Rozhovor

Šelmy sú predvídateľnejšie než človek

Boone Smith s malou šelmou

Miluje svoju prácu, ktorá je pre veľmi odolných a hlavne nebojácnych jedincov. Stopár divokých šeliem, Boone Smith, sa stretáva vo voľnej prírode s nebezpečnými predátormi a spoznáva ich zblízka. Sleduje, ako sa správajú v rôznych situáciách, a snaží sa im čo najlepšie porozumieť. Vďaka spolupráci s National Geographic môžu aj televízni diváci preniknúť do života veľkých mačiek v rovnomennom dokumentárnom cykle programov.

Ktorú šelmu považujete za najnebezpečnejšiu?

Za tie roky som mal možnosť stopovať mnoho rôznych druhov zvierat. Ak je človek opatrný a nevytvára nebezpečné situácie, nie je sa čoho obávať. Keď stopujeme divoké šelmy, mäsožravce, alebo iných predátorov, udržiavame si vždy bezpečnú vzdialenosť a rešpektujeme ich priestor. Zvieratá nám samé naznačia, že o nás vedia a aby sme sa držali ďalej. Ak ste pozorní a dobre zhodnotíte situáciu, je stopovanie vcelku bezpečné. Na svojej práci asi najviac milujem to, že môžem ukázať ľuďom, aké úžasné divoké šelmy sú a ako žijú. Jasne, sú to stále divoké šelmy, ktoré zabíjajú zvieratá a môžu zaútočiť aj na ľudí, ale aj tak sú úžasné.

Myslíte si, že je jednoduchšie stopovať človeka, alebo divokú zver?

Podľa môjho názoru asi divokú zver. Je predvídateľnejšia než človek.

Čo má človek robiť, ak stretne vo voľnej prírode divokú šelmu?

Ľuďom hovorím, že ak nejakú šelmu uvidíte, tak si ju odfoťte! Takáto príležitosť už sa predsa nemusí nikdy opakovať. Samozrejme je nutné dodržiavať bezpečnostné pravidlá, ako napríklad nepribližovať sa blízko a nerušiť mláďatá. Pokiaľ sa ale ocitnete v situácii, keď vidíte divokú šelmu vo svojom prirodzenom prostredí, zastavte sa a sledujte ju. Ak sa však dostanete do situácie, kedy si vás šelma všimne, alebo je agresívna, hlavne neutekajte, ale stojte a buďte hlasní a pomaly cúvajte.

Aké je Vaše obľúbené zviera? Sú to práve mačkovité šelmy?

Ľudia si často myslia, že musím byť milovník mačiek už kvôli svojej práci, ale ja milujem hlavne psov. Mám šesť psov a všetkých ich milujem. Tiež ich so sebou často vodím do práce, pomáhajú mi so stopovaním. Baví ma sledovať, ako sa správajú v prírode. Najlepšie je ale to, že so sebou beriem do prírody aj svojho jedenásťročného syna. Skvelé je to, že môžem robiť, čo ma baví a ešte pri tom byť so svojou rodinou.

Myslíte si, že budú Vaše deti raz robiť to čo Vy?

Netrvám na tom, ale chcem ich tomu vystaviť. Chcem, aby si vážili zvieratá a prírodu, aby chápali, ako matka príroda funguje. Teraz sú ešte malí, moc ich to baví, milujem čas, ktorý spoločne strávime v prírode… A teraz úplne niečo mimo tému, chodí k nám na záhradu malý rys, a dnes ráno som so synom nastražil foto pascu. Syn je teraz v škole, takže ešte nevie, že sa nám ho podarilo odfotiť. Nemôžem sa dočkať, až mu to ukážem. Ale späť k otázke, jasne teraz to milujú, ak sa tým budú raz živiť, budem rád. Ak budú múdrejší, tak pôjdu robiť niečo, čím si zarobia viac peňazí.

Na čo sa môžu diváci tešiť v novej sérii dokumentov o veľkých mačkách?

National Geographic odviedol úžasnú prácu a každý ďalší mesiac s veľkými mačkami je lepší a obsiahlejší. Tentoraz sa nám podarilo pokryť naozaj veľa šeliem a zachytiť ich v rôznych životných situáciách. Diváci sa môžu napríklad tešiť na dokument o levoch, kde uvidia boj o prežitie matky levice, ktorá sama vychováva svoje mláďa, alebo môžu sledovať štyri mláďatá, ktoré sa samé učia ako prežiť. Ďalej tiež uvidia relácie zamerané na ochranu zveri a prírody. Máme pripravený skvelý dokument o jaguároch, kde diváci môžu vidieť aj veľmi vzácne zábery mláďat, a tiež sa dozvedia o dvoch osirelých mláďatách, ktoré boli vypustené späť do divočiny. Určite stojí za pozretie aj film o rozdieloch medzi divokými a domácimi mačkami. Myslím, že vďaka tomuto filmu, sa na svoju mačku budete pozerať úplne inak. Každopádne si tu každý nájde to svoje, či už máte radi dobrodružstvo, prírodu, alebo sa chcete dozvedieť niečo nové o svojej mačke.

Zažili ste nejaké nebezpečné situácie?

Pre nás je bezpečnosť na prvom mieste. Ako naša, tak aj tá zvierat. Ľudia vidia, čo robíme, a hovoria si: „Páni, ako ste toto mohli prežiť!“, ale v skutočnosti je všetko naozaj starostlivo pripravené. Všetko konzultujeme s expertmi, bezpečnosť je naša absolútna priorita. Vďaka tomu, že máme všetko naplánované a pripravené, môžeme zachytiť zvieratá v ich prirodzenom prostredí a vidieť, ako sa správajú bez toho, aby sme ich rušili a vytvárali nebezpečné situácie.

Aký bol Váš vôbec najnebezpečnejší zážitok?

Počas môjho bežného pracovného dňa stopára divokej zveri, keď napríklad učím ostatných, ako stopovať zver, nastanú situácie, kedy narušíme ich priestor a dostaneme sa moc blízko. Aj keď dodržiavam všetky bezpečnostné pravidlá a viem, že mám okolo seba ľudí, na ktorých sa môžem spoľahnúť, sú to chvíle, kedy som dosť nervózny. Nemôžem však povedať len jeden najnebezpečnejší zážitok.

Ako najradšej odpočívate, keď práve nestopujete divoké šelmy?

Vyrastal som pri rieke, som riekou prakticky odkojený. Vždy sa k rieke rád vraciam, či už rybárčiť, alebo len tak. Každú voľnú chvíľu však plánujem výlety s rodinou, hlavne do hôr. Radi objavujeme nové miesta v lesoch. Je to proste náš životný štýl. Vďaka svojej práci strávim veľa času v prírode mimo domova. Akonáhle som však doma, hneď vyrážame s rodinou späť do hôr. Máme to všetci radi, drží nás to pohromade.

Aké miesto na svete by ste chceli navštíviť?

Svet je veľký, a je toľko miest, ktoré by som rád navštívil. Zažil som veľa dobrodružstiev a videl veľa zaujímavého. Myslím, že čím viac toho vidím, tým viac toho ešte chcem objavovať, nielen mačky, ale aj ľudí a kultúry. Rád by som sa vydal za sibírskym tigrom do miesta jeho prirodzeného výskytu v Rusku. To by pre mňa bol naozaj ten najúžasnejší zážitok. Keď raz začnete šelmu sledovať, chcete sa o nej dozvedieť viac, chcete ju sledovať aj za ďalší kopec. Či už ide o sibírskeho tigra, alebo iné šelmy, musíme sa o nich dozvedieť čo najviac a čo najskôr, lebo o tú šancu prídeme úplne. National Geographic naozaj pomáha, nielen tým, že sa viac ľudí dozvie o dôležitosti ochrany divej zveri, ale aj tým, že aktívne prispieva k ochrane ohrozených zvierat.

Dokážete si predstaviť, že by ste robili niečo iné než stopára divokej zveri?

Ja som to vlastne nikdy nemal v pláne robiť, ale život ma k tomu proste priviedol. Už ako malý chlapec som hľadal dobrodružstvo a objavoval svoje okolie. Túžba po dobrodružstve, ľudia, ktorých som stretol, a súhra rôznych udalostí ma priviedla k tejto práci. Som šťastný, že môžem robiť prácu, ktorú milujem. Som vďačný za tú skvelú príležitosť pracovať s National Geographic a ukázať svetu, že to, čo robíme, má zmysel.

Boone Smith  (*18. 3. 1981)
Stopár divej zveri. Je americký stopár divej zveri, ktorý šelmy neloví, ale iba ich sleduje a spoznáva, ako žijú v divokej prírode. Precestoval rôzne kúty planéty, aby sa zoznámil so všemožnými druhmi divokých šeliem a odhalil tajomstvo ich života. O svoje poznatky sa delí aj s televíznymi divákmi v cykle dokumentov pre obľúbený program National Geographic.
Rozhovor
Foto National Geographic

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC