Hudba a lifestyle

To najlepšie z českej a slovenskej hudby: Zlatí slávici nehrdzavejú

Karel Gott a Lucie Bílá

V sobotu večer nás čaká vyhlásenie už päťdesiateho druhého ročníka prestížnej českej respektíve československej hudobnej ankety. Stojí teda za to, obzrieť sa do jej dlhej histórie.

Keď v redakcii časopisu Mladý svět hľadali meno pre anketu popularity českých a slovenských spevákov, prišiel vraj jeho vtedajší redaktor Ladislav Smoljak s mierne ironickým nápadom, pomenovať ju podľa jarmočného pískatka zvaného slávik. Prvý ročník mal v roku 1962 len dve kategórie, najlepším spevákom bol zvolený Waldemar Matuška a najlepšou pesničkou Láska nebeská od Suchého a Šlitra. 
 
Karel Gott vtedy získal len dva hlasy, jeho kariéra je napriek tomu s ocenením nerozlučne spätá. Hneď nasledujúci rok získal prvého Slávika a od roku 1968 ho vyhrával pravidelne. Keď jeho zlatú šnúru v roku 1982 prerušil Miro Žbirka, český bard nad tým mávol rukou so slovami, že Slávikov už má doma plnú žbirku. Dodnes ich získal tridsaťosem, dvadsaťdva zlatých a šestnásť českých, a preto v roku 2004 dostal jediného doteraz udeleného Platinového slávika. Druhá v počte získaných slávikov je Lucie Bílá s šestnástimi. Predovšetkým vo svojich začiatkoch pomohla anketa rozbehnúť kariéru mnohých interpretov, napríklad v roku 1965 po prvýkrát ocenenej Heleny Vondráčkovej. Vierohodnosť súťaže však bola niekoľkokrát spochybnená, napríklad keď sa v roku 1970 schyľovalo k víťazstvu Marty Kubišovej. Na poslednú chvíľu boli ženská a mužská kategória zlúčené, takže cenu získal len Karel Gott. V roku 1975 bolo naopak v ohrození Gottove víťazstvo, keď do redakcie Mladého sveta začali zrazu chodiť tisíce hlasov pre úplne neznámeho speváka Rudu Kovandu zo skupiny Los Brňos. Hlasy neboli uznané, keď sa ukázalo, že ide o recesistickú hlasovaciu akciu organizovanú legendárnym brnenským vtipkárom Frantom Kocourkom. 
 
Po tom, ako v roku 1991 hlasovalo len 4991 ľudí, bola anketa zrušená, po päťročnej prestávke však na tradíciu nadviazal Český slávik. Ani jemu sa však nevyhli nepríjemnosti. Jednu z jeho desiatich kategórií mal vlani vyhrať kontroverzný pražský rapper Řezník, zo súťaže však bol fakticky vyradený. O rok skôr zase šokoval nacionalistický spevák Daniel Landa, keď na odovzdávaní cien s živým kohútom v ruke vyhlásil svoj prerod na kúzelníka Žita 44.

To najlepšie z českej a slovenskej hudby

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
nedeľa 16. 11.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC