Šport

Australian Open 2017 tradične na Eurosporte HD

Angelique Kerber - sedemnásobná víťazka Australian Open

Viac ako 20 hodín živého tenisového vysielania denne ponúkne Eurosport z prvého grandslamu roka 2017 – Australian Open.

Eurosport bude vysielať Australian Open na oboch programoch od 16. do 29. januára. Celkovo sa môžu diváci tešiť na približne 200 hodín živých prenosov. Eurosport bude vysielať nielen z hlavného kurtu Roda Lavera, ale aj z ďalších dvorcov vrátane Hinsense Areny a Margaret Court Areny. Všetky tri hlavné haly majú zaťahovacie strechy, Australian Open je prvým grandslamom, ktorého haly majú také vybavenie.

Eurosport bude vysielať nielen finálové zápasy dvojhier, ale aj štvorhier vrátane zmiešanej. Atmosféra Australian Open je úžasná, Austrálčania majú tenis radi a radi fandia. Počet divákov austrálskeho grandslamu každým rokom stúpa, vlani ho videlo rekordných 760 363 divákov. Odmeny pre víťazov sú astronomické, v minulom roku si Djokovič a Kerberová každý zarobili takmer štyri milióny austrálskych dolárov. Novak Djokovič triumfoval vlani v Australian Open šiesty raz, čím vyrovnal doterajší rekord Roya Emersona, medzi ženami je najúspešnejšia Margaret Court so siedmimi triumfami, Serena Williams predvlani zvíťazila šiestykrát. Nasadenými jednotkami budú v roku 2017 Andy Murray a Angelique Kerber, medzi hráčmi neprídete ani o českých zástupcov Tomáša Berdycha, Karolínu Plíškovú a Barboru Strýcovú.

Každý deň sa môžu diváci tešiť nielen na dramatické športové zápolenie, ale aj na analýzy a rozhovory tenisového experta Eurosportu Matsa Wilandera v tradičnom magazíne Game, Set & Mats. Eurosport sa zameria aj na nekonvenčné rozhovory s tenisovými legendami a najzábavnejšie tenisové momenty.

Česká (československá) stopa je v histórii turnaja jasne viditeľná. Vlani hrali finále ženskej štvorhry Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká, finále mužskej štvorhry Radek Štěpánek (s Nestorom). Zo 16 finalistov dvojhier a štvorhier tak bola trojica z Českej republiky, v tomto smere bola ČR najúspešnejšou krajinou. Najväčší úspech dosiahol náš tenis v roku 1989, kedy sa vo finále stretli Ivan Lendl s Miloslavom Mečířom. Lendl vyhral Australian Open dvakrát v rokoch 1989 a 1990, navyše bol dvakrát vo finále, posledným českým víťazom bol v roku 1998 Petr Korda. V ženskej dvojhre dvakrát dominovala Hana Mandlíková (1981 a 1987), finále hrali aj Jana Novotná, Helena Suková a Renáta Tomanová.

Prvýkrát sa dnešný austrálsky grandslam hral v roku 1905 na tráve pod názvom Australasian Championships. Počas viac ako stovky rokov sa Australian Open hral v piatich austrálskych a dvoch novozélandských mestách (Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane, Perth, Christchurch a Hastings).

Vzhľadom na odľahlosť Austrálie sa turnaja desiatky rokov zúčastňovalo minimum zahraničných tenistov, plavba do Austrálie z Európy trvala dlhé týždne (prvýkrát do Austrálie prileteli tenisti z USA až po druhej svetovej vojne). To isté platilo aj pre niektorých popredných austrálskych tenistov, napríklad Norman Brookes, po ktorom je pomenovaná trofej pre víťaza mužskej dvojhry, štartoval v dvojhre len raz (a vyhral). V minulosti tak austrálsky turnaj trpel malou prestížou, tieto časy sú ale dávno preč, aj v budúcom roku uvidíme na Australian Open všetkých najlepších tenistov sveta a zraky miliónov tenisových divákov sa budú upierať práve do Melbourne.

Rod Laver Arena nesie meno slávneho štvornásobného wimbledonského víťaza od roku 2000. Otvorená bola v roku 1988 pod názvom National Tennis Centre at Flinders Park a má kapacitu takmer 15 tisíc divákov. V predchádzajúcich desaťročiach sa hralo na Kooyong Stadium, ale dvorce z tridsiatych rokov už nemohli stačiť požiadavkám moderného tenisu. Hrá sa na tvrdých povrchoch Plexicushion Prestige.

Naši komentátori sa na Australian Open každoročne tešia, hoci to pre niektorých z nich znamená rad bezsenných nocí. Zápasy z Australian Open budú komentovať Radek Barkman, Béla En, Karel Janů, Ivan Petr, Tomáš Petr, Michal Šíma a Michal Škorpil. Začíname 16. januára od 01.00 na oboch programoch, ešte pred štartom si môžu diváci na Eurosport 1 HD od 00.00 vychutnať to najlepšie z minulého ročníka Australian Open.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Australian Open 2017

Šport
Foto Profimedia.cz
pondelok 16. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC