Šport

Alpský lyžiar Kryštof Krýzl pozýva divákov Eurosportu na SP v alpskom lyžovaní

Kryštof Krýzl s lyžami

Po odchode Ondřeja Banka je Kryštof Krýzl najlepším a najskúsenejším alpským lyžiarom českej reprezentácie. Eurosport bude Svetový pohár v alpskom lyžovaní vysielať aj v blížiacej sa zimnej sezóne, začíname už 22. októbra prenosmi zo Söldenu.

Na Eurosporte môžu diváci sledovať – tak ako v minulých rokoch – živé prenosy najdôležitejších udalostí v najpopulárnejších zimných športoch. Eurosport tradične vysiela kompletné programy svetových pohárov v alpskom lyžovaní, biatlonu, behu na lyžiach a skokoch na lyžiach.

Na dohodnutý rozhovor prišiel Kryštof Krýzl s rozčítanou knihou o slávnej bojovníčke MMA Ronde Rouseyovej. Ako pomáha bojové umenie v lyžiarskej príprave?

V bojovom umení som v podstate samouk, ale láka ma, v poslednom čase trénujem MMA. Bojový šport je výhra, alebo prehra, a pre lyžovanie je to príprava fyzická aj mentálna. V boji viem, že musím prekonať súpera, ktorého mám pred sebou, na MMA sa mi páči tá široká rôznosť spôsobov, ako ho poraziť. Do zápasu idete s tým, že chcete vyhrať, nič iné, musíte sa dostať do takého mentálneho rozpoloženia, aby ste prekonali protivníka. A to sa prenáša aj do lyžovania. Už kedysi dávno sme sa s Ondrom Bankom bavili, aké je ťažké sa v našich podmienkach presadiť do svetového pohára. Keď som sledoval Alberta Tombu, to bol sen… Naším cieľom bolo sa do sveťáku dostať, a potom tam prvý prerazil práve Ondra Bank, už tým bol pre mňa bohom. Lenže lyžiari z alpských krajín sú proste inde, a my sme mali už od mladosti zakódované, že je nereálne ich porážať. Teraz už chcem viac. Stále je síce v tej obrovskej konkurencii úspechom dvadsiate miesto, ale už mi nestačí takto s nimi jazdiť a byť s tým spokojný. Už sa chcem medzi nimi presadiť, porážať ich.

Kombinácia, to je aj zjazd. V jednom nedávnom rozhovore ste povedali: „Chcem viac riskovať, mám to tak v hlave nastavené.“ Pripomína mi to Ondřeja Banka… Bez prekročenia miery rizika sa možno ani nedá vyhrávať…

Nedá…

A ako nájsť hranicu, aby človek nešiel naproti vážnym zraneniam, ako sa to stalo aj Svindalovi?

Ja sa sústredím na technické disciplíny, tam pri pádoch nehrozia také následky ako pri zjazde. Plánujem zjazd, plánoval som ho viac, teraz ale budem musieť v tomto smere asi ubrať. Nemám natrénované, takže nesmiem prekročiť mieru rizika. Nedá sa do toho ísť bez tréningu. V obrovskom slalome som schopný riskovať, ísť až za hranicu toho, čo viem. Ide o celkový prístup, naučiť sa riskovať už v tréningu, nerobiť si ťažkú hlavu z neúspechov, keď človek riskuje, z piatich pretekov sa podaria tri, ďalšie nie. V pretekoch ide o strašne krátky časový úsek, výkon môže ovplyvniť veľa faktorov, nie vždy sa darí predviesť maximum, stačí trošku pribrzdiť, znervóznieť a už je to preč. Ale v pár jazdách sa mi vlani podarilo dostať sa do správneho odhodlania, na ne chcem nadviazať a ešte posúvať hranicu. Keď už je to dobre rozbehnuté, nastáva najťažší okamih – nezľaknúť sa toho, že vypadnem, ísť naplno aj druhé kolo, ak vypadnem, nesmie sa zrútiť svet.

Neobľúbená otázka, ale nemožno ju vynechať – aké očakávate umiestnenie v blížiacej sa sezóne?

V slalome na bodované pozície, v obriaku okolo dvadsiateho miesta. Ale ja takto nechcem premýšľať, chcem sa postaviť na štart s čistou hlavou a predviesť maximum, bez nejakých obáv z neúspechu. Pár dobrých výsledkov musí padnúť, myslel som na medailu z kombinácie, v tomto smere Čile mrzí. Celú prípravu pracujem s talianskym trénerom, ktorý sa špecializuje na technické disciplíny. On ani veľmi nechce, aby som zjazd jazdil, ale vie, že do toho mám chuť. Tomáš Bank mi mal pomôcť, ale zranenie povedalo Čile nie.

Čo by ste popriali divákom Eurosportu, ktorý bude tradične vysielať kompletný program Svetového pohára?

Aby nám fandili, aby nás sledovali pravidelne. Lyžovanie je úžasný šport, napínavý, keď mu porozumiete, tak vás úplne vtiahne do seba.

Kryštof Krýzl (12. 10. 1986, alpský lyžiar)

prezývka Kitan, najväčší úspech, MS 2009 vo Val-d‘Isère – 8. miesto v slalome (najlepšie české umiestnenie v histórii) – SP v obrovskom slalome – celkovo 37. miesto.
 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Svetový pohár v alpskom lyžování

Šport
Foto Eurosport
sobota 22. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC