Hudba a lifestyle

Ritchie Blackmore: Rockový romantik

Ritchie Blackmore

Ritchie Blackmore je asi najznámejším zástupcom toho, čomu sa hovorí folk rock. Viditeľnú stopu však zanechal v celej gitarovej muzike.

Slávny hudobník, ktorý 14. apríla oslávi sedemdesiate narodeniny, dostal svoju prvú gitaru v jedenástich rokoch. Svet hudby ho natoľko uchvátil, že po základnej škole nastúpil ako námezdný gitarista do nahrávacej spoločnosti. Podieľal sa na albumoch alebo koncertných vystúpeniach mnohých umelcov, než ho v roku 1968 do svojich radov pozvala formujúca sa kapela Deep Purple.
 
S druhým albumom In the Rock (1970) sa zvuk skupiny znateľne pritvrdil, pričom piesne vznikali spontánne na divokých skúškach. „Vtedy som zvysoka kašľal na štruktúru skladby a podobné veci,“ priznal neskorší autor kompozične veľmi prepracovanej hudby. „Chcel som len hrať čo najrýchlejšie a najhlasnejšie.“ 
 

Spojenie štýlov

V polovici sedemdesiatych rokov Blackmore skupinu opustil a začal sa učiť hrať na husle. 
Ponoril sa do štúdia stredovekej a barokovej hudby a osvojil si klasické kompozičné techniky. Blackmore patril medzi prvých hudobníkov, ktorí začali prepájať svety sláčikov a elektrických gitár. „Rock mi ako žáner pripadal príliš obmedzujúci, a klasická hudba zase príliš disciplinovaná,“ spomína.
 
Plán natočiť po odchode z Deep Purple sólový album zavrhol a v roku 1975 založil kapelu Rainbow. Pôvodne malo ísť o projekt na jedno použitie, teda k natočeniu jediného albumu. Nakoniec ich vzniklo sedem do rozpadu skupiny v roku 1984, a ôsmy za jej krátkodobého oživenia v polovici deväťdesiatych rokov.
 
Aj k Purpleom sa na chvíľu vrátil, teda vlastne na deväť rokov medzi rokmi 1984 a 1993. Podieľal sa na vzniku štyroch albumov, hudobne už ale bol niekde inde. Pamätníci turné z prelomu rokov 1987 a 1988 spomínajú, ako tvrdohlavo sa bránil hrať jeden z najväčších hitov kapely Smoke on the Water.
 

Od teraz len po svojom

V roku 1997 teda Blackmore a jeho priateľka Candice Night založili folkový projekt Blackmore‘s Night. Ich hudba nezaprie inšpiráciu v stredovekej lyrike: gitarové melódie na tradičné anglické či waleské motívy sprevádza jemný hlas rozprávajúci príbehy o láske. Neskôr pribrali aj elektrické gitary a niektoré stredoveké nástroje, takže sa okolo dua ako sprievod vystriedali už dva tucty hudobníkov. Blackmore‘s Night sa dnes snažia vystupovať len na komornejších akciách, ako vysvetľuje Night: „Už sme odmietli mnoho inak zaujímavých koncertných príležitostí.“ Publikum im každopádne nechýba, a pár iste už pracuje na deviatom štúdiovom albume. 

Ritchie Blackmore

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
piatok 17. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC