Hudba a lifestyle

Drobná postava, obrovský hlas a obrovský talent

Laura Pergolizzi alias LP

Jej meno vám možno nič nehovorí, ale jej hlas a pesničky ste už určite v rádiu zaznamenali. Reč je o LP, čiže Laure Pergolizzi, skladateľke hitov, ktorá konečne prerazila aj ako speváčka.

Speváčka LP rozhodne nie je jednou z tých popových hviezdičiek, ktoré sa preslávili v 18 rokoch, a to ešte väčšinou vďaka schopným producentom, plastickým chirurgom a počítačovým efektom pri nahrávaní. Táto drobná Američanka si musela svoju cestičku tvrdo vyšliapať a začala samozrejme neúspechom.

Jej debutový album Suburban Sprawl and Alcohol vyšiel v roku 2004 a hoci na neho kritici peli chválu a LP k nemu spravila promo turné, vôbec sa nepredával. Nepomohla ani spolupráca so skladateľskou superhviezdou a bývalou členkou 4 Non Blondes, Lindou Perry. LP jej neúspech ale neodradil. Skúsila sa vydať po stopách Lindy Perry a začať sa živiť skladaním hudby a to sa jej sakramentsky vyplatilo. Podpísala zmluvy s niekoľkými vydavateľstvami a začala skladať napríklad pre kapelu Backstreet Boys, jej skladba sa objavila aj na albume Rihanny, Cher, Rity Ory alebo Christiny Aguilery.

LP si v hudobnom priemysle postupne budovala meno, ale medzi bežnými poslucháčmi ju v podstate nikto nepoznal. Jej príbeh je vlastne veľmi podobný ako ten speváčky Siy – úspešná skladateľka sa pokúsila preraziť na druhý pokus a vyšlo to. LP v roku 2014 vydala album Forever For Now a úspech sa dostavil. Zatiaľ teda len v rodnej Amerike, ale jej singly sa začali objavovať v rebríčkoch hitparád a vydala aj dva klipy. Definitívny prielom prišiel s posledným albumom nazvaným Death Valley. Jeho druhý singel Lost on You zbúral všetky hitparády po celom svete a drobná Američanka s androgýnnym vzhľadom si svojím hlasom podmanila milióny poslucháčov. Pieseň Muddy Waters sa objavila v promo klipe k ďalšej sérii megaúspešného seriálu Orange Is the New Black a sláva LP silnela. Z Lost on You je niekoľkonásobne platinový singel a LP platí za najväčší objav hudobného priemyslu posledných rokov. To, aký má talent, je najlepšie vidno z jej živých vystúpení s kapelou, kedy okrem úžasného spevu predvádza aj skvelú hlasovú improvizáciu.

Zlé jazyky si ju doberajú kvôli jej chlapčenskému vzhľadu a stylingu, LP sa ale takýmto provokáciám smeje. Jej signifikantný hudobný štýl, ktorý by sa dal označiť za popové retro, je teraz veľmi populárny, mladí speváci ako George Ezra alebo Jake Bugg s ním slávia úspechy už niekoľko rokov. LP si na prielom musela počkať dlhých 15 rokov, ale výsledok stojí za to. Pre jej českých fanúšikov je tu ešte jedna dobrá správa – speváčka sa vydáva na koncertné turné a nevynechá pri ňom ani Českú republiku – už 28. 3. vystúpi v pražskom klube Roxy. Koncert sa tam presunul z dôvodu navýšenia kapacity, lebo na pôvodnom mieste bol vypredaný behom pár minút. Tomu sa hovorí úspech!

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

LP

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
streda 1. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC