Hudba a lifestyle

Osvedčené hity: Hudba v rytme srdca

Jean-Michel Jarre

Elektronická tanečná hudba nás uvádza do extázy už dobrých štyridsať rokov.

Asi neprekvapí, že sa elektronická hudba vyvíjala paralelne k elektronike. Medzi prvé prístroje na výrobu zvuku patrí elektrický telegraf, ktorý v roku 1876 postavil americký vynálezca Elisha Grey. Prvý moderný syntetizátor však prišiel na trh až v roku 1964. Experimentovali s ním Rolling Stones, The Doors aj Beatles, zatiaľ však len na vytváranie zaujímavých aranžmánov.  
 
Koncom sedemdesiatych rokov dostali hudobníci do ruky Prophet-5, prvý ľahko prenosný syntetizátor porovnateľný s dnešnými prístrojmi. Jean-Michel Jarre, David Bowie, Kraftwerk či Depeche Mode začali robiť hudbu založenú iba na elektronických samploch. Vznikol nie jeden, ale nespočetné množstvo štýlov a s nimi spojených subkultúr.
 
Dôležitým delidlom medzi nimi je hodnota BPM, teda beaty za minútu. Táto veličina je mimochodom prevzatá z medicíny, kde označuje frekvenciu tlkotu ľudského srdca. Kým housové hity z osemdesiatych rokov dosahujú okolo 120 BPM, drum‘n‘bass sa rozbehne až ku 180 BPM. To je horná hranica tepu človeka približne medzi dvadsiatimi a päťdesiatimi rokmi, starším ľuďom by však taký rýchly pulz spôsobil infarkt. To všeličo vysvetľuje.

Osvedčené hity

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
pondelok 3. 11.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC