oslávi svoj najväčší sviatok už vo februári. Majstrovstvá sveta 2020 sa konajú na letisku vo švajčiarskom Dübendorfe!

Ak vám cestná cyklistika pripadá trochu monotónna, tak sa stopercentne tiež počítate medzi fanúšikov cyklokrosu. Táto disciplína, pri ktorej cyklisti pravidelne zosadajú z bicykla, aby ho preniesli cez nezjazdný terén, má korene na samom začiatku 20. storočia a odkazuje na preteky medzi ardenským dedinkami.

Géo Lefèvre, zakladateľ Tour de France, potom hral úplne kľúčovú úlohu vo formalizácii tohto športu. Keď jeden z víťazov Tour, Octave Lapiz, vyhlásil, že za jeho úspech môže cyklokrosový tréning, bola nová športová senzácia na svete.

Kto sa vyzná v trati, ten málokedy tratí

Všetci poznáme zábery na cyklistov, ktorí sa s cestným bicyklom na ramene brodia polozamrznutým bahnom. Tieto cyklokrosové fotky sú samozrejme najatraktívnejšie, ale väčšina moderných tratí je z 90 % zjazdná. Je ale treba brať ohľad na to, že je cyklokros zimným športom a skutočná elita tohto športu sa spozná práve v majstrovskej manipulácii s bicyklom aj na vlhkom či zamrznutom povrchu. Svetovú špičku, teda kategórie U19 a U23, tento rok uvidíme práve v Dübendorfe. Organizátori konvertovali časť tamojšieho letiska na cyklokrosovú trať, plochého zážitku sa ale rozhodne báť nemusíte. Pripravili celý rad umelých prekážok, ktoré simulujú oveľa zvlnenejší terén, spolu s očakávaným mrznúcim dažďom teda bude o zážitok postarané.

Králi z Beneluxu

Od roku 2014, kedy sa majstrom sveta stal Čech Zdeněk Štybar, si každý rok všetky tri medaily odviezli cyklokrosári z Belgicka alebo Holandska. Tieto rovinaté krajiny zvyčajne excelujú aj v cestnej cyklistike, v cyklokrose ale takmer nemajú konkurenciu. Belgičan Wout van Aert dostal zlato trikrát po sebe, len aby bol v roku 2019 zosadený Mathieuom van der Poelom zo susedného Holandska. Belgičan Erik De Vlaeminck je dokonca suverénnym šampiónom celej disciplíny, lebo si z majstrovstiev sveta medzi rokmi 1966 a 1973 odviezol 7 zlatých medailí.

Ako sa bude Holanďanom a Belgičanom dariť v predhorí Álp a na dohľad od zürišského jazera môžeme len špekulovať. V posledných rokoch im totiž šliapu na päty mladí Angličania Ben Tulett a Thomas Pidcock, obaja minuloroční šampióni svojich vekových kategórií.

Späť do Tábora?

V ČR sa majstrovstvá sveta v cyklokrose konali naposledy v roku 2015, ale Štybarovi sa na domácej pôde bohužiaľ nepodarilo titul obhájiť. Budúci a ešte aj ten ďalší rok sa potom súťaž vráti akosi domov, do belgického Ostende a potom do holandského Hoogerheide. V hre je ročník 2024, o ktorý sa ale okrem Tábora uchádza aj francúzske mesto Liévin. Nezostáva teda než veriť, že spolu so šampionátom sa do českej kotliny podarí navrátiť aj cyklokrosové zlato.

Majstrovstvá sveta v cyklokrose

Šport
Foto Profimedia.cz
sobota 1. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC