Hudba a lifestyle

The Weeknd

The Weeknd

Čo to má ten spevák na hlave? Otázka, ktorú si dosť možno položil úplne každý, kto rappera Weeknda videl. Jeho štýl a vzhľad sú nezameniteľné, ale na vrchol sa dostal hlave vďaka svojmu talentu a hlasu. Zaslúžene.

Hoci jeho vlastné meno znie veľmi exoticky – Abel Makkonen Tesfaye, narodil sa v kanadskom Ontáriu. Jeho rodičia v 80. rokoch emigrovali z Etiópie a Abela vychovávali hlavne starí rodičia, pretože otec rodinu opustil a matka veľa pracovala. Mladík počas puberty veľmi priľnul k hudobným žánrom ako je RnB a soul a dal si prezývku Weeknd, ktorá vznikla z toho, že v 17 rokoch odišiel zo školy, ako sám hovorí „odišiel som zo školy pred víkendom a už som sa nikdy nevrátil späť.“ Neskôr si z prezývky vyradil druhej písmenko „e“, pretože v Kanade už jedna kapela s názvom The Weekend existovala.

Weeknd sa rozhodol vydať svojou cestou a naštartovať hudobnú kariéru. V Toronte sa zoznámil s producentom Jeremym Rosom a s ním nahral tri songy, ktoré boli pôvodne určené pre iného interpreta. Tie potom zavesili na Youtube a v tom čase oveľa známejší kanadský spevák Drake im pomohol s propagáciou. Videá sa začali šíriť a získali pozitívne ohlasy, Weeknd preto onedlho vydal prvú mixtape, ktorá zožala veľký úspech aj u kritikov. Rozbehol sa na turné po torontských kluboch a pútal na seba postupne stále viac pozornosti.

Keď už sa bavíme o Weekndovej kariére, nesmieme opomenúť jeho imidž. Je totiž veľmi špecifický, najmä čo sa vlasového stylingu týka. Na internete koluje kopa vtipov a memov o tom, že to, čo má na hlave, si normálny človek môže vytvoriť tiež, keď si na hlavu položí čiernu mačku a podobne. Na druhú stranu, z účesu sa stala Weekndova poznávacia značka a rozhodne aj preto je tak ľahko rozpoznateľný od ostatných. Jeho sláva šla strmo nahor – za ďalší rok už vystupoval na slávnom festivale Coachella, vydal ďalšie single, jeho pieseň sa objavila v soundtracku filmu Päťdesiat odtieňov sivej (pieseň bola 4× platinová) a z Weeknda sa pomaly ale isto stávala veľká medzinárodná star. Mal vypredané koncerty aj v Európe. Jeho druhého albumu sa predalo bezmála pol milióna a v roku 2016 získal dve ceny Grammy, nominovaný bol celkovo osemkrát. Tým ale zoznam úspechov tohto muža s veľmi jemným hlasom, ktorý niektorí prirovnávajú k hlasu Michaela Jacksona, zďaleka nekončí. Jeho posledný album s názvom Starboy debutoval na prvých priečkach predajnosti iTunes aj Spotify, a Weeknd tak prekonal rok starý rekord svojho kanadského kolegu Justina Biebera. Tomu mimochodom iste leží v žalúdku aj inak – posledné mesiace totiž chodí so speváčkou Selenou Gomez, s ktorou Bieber chodil pred pár rokmi tiež a potom sa k nej neúspešne pokúšal vrátiť.

Že je skutočne niekto, sa napokon nedávno potvrdilo v televíznej show Tvoja tvár má známy hlas, kde sa zaradil k hviezdam, ktoré majú českí interpreti za úlohu imitovať. Úloha Weeknda pripadla hercovi Martinovi Dejdarovi a ak vám jeho výkon nestačil, máte možnosť vidieť skutočného Weeknda na vlastné oči už veľmi skoro – v máji bude mať koncert v pražskej O2 aréne.

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC