Hudba a lifestyle

Will.i.am: Dvaja čarodejníci popu

Will.i.am

Farbisté klipy a nákladné koncerty popových hviezd sú len viditeľné výstupy zložitej mašinérie hudobného priemyslu. Dnes ho určujú hlavne skladatelia a producenti ako Will.i.am a Timbaland.

T íto dvaja páni sú typickými ťahúňmi globálnej populárnej hudby dneška – nadaní nielen v disciplínach ako skladanie hudby alebo spev, ale aj ako organizátori a podnikatelia. V dlhom zozname ich projektov nechýba ani neziskový angažmán.
 
Timothy Mosley alias Timbaland v týchto dňoch oslavuje štyridsiate tretie narodeniny. Hudbu začal skladať už ako násťročný na keyboarde, ktorý mu kúpili rodičia. V pätnástich však takmer prišiel o ruku, keď s partiou kamarátov blbli so zbraňou, ktorú jeden z nich vzal z trezoru svojich rodičov. Prestrelenou pravou rukou nemohol Timothy deväť mesiacov ani pohnúť a dodnes hrá na mixážnom pulte hlavne ľavačkou, aj keď je pravák.
 
Onedlho neskôr si Timbalanda všimla úspešná rapperka Missy Elliott a pozvala ho do New Yorku, stredobodu čiernej hudby na východnom pobreží. Tam však talentovaný mladík nakoniec prerazil inak, než ako interpret. Teda nie, že by mu rýmovanie o živote v gete a tvrďácke pózy vyložene nešli, ostatne jeho druhý sólový album sa stal šestnásťkrát platinovým. To už sa ale písal rok 2007 a Timbaland ťažil zo svojej slávy ako jeden z najúspešnejších skladateľov a producentov, ktorý nahrával s Justinom Timberlakom, Madonnou alebo Rihannou.
 

Ten, ktorého hudba hrala na Marse

Podobne úctyhodné je aj portfólio Williama Adamsa, známeho pod umeleckým menom Will.i.am. Skladal či produkoval piesne Michaela Jacksona, Justina Biebera, Britney Spears, Miley Cyrus, U2, Lady Gaga aj Nicki Minaj. Predtým sa však preslávil ním založenou R&B formáciou The Black Eyed Peas, s ktorou získal okrem iného sedem cien Grammy a dve MTV Video Music Awards.
 
Will.i.am nakrútil tiež štyri sólo albumy, do dejín hudby rovnako ako politického marketingu sa však zapísal úplne iným počinom. V roku 2008 na podporu Baracka Obamu zhromaždil celú armádu celebrít a nahral s nimi album, ktorého singel Yes We Can sa stal hymnou celej kampane. V piesni vystupujú kolegovia hudobníci ako Herbie Hancock a Nicole Scherzinger aj napríklad herečka Scarlett Johannson. Will.i.am je mimochodom tiež prvým hudobníkom, ktorého rytmy zazneli z povrchu Marsu, odkiaľ ich v auguste 2012 vysielalo robotické vozidlo Curiosity.
 
Dnešná populárna hudba je oveľa menej prehliadnuteľný terén, než tomu bolo napríklad pred dvadsiatimi rokmi. Hudobný priemysel zásadne premenil internet, ostatne veľké nahrávacie spoločnosti stále ešte len hľadajú obchodné modely, ktoré by obstáli v premennom svete sociálnych sietí. Jedno je však isté už dnes: budúcnosť patrí všestranným umelcom akými sú Will.i.am a Timbaland.

Will.i.am

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
utorok 10. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC