Pre deti

5 rád pre rodičov, ako zabaviť deti počas „koronaprázdnin“

Pestrý program pre deti počas „koronaprázdnin“

Keď sa celá zem musí brániť koronavírusu, má to za následok veľa nepríjemných opatrení. Ale na rozdiel od posilňovne či hokejového zápasu, do školy sa normálne musí každý deň. A keď sú školy zatvorené, rodičia by mali popremýšľať, ako zabaviť svoje momentálne (ne)školopovinné deti, aby nehnevali. A nielen to – aby tiež nechali rodičov si občas „oddýchnuť“, pretože často okrem starostlivosti o deti, musia ešte pracovať z domu. Pripravili sme pre vás päť tipov, ako si nútené prázdniny v nedobrovoľnej karanténe užiť čo možno najkrajším spôsobom.

1. Vyberte spolu detské programy.

Skúste s deťmi na chvíli zabudnúť na koronavírus a šialenstvo vonku a zapojte ich do výberu staníc, ktoré môžu pozerať. Vezmite si magazín Skylink TV a v časti televízneho programu vyberte programy, na ktoré sa deti budú pozerať. A pozor, dajte im k tomu papier a ceruzku a vymyslite im nejakú úlohu. Verte, že to pre nich bude väčšia zábava, ako len tak pozerať rozprávku. Chcete uviesť príklad, ako to urobiť? Skylink má slušnú zásobu detských programov – vyberte si stanicu podľa veku vášho potomka. Pokiaľ je na prvom stupni základnej školy, najskôr siahnite po Minimaxe a epizódach Požiarnik Sam. Nechajte dieťa sledovať neohrozeného animovaného hasiča a po skončení epizódy mu vysvetlite, čo všetko táto profesia obnáša. Ako musia byť hasiči vo forme, čím sa hasí drevo a čím elektrický prúd (pokiaľ to samozrejme viete z hlavy). Ak máte medzeru vo vzdelaní, vygooglite si to, vaše dieťa ocení, že ste najmúdrejšia mama alebo otec.

2. Vymyslite im referát do školy.

V karanténe nie sú samozrejme len tie najmenšie deti. Pýtate sa, ako zabaviť tých väčších? Zahrajte sa na učiteľov a zadajte im referát, (mnohé školy presne toto teraz v dobe karantény po žiakoch vyžadujú). A kde vziať nápad na zadanie? Jednoduché ako facka, pozrite sa opäť do programu televízie a nájdite témy, ktoré vás zaujmú z ponuky dokumentárnych programov na Skylinku. Pokiaľ vás fascinuje napríklad vesmír, nájdite výpravný seriál Kozmos: Možné svety, ktorý budeme vysielať od 23. marca na National Geographic HD. Najskôr si musíte pozrieť aspoň jeden diel a potom už môžete upresniť zadanie. V tomto prípade odporúčame Slnko. Čo sa stane, keď Slnko vyhasne? Kedy to asi bude? Čo môže ľudstvo medzitým urobiť, aby sa pripravilo. Pokiaľ vy a ani vaše deti nemusíte astronómiu, skúste iný odbor. Napríklad taká história je pre referát možno ešte vhodnejšia. Odporúčame vyskúšať na dokumente Dynastie: Rodiny, ktoré zmenili svet na Spektre HD. Deti si môžu vybrať svoju úlohu medzi slávnymi klanmi od Kennedyovcov, Disneyho až po klan Kim-Čong zo Severnej Kórei.

3. Dajte si zvieraciu úlohu.

Na kanáloch Skylinku nájdete taktiež nepreberné množstvo prírodopisných dokumentov. Sadnite si celá rodina večer a urobte si plán: Každý člen rodiny bude mať za úlohu nájsť program o jednom zvierati, otec si vezme podľa programu žraloky, mama papagáje, chlapec krokodíly a dievčatko psíkov. Večer si potom vymeníte poznatky formou zábavného kvízu. Bude sa volať napríklad Vedeli ste, že… Zo sledovania programov musí každý člen rodiny vybrať nejaký pomerne neznámy fakt o svojom zvierati. Kto ich bude mať najviac, vyhráva a nemusí umývať riady. Chcete poradiť, kde začať? Tak napríklad Okavango – rieka snov: Cesty bohov na National Geographic WILD HD (tam nájdete rozličné africké zvieratá). A ako to stihnúť, keď sa každý bude chcieť pozerať na iný program? To nie je žiadny problém, pretože Skylink Live TV vám umožní sledovať programy naraz až na štyroch zariadeniach – od televízie, cez notebook až po tablet či telefón. A pokiaľ túto službu ešte nemáte aktivovanú, neváhajte, prvý mesiac je zadarmo.

4. Uvarte spolu podľa televízie.

Keď spolu rodičia a deti varia, je to vždy zábava. Ale počas koronavírusovej karantény to ide urobiť ešte zábavnejšie. Viete ako? Nechajte omladinu, aby získala inšpiráciu na niektorej zo staníc Skylinku, samozrejme si musia urobiť poznámky, inak všetko zabudnú ešte predtým, ako nahrejete rúru. Čo máme konkrétne na mysli? Tak napríklad skvelý program na Spectre, ktorý sa volá Kde sa vzali naše obľúbená jedlá, skúma obľúbené pochúťky z celého sveta z rôznych uhlov. Od hot-dogu, cez čokoládu až po taco. Čokoľvek si vymyslíte, pokúsite sa potom uvariť spolu. Alebo si nechajte poradiť s receptami od kanadskej víťazky MasterChefa v programe Šéfkuchárka Mary (TV Paprika od 16. marca). Na Skylinku nájdete tak bohatý výber podobných programov, že vám inšpirácie nebudú chýbať ani po konci koronavírusovej karantény.

5. A ešte šport. Pro tie najstaršie deti.

Koronavírus síce zasiahol väčšinu športov od NHL po NBA, ale ponuka Skylinku je tak bohatá, že sa vždy ešte nejaké atraktívne stretnutia odohrajú. Aj keby išlo o snooker alebo skoky na lyžiach. Celá rodina je v karanténe a to je príležitosť vymyslieť vlastnú stávkovú kanceláriu. Vybraný člen rodiny bude prijímať stávky a ostatní budú vsádzať na výsledky. (Kto skočí najhoršie, kto sa určite netrafí, kto bude prvý…) Ale pretože je to sranda, rozdelíte si namiesto peňazí len chrumky alebo jednotlivé špagety. Síce trochu ubudne zo zásob, ale zase bude doma zábava a nejaký koronavírus takto šťastnú rodinu predsa nerozhodí.

Pre deti
Foto shutterstock, iStock

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC