Šport

60 cestných pretekov – plná porcia cyklistiky

Cyklistický program na Eurosporte

Sezóna cestnej cyklistiky odštartovala na Eurosporte 26. januára pretekmi Vuelta a San Juan v Argentíne a cyklistický program sa až do októbra nezastaví ani na sekundu. Ak by chcel fanúšik sledovať všetky preteky, musel by sedieť pred televízorom aj niekoľko hodín denne.

A na čo sa teda môžete tešiť v tomto roku? Eurosport predstaví takmer kompletný program všetkých pretekov najvyššej kategórie World Tour (z 36 pretekov chýbajú iba 2 – úvodné v Austrálii a záverečné v Číne). Tradične bude vysielať všetky tri Grand Tour, Giro d’Italia, Tour de France a Vueltu, a samozrejme aj päť takzvaných Monumentov, teda najslávnejších jednodňových klasík: Miláno – San Remo, Okolo Flámska, Paríž – Roubaix, Liége – Bastogne – Liége a Okolo Lombardie.

Ale to nie je všetko. Diváci uvidia aj rad kratších etapových pretekov a atraktívnych jednodňových klasík, napríklad Omloop Het Nieuwsblad, kde obhajuje minuloročné prvenstvo Zdeněk Štybar, obľúbené Strade Bianche, ktoré končí na nádhernom Piazza del Campo v Siene, Tirreno – Adriatico, Amstel Gold Race a Critérium du Dauphiné. 

A čo slovenské a české farby?

Fanúšikovia cyklistiky budú mať na Eurosporte takmer po celý rok príležitosť sledovať aj špičku českej a slovenskej cyklistiky. Zdeněk Štybar aj tento rok pokračuje vo farbách Deceuninck – Quick Step a, ako zasvätení určite vedia, sezónu začal úchvatným víťazstvom v Argentíne na Vuelta a San Juan. Počíta sa s tým, že sa na obrazovke budete pravidelne stretávať aj s trojnásobným majstrom sveta v cestnej cyklistike, slovenským fenoménom Petrom Saganom, ktorý sa v Argentíne umiestnil na druhom mieste. Nemožno nespomenúť ani Petra Vakoča, ktorý prestúpil do stajne Alpecin-Fenix a bude jazdiť po boku fenomenálneho Mathieuho van der Poela. Aj preto môžeme očakávať, že jeho výkony uvidíme na významných klasikách. Na Eurosporte sa občas objavia aj české kontinentálne tímy, v minulých rokoch Elkov – Kasper, Tufo – Pardus Prostějov alebo Sparta Praha.

Cyklistiku budú aj v tomto roku komentovať Štěpán Straka, Martin Hačecký a Petr Nejedlý. 

Tri otázky pre Štěpána Straku

Aká bude cestná cyklistika v roku 2020, na čo sa najviac tešíš?

Neviem, aká bude sezóna 2020. To je na tom to najlepšie. Na športe sú predsa najlepšie práve momenty prekvapenia. Pre mňa osobne je najatraktívnejšie obdobie jarných klasík. Dynamika Flámska, Roubaix a ďalších je nenahraditeľná.

Minulý rok si bol priamo vo Francúzsku na Tour de France, čo dá taká skúsenosť komentátorovi?

Sú to drobné detaily, ktoré z televízie nepochytíte. Ako komentátor ste však schopný tými drobnosťami obohatiť prenos. Priamo na mieste potom hlavne pochopíte, aký obrovský je to projekt. Možno nájdete na svete rovnako veľké športové podujatie, ale na Tour je neuveriteľné to, že je mobilná. Zázemie, tímy, ľudia, novinári. To všetko sa tri týždne pohybuje po Francúzsku a musí denne fungovať. 

Čo očakávať od Petra Vakoča po jeho prestupe?

Peter je inteligentný chlapec. Veľmi dobre si uvedomuje, aké má šťastie, že je po takmer fatálnej nehode nažive a môže pretekať. Teraz dostáva šancu v ambicióznom projekte a je len na ňom, ako s ňou naloží. Opakujem, je to inteligentný chlapec.

Cyklistický program na Eurosporte

Šport
Foto Eurosport
sobota 22. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC