Hudba a lifestyle

Michael Bublé

Michael Bublé

Hovorí sa, že čokoľvek hudobné, čo pochádza z Kanady, je zlé. Je pravda, že na hviezdy typu Avril Lavigne, Justina Biebera alebo kapelu Nickelback asi Kanaďania pyšní moc nie sú, v prípade Michaela Bublého ale tento výrok určite neplatí. Kanadský spevák, skladateľ a producent za svoje počiny zbiera jednu Grammy za druhou a počas kariéry predal 60 miliónov albumov po celom svete.

Bublé sa narodil v septembri 1975. Jeho otec Lewis sa živil ako profesionálny rybár, jeho matka Amber bola v domácnosti a starala sa o Michaela a jeho dve mladšie sestry – z jednej sa stala autorka kníh pre deti, tá druhá sa živí herectvom. Deti boli vychovávané v prísnej rímskokatolíckej viere. Bublé sa v roku 2009 zveril moderátorke Oprah Winfrey v jej relácii, že sen byť spevákom mal od dvoch rokov a celý čas chodil spať s Bibliou a modlil sa k Bohu, aby sa mu ten sen splnil.

Už v piatich rokoch sa zaujímal o spievanie, jeho pozornosť si pre seba však kradla aj ďalšia veľká vášeň – šport, konkrétne hokej. Bublé sa chcel stať profesionálnym hokejistom, bol ale zmierený s tým, že na to nemá dostatočné fyzické predpoklady, ani talent. Hokej preto hral len rekreačne. Zaujímavosťou je, že jeho veľkým idolom v detstve bol český hokejista a neskôr tréner Ivan Hlinka. Michael si začal privyrábať ako spevák v 16 rokoch, spieval po nočných kluboch. Potom sa ho ujal jeho dedko z matkinej strany, ktorý žil v Taliansku. Bol presvedčený, že z vnuka bude jedného dňa hviezda a rozhodol sa ho podporovať. Živil sa ako inštalatér a ponúkal svoje služby zadarmo každému klubu a podniku, ktorý nechá Michaela vystúpiť.

Vďaka dedkovi sa Michael tiež oveľa viac dostal k jazzovej hudbe, čo sám rád často v rozhovoroch pripomína. V 18 rokoch sa prihlásil do talentovej súťaže, ktorú vyhral. Následne bol bohužiaľ diskvalifikovaný organizátorkou Beverly Delich, pretože bol neplnoletý. Delich ho potom prihlásila do talentovej súťaže určenej teenagerom, Bublé opäť vyhral a z Delich sa stala jeho manažérka. V roku 1996 sa rozbehla aj Bublého herecká kariéra – v roku 1996 sa napríklad objavil v dvoch epizódach kultového seriálu Akty X.

Svoju prvú platňu vydal Bublé v roku 2003 a zožal s ňou veľký úspech. Držala sa v top ten predajnosti v Amerike, Kanade, Afrike i Európe niekoľko týždňov. Niekoľko piesní z jeho debutového albumu zaznelo vo filmoch, napríklad v retro filme Kašlem na lásku, v ktorom žiari Renée Zellweger a Ewan McGregor. Bublé sa počas nasledujúcich rokov stal hviezdou vo svojom vlastnom žánri, čo je pekná kombinácia popu, jazzu a swingu. Koncertuje po celom svete a niektoré jeho piesne sa už stali notoricky známymi. Od roku 2008 žije s argentínskou herečkou Luisanou Lopilato, s ktorou má dvoch synov. V tejto súvislosti sa o Bublém veľa písalo v posledných týždňoch – jeho starší syn Noah sa lieči s ťažkou chorobou a Bublé prosí všetkých svojich fanúšikov, aby sa za neho modlili. Verí, že to pomôže, rovnako ako jemu pomohli modlitby rozbehnúť kariéru. O tom, že je Michael Bublé talentovaný spevák a showman, sa môžete presvedčiť zo záznamu jeho koncertu pre BBC.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Michael Bublé: Live at the BBC

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
sobota 24. 12.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC