Hudba a lifestyle

Z malého dievčatka so strojčekom vyrástla hviezda

Ewa Farna

Len málokomu sa na hudobnej scéne podarí to, čo sa podarilo Ewe Farnej. Vymanila sa zo škatuľky mladučkej „rýchlokvasky“ a po desiatich rokoch kariéry stále vypredáva koncertné haly.

Ewa Farna sa narodila v českej časti Těšína, rodičov má vo Vendryni. Má preto poľské aj české občianstvo a hudobne tak pôsobí v oboch krajinách. Ewu objavil v jej trinástich rokoch producent Lešek Wronka a preslávila sa hneď svojím prvým singlom – Měls mě vůbec rád. To bolo v roku 2006. Neskôr vydala rovnomenný album a úspech na seba nenechal dlho čakať – vyhrala kategóriu Objav roka v ankete Český slávik Mattoni. O rok neskôr sa stala objavom roka aj v ankete Hudobné ceny Óčka a za svoj debutový album získala platinovú platňu. Ten rok tiež vydala svoj prvý poľský album s názvom Sam na sam.

V roku 2007 vydala druhý album Ticho a absolvovala turné Blíž ke hvězdám. To sa skladalo z 18 koncertov po celej Českej republike a Ewa sa tak vo svojich 14 rokoch stala najmladšou speváčkou, ktorá takúto obrovskú šnúru absolvovala. Z turné navyše vzniklo živé CD a DVD, a to sa stalo najpredávanejším albumom roka. A úspechy pokračovali – na konci roka 2008 sa umiestnila v ankete Český slávik na treťom mieste v kategórii speváčka roka a trhla ďalší rekord – opäť sa stala najmladšou interpretkou, ktorá v tejto súťaži zabodovala.

Kariéra Ewy pokračovala ďalej v podobnom duchu. Vydávala dosky ako v Poľsku, tak aj v Česku, robila turné a pravidelne sa umiestňovala v anketách popularity. V roku 2011 potom jednu takú anketu aj moderovala, boli to ceny Anděl, kde sa pri mikrofóne stretla so svojím neskorším partnerom, spevákom Tomášom Klusom. Ewa dospela a bulvár jej nezabudol pri každej možnej príležitosti dať zožrať fakt, že nemá 50 kilogramov a pyšní sa oblejšími tvarmi.

O rok neskôr speváčka zmaturovala a deň po tom mala vážnu autonehodu, po ktorej jej polícia namerala takmer promile alkoholu v krvi. Chvíľu to vyzeralo, že s jej kariérou a dobrou povesťou je koniec, ale Ewe sa podarilo škandál prestáť a zabavený vodičák po necelom roku a pol získala späť. Dôkazom toho, že je stále veľmi populárna, bola jej účasť v talentovej show Česko Slovenská Superstar, kde zasadla v porote po boku Paľa Haberu a Ondřeja Soukupa.

Do svojho nabitého programu sa snažila vtesnať aj štúdium na Univerzite vo Varšave, konkrétne odbor práv, po roku však zo školy odišla kvôli časovej vyťaženosti. V roku 2015 vydala album Leporelo, rovnomenný singel naspievala ako v češtine, tak v poľštine, a ako sama v rozhovoroch pripomína, v Poľsku je ešte o niečo známejšia než v Česku. Rok 2016 pre ňu znamenal veľkú výzvu – rozhodla sa rozísť s producentom Wronkom, ísť vlastnou cestou a 11. 11. zorganizovala veľký koncert v pražskom Fóre Karlín pri príležitosti 10 rokov hudobnej kariéry. Roky chodí s gitaristom zo svojej kapely Martinom Chobotom, v poslednom čase o sebe dala vedieť singlom Boky jako skříň, kde si ironicky robí srandu zo svojich telesných proporcií a klipom Na ostří nože, kde s ňou hrá napríklad Jaromír Jágr.

Z dievčatka so strojčekom sa počas desiatich rokov stala dospelá speváčka, ktorá má fanúšikom stále čo povedať a rozhodne si nemieni nechať diktovať, čo bude spievať.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Ewa Farna na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto archiv Ewa Farna
streda 1. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC