Hudba a lifestyle

Tomorrowland: Továreň na elektronické sny

Tomorrowland

Takmer milión ľudí tento rok navštívil počas dvoch víkendov festival elektronickej hudby Tomorrowland, organizovaný každoročne v belgickom meste Boom. Jednu z najväčších letných hudobných podujatí Európy svojim návštevníkom predstaví hudobná stanica MTV. 

Tomorrowland navyše posledné júlové víkendy oslávil desiate narodeniny, teda bola príležitosť bilancovať. Festival začínal v roku 2004 s piatimi tisíckami predaných lístkov, miesto medzi Bruselom a Antverpami napriek tomu tradične koncom júla zapĺňajú odvtedy obrovské aparatúry, ktoré ovládajú tie najslávnejšie mená svetovej elektronickej scény.
 
Stretnutie si tu tradične plánujú zástancovia alternatívnej kultúry, pre ktorých je Tomorrowland aj napriek svojej masovosti stále oslavou hudobných osobností a individualít. Najväčší boom akcia zažila podľa organizátorov počas prvých piatich rokov, kedy sa počet návštevníkov z roka na rok násobil. „V Amerike nás začali prezývať TomorrowWorld a nám sa to páči,“ hovorí tlačová hovorkyňa festivalu Debby Wilmsen. Zameranie Tomorrowlandu na mladú generáciu dokazuje fakt, že festival nie je propagovaný prostredníctvom rádia ani televízie, iba sociálnej siete. Na podobe pódií sa podieľajú celé dizajnérske a umelecké skupiny, každá stage je umeleckým dielom sama o sebe.
 

400 dýdžejov

Už v roku 2012 mal festival celkom 19 pódií, na ktorých 400 dýdžejov vyhrávalo cez víkendy non-stop. Za sprievodu svetelných, ohnivých, dymových a vodných show, tanečníc, tanečníkov a artistov v pestrofarebných kostýmoch. V parku každoročne vyrastie niekoľko obrích rámp, mostíkov a vodných mostov, proste regulárna „nová krajina“, ako si trefne všimli Američania, v niečom potom miesto pripomína vysnívaný zábavný park Michaela Jacksona. Len tie dunivé temné basy a beaty už patria do akéhosi postmodernistického sveta, kde fantázia už dávno prerástla realitu a kde by Jackson vyzeral takmer ako konzervatívny staromilec. „Je to akoby som skočil rovno do svojej televízie, konečne vidím na vlastné oči svet, ktorý denne sledujem zo svojej obývačky a vidím na vlastné oči hviezdy, ktoré poznám z videoklipov,“ zveril sa BBC jeden z účastník tohto ročníka, Brazílčan Rafa. So svojimi kamarátmi urazil cestu dlhú 10 tisíc kilometrov, aby si vypočul najslávnejších dýdžejov sveta. Jedinečný hudobný zážitok si budú môcť tento rok prvýkrát vychutnať pri televíznych obrazovkách aj slovenskí diváci vďaka záznamom televíznej stanice MTV.

Tomorrowland

Hudba a lifestyle
Foto MTV
štvrtok 21. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC