Hudba a lifestyle

Tvrďas s krehkou dušou

J. Hetfield

Frontmana legendy s názvom Metallica Jamesa Hetfielda sužovali démoni jeho detstva tak dlho, kým sa im postavil čelom.

Hetfieldova cesta na rockový Olymp začala v októbri 1981, keď odpovedal na inzerát podaný bubeníkom dánskeho pôvodu Larsom Ulrichom v losangelských novinách. Hetfield mal ešte len osemnásť a určite sa mu ani nesnívalo o tom, že o viac ako tri desaťročia neskôr bude ich kapela mať vydaných deväť štúdiových a tri živé albumy, a na poličke v skúšobni zbierku deviatich cien Grammy.
 
James Hetfield sa narodil 3. augusta 1968 v kalifornskom mestečku Downey do stredostavovskej rodiny. V deviatich rokoch navštevoval hodiny klavíra a neskôr skúšal hrať na bratove bicie, kým v štrnástich konečne vzal do ruky elektrickú gitaru. O rok skôr však prešiel traumatizujúcim rozvodom svojich rodičov. V šestnástich rokoch stratil aj matku, pretože jeho rodičia boli prísni stúpenci sekty či duchovného prúdu Kresťanská veda. Odmietali akúkoľvek liečbu údelu, ktorý predsa prišiel od Boha, a mladý James sa tak mohol len pozerať, ako jeho mama zomiera na rakovinu. Ako autor väčšiny textov Metallicy mnohokrát tematizoval kresťanský fundamentalizmus aj vo svojej hudbe, napríklad v piesni The God That Failed, čiže Boh, ktorý zlyhal.
 
Pre do seba uzavretého a plachého chlapca bola hudba dokonalým spôsobom, ako sa vyjadriť a byť vypočutý. Ďalšou liečbou rán na jeho duši sa však stal alkohol. V začiatkoch kapely s ňou hral neskorší frontman skupiny Megadeth Dave Mustaine, ktorého však z Metallicy zakrátko vyhodili kvôli alkoholizmu. Neskôr sa nechal počuť, že jediným dôvodom, prečo ho radšej neposlali na liečenie bolo, že aj všetci ostatní členovia chľastali ako o preteky, a Hetfield najviac.
 
Ťažká závislosť ničila Hetfieldovi súkromný život rovnako, ako ten profesionálny. Dnes má na svojom zápästí vytetované dve žiletky, ktoré tvoria písmeno X, symbol subkultúry Straight Edge, ktorá odmieta alkohol aj všetky ostatné omamné látky. Hlavne kvôli svojej žene Francesce totiž v roku 2002 prešiel úspešnou odvykacou kúrou, od ktorej nevypil jedinú kvapku alkoholu.
Hudba a lifestyle
Foto Profimedia
štvrtok 20. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC