Hudba a lifestyle

Jim Morrison: Ako umierajú rockové legendy

Jim Morrison
Skylink Live TV

Sledujte na MTV 00s na Skylink Live TV Sledovať

K skutočne veľkým mýtom patria dramatické konce. Nie inak je tomu v prípade Jima Morrisona, speváka The Doors.

Už pred rokmi musel byť skromný hrob na parížskom cintoríne Père Lachaise oplotený. Správa areálu mala dosť neustáleho čistenia náhrobku od nápisov a upratovania vyhorených sviečok, použitých kondómov či jointov, ktoré nebožtíkovi nosili ľudia z celého sveta. Dnes sa pred miestom posledného odpočinku Jima Morrisona je možné nanajvýš odfotiť, prúd pútnikov z celého sveta však neopadá.
 
Morrison je dnes uctievaný ako jedno z prvých kvetinových detí, vynálezca psychedelického rocku a symbol šesťdesiatych rokov aj prelomových zmien, ktoré táto doba priniesla. Syn konzervatívneho admirála amerického námorníctva bol typický rebel svojej generácie: nespútaný bohém a experimentátor s drogami, ktoré sa mu zrejme stali osudnými.
 

Stalo sa v noci

Spevák The Doors zomrel 3. júla 1971 vo veku iba dvadsaťsedem rokov vo vani svojho parížskeho bytu. Podľa jeho vtedajšej priateľky Pamely Courson, ktorá zomrela len o tri roky neskôr na predávkovanie heroínom, išli ten večer spolu do kina a na večeru, načo Jimovi uprostred noci prišlo zle. Napustil si vaňu, z ktorej nakoniec už nevstal. Pretože na mieste ani tele nič nenasvedčovalo cudziemu zavineniu, neprebehla pitva, lekár len konštatoval zástavu srdca. 
 
Až pred niekoľkými rokmi však prišiel vtedajší manažér klubu Rock‘n‘Roll Circus, ktorý Morrison počas svojho parížskeho pobytu často navštevoval, s úplne inou teóriou. Podľa Sama Bernetta ho našli bezvládne ležať na záchode: „Mal penu v ústach a krv okolo nosa. Lekár hovoril, že to môže byť len predávkovanie.“ 

Jim Morrison

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV 00s sobota 27. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC