Rozhovor s Alexem Honnoldem

Leziem, pretože je to jednoducho úžasné

Leziem, pretože je to jednoducho úžasné

Alex Honnold je horolezec špecializujúci sa na sólové výstupy skalných stien. Teraz chce uskutočniť svoj celoživotný sen a prekonať viac ako 900 metrov vysokú slávnu prednú stenu El Capitan v Yosemitskom národnom parku bez istenia lanom. Ako sa mu to podarilo môžete sledovať na stanici National Geographic už 17. 3. 2019.

Aké to bolo, keď ste prvýkrát vystúpili na skalnú stenu El Capitan v Kalifornii?

Úplne neskutočné. Ja a môj partner sme si pre tú sezónu stanovili jediný cieľ, a tým bolo vyliezť na El Capitan za jeden deň, a to akýmkoľvek spôsobom. Teda nie technikou voľného lezenia, ale takým spôsobom, ktorý by nám dovolil zdolať stenu počas 24 hodín. Bolo to veľké dobrodružstvo, veľká výzva. Nakoniec sme ju dali za 23 hodín.

Cítili ste nejaký ďalší tlak, pretože sa z celého lezenia zároveň natáčal film?

V skutočnosti vôbec nie. V mnohých ohľadoch mi to vlastne pomohlo. Bola to totiž pre mňa dobrá motivácia, aby som na tomto projekte začal naozaj pracovať. Lezenie na El Capitan je niečo, o čom som sníval už roky, ale ťažko som sa k tomu odhodlával, pretože ide fakt o veľkú vec. Potreboval som nejaký faktor, ktorý by na mňa vyvinul dodatočný tlak, túžbu skutočne na mojom cieli pracovať. Predtým som sa naozaj bál, aby som akurát celý život nesníval, bez toho aby som sa o to pokúsil. V skutočnosti utieklo dobrých šesť alebo sedem rokov, počas ktorých som si hovoril: „Toto je rok, kedy pôjdem vyliezť na El Capitan,“ ale potom mi do toho vždy niečo vošlo a ja som si povedal: „Nie, toto nie je ten pravý rok.“ To natáčanie bolo ale už skutočne dobrým dôvodom, aby som začal vyvíjať reálne úsilie a zistil, či to dám.

Na Zemi mám určitým spôsobom vymeraný čas, a tak sa ho snažím čo najviac využiť

Odkiaľ pochádza to sebavedomie, ktoré je pre lezenie do takých výšok, a navyše koľkokrát bez istenia, nutnosťou?

Myslím, že je to všetko zakorenené v racionalizme, v základnom hodnotení objektívnej reality. Vždy sa sám seba spýtam: „Mám na to?“ A ak mám, tak to urobím. Ak sa mi podarilo niečo na lane vykonať znovu a znovu a znovu, potom to predsa môžem fyzicky vykonať, takže neexistuje žiadny dôvod, prečo by sa mi to nemalo podariť aj bez lana.

Ako premýšľate o osude, vzhľadom na to, čo robíte? Mnoho ľudí má pocit, že sa počas lezenia bez istenia pohybujete priamo na hranici života a smrti.

Nikdy som nebol nábožensky ani inak duchovne založený. Na osud asi moc neverím. Vnímam život ako sériu pravdepodobností, náhod a reality. V mojom myslení nehrá osud vôbec žiadnu úlohu. O smrti a o tom, že môj čas vymeraný na tejto planéte môže byť krátky, samozrejme premýšľam a som si toho vedomý. Myslím, že moja túžba byť v lezení najlepší, sa sčasti odvíja práve od tohto vedomia, že tu som len na určitý čas.

Viete už, čo bude Vašou ďalšou veľkou výzvou?

Zatiaľ nemám tušenie. Pokiaľ ide o výzvu typu El Capitan, myslím, že bude trvať ešte tak ďalší rok alebo dva, než sa naozaj nadchnem pre niečo mega. Uvidíme.

Robíte veci, ku ktorým by sa veľa ľudí nevedelo odhodlať, lebo by boli až príliš brzdení strachom. Máte tiež strach? A už ste sa ho naučili ovládať, alebo je to niečo ako vrodený um?

Práve vďaka všetkému tomu času strávenému v obavách som sa naučil strach ovládať. V skutočnosti mám so strachom veľa skúseností, pravdepodobne viac než priemerný človek. A myslím, že práve to je ten aspekt, ktorý mi pomáha rozlišovať medzi situáciami, kedy som skutočne v nebezpečenstve a tými, kedy sa proste len obyčajne bojím.

Takže to umenie teda vlastne tkvie v praxi, je to tak?

Je to fakt zaujímavý a komplikovaný vzťah medzi tým, ako strach a mozog fungujú. Vo vedeckom magazíne Nautilus vyšiel článok o štúdiu mojej amygdaly (párová mozgová štruktúra, ktorá významne ovplyvňuje správanie pri strachu, pozn. red.). Jedna z vecí, ktorú som si z tohto článku vzal, je to, že môj mozog zjavne začína byť trochu iný ako mozog bežného človeka z hľadiska odozvy na strach. Toto zistenie má pravdepodobne dosť čo robiť s faktom, že sa už roky a roky strachu pravidelne vystavujem.

Jednoduchá otázka: prečo leziete?

Pretože je to úžasné.


Alex Honnold (* 17. augusta 1985, horolezec)
Alex Honnold je profesionálny horolezec, ktorého dravé sólo výlety bez istenia na tých najväčších útesoch Ameriky z neho robia jedného z najuznávanejších a najsledovanejších horolezcov na svete. Alex „No Big Deal“ Honnold, ako sa mu často hovorí, sa objavil v relácii televízie CBS 60 minút, na obálke magazínu National Geographic, v mnohých medzinárodných televíznych reklamách a tiež hral v kope dobrodružných filmov, vrátane na Emmy nominovaného Sám v stene. V súčasnosti je hlavnou tvárou dokumentárneho filmu Free Solo od National Geographic.

Rozhovor
Foto Kubo Krížo/Snapbacks.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC