Pre deti

Nikto sa nerodí otrokom

Mosley – animovaný film pre deti

Novozélandský film Mosley je dôkazom, že za skvelými animákmi nemusia stáť len veľké známe štúdiá.

Film, ktorý rozpráva o podivuhodných tvoroch zvaných torifanti, ktoré túžia a slobode viac ako po čomkoľvek inom, zaujal divákov všetkých vekových kategórií nielen originálnym príbehom a silným posolstvom, ale aj nevšednými okolnosťami svojho vzniku.

Sen o slobode

Torifanti sú silní a inteligentní tvorovia, ktorí hovoria ľudskou rečou. Pretože zvládnu aj to, na čo zvieratá nestačia, používajú ich ľudia na ťažkú prácu. Aj Mosley, ktorý bol už ako malý odňatý rodičom, strávil celý život drinou na poliach farmára Simona. Teraz je hlavou rodiny, má syna Rua a manželku Beru a teší sa na skorý príchod ďalšieho potomka. Mosley nejasne tuší, že torifanti neboli stvorení na údel otrokov. Preto keď jedného dňa Rue objaví jaskyňu s nástennými maľbami mýtických Vzpriamených, čiže torifantov, ktorí chodia po dvoch a majú ruky namiesto neforemných kopýt, vydá sa ich hľadať. Dúfa, že mu Vzpriamení pomôžu oslobodiť z ľudského područia nielen jeho rodinu, ale aj všetkých ostatných zotročených torifantov. Mosleyho putovanie bude sprevádzať nielen množstvo prekvapení, ale aj smrteľné nebezpečenstvo. Po jeho stopách sa totiž vydáva obávaný lovec Warfield.

Zvládneš sa s tým pobiť, keď máš srdce obra.

Sen o filme

Duchovným otcom filmu je animátor Kirby Atkins. Na príbehu o torifantoch začal pracovať už v roku 1997. Inšpiroval sa vlastným detstvom, ktoré strávil na farme starých rodičov po tom, čo mu nečakane zomrela matka. K projektu sa pridal animátor Pres Romanillos, ktorý však v roku 2010 podľahol leukémii. Od tejto chvíle pracoval Atkins na filme iba so svojou malou dcérou Leah. Každú voľnú chvíľu sa rozprávali o kúzelnom svete torifantov a pritom pokreslili tisíce štvrtiek papiera scénami, ktoré sa zvoľna radili v ucelený storyboard. Rovnako nahrali stovky hodín dialógov, ktoré neskôr využili pri dabingu postáv. Leah prepožičala svoj hlas maličkému Mosleymu, Atkins nahovoril jeho dospelú verziu, ostatných postáv sa zhostili priatelia a príbuzní. Leah medzitým dospela a Atkins ďalej po večeroch pracoval na animácii a strihu filmu. V roku 2014 mu podalo pomocnú ruku novozélandské animačné štúdio Huhu. Za prispenia čínskych koproducentov bol film dokončený v roku 2019, kedy mal aj svetovú premiéru.

Sen, ktorý sa stal skutočnosťou

Viac ako 20 rokov práce je na filme vidno. Originálny príbeh so zrozumiteľným posolstvom zdobí skvostná animácia, veľkolepý hudobný sprievod, premyslené dialógy, humor, ale aj slušná dávka napätia. Tá nepramení iba z motívu prenasledovania, kde drsný lovec Warfield naženie strach aj dospelým, ale predovšetkým z faktu, že dej nie je predvídateľný. Absencia dejových schém a klišé skrátka spôsobila, že si divák nemôže byť nikdy istý, kam sa dej vydá v budúcej minúte. Jediná istota je, že tento nádherný príbeh o nezlomnej túžbe po slobode natočil muž s veľkým srdcom, ktorý sa už dnes stal filmárskou legendou.

Kirby Atkins 

Tento novozélandský animátor zbieral roky skúsenosti vo veľkých amerických štúdiách, kde sa podieľal na tvorbe takých filmových hitov ako boli Šmolkovia 2, Alvin a Chipmunkovia: Čiperná jazda alebo Môj kamoš obor v réžii Stevena Spielberga. Poslednú účasť na hollywoodskych projektoch si pripísal na vlani uvedenom animáku Scoob!. Vlastný film Mosley dedikoval zosnulému priateľovi Presovi Romanillosovi.

Mosley

Pre deti
Hodnotenie FDB 82,5 % Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Kirby Atkins

Scénár Kirby Atkins

Obsadenie V ČESKOM ZNENÍ Filip Jančík, Pavel Vondra, Martin Sobotka, Linda Křišťálová, Bohdan Tůma…

Dĺžka 97 min.

Rok 2019

nedeľa 19. 12.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC