Film / seriál

Zmijovisko

Poľský detektívny seriál Zmijovisko

Záhada, napätie, dramatické zvraty – nič z toho nechýba horúcej seriálovej novinke ZMIJOVISKO. Strhujúcu a hviezdne obsadenú sedemdielnu kriminálnu drámu vysiela exkluzívne Skylink 7 od nedele 10. mája.

Keď skupina priateľov z vysokej školy spolu so svojimi deťmi vyrazí na letnú dovolenku do malebného letoviska Zmijovisko, netuší, že sa ich životy obrátia naruby. Počas jedného večera plného zábavy a veselia zmizne pätnásťročná Ada. Rozbehne sa rozsiahle vyšetrovanie, ale neprinesie žiadny výsledok. Po Ade ako by sa zľahla zem. O rok neskôr sa otec zmiznutej dcéry vracia na miesto tragédie, aby pokračoval v hľadaní. Pátra na vlastnú päsť a pomaly odhaľuje nové, prekvapujúce súvislosti, nových svedkov a podozrivých. Do popredia vypláva príbeh Adiných rodičov a ich priateľov z mladosti. Odkrývajú sa komplikované vzťahy plné konfliktov, vášní a predsudkov, ktoré v sebe všetci dlhé roky potláčali. Postupne sa odhaľuje pravda o živote v klamstve, pretvárke, posadnutosti a nenávisti, ktorá nevyhnutne vedie k tragédii.

V našom živote nám chýba strach a je treba zažiť hlbšie emócie, od ktorých sme boli odrezaní

Predlohou filmového spracovania bola rovnomenná kniha Wojciecha Chmielarza, ktorý tiež priamo spolupracoval aj na tvorbe samotného scenára. „Bol to veľmi dobrý ťah. Nikto nepozná príbeh lepšie ako samotný autor,“ hovorí režisér seriálu Łukasz Palkowski. Zmijovisko nie je len príbehom zločinu, ale tiež zaujímavou analýzou rodičovských chýb a nedorozumení vo vzťahu k deťom. Je o rodine, ktorá musí čeliť testu presahujúcemu ľudskú fantáziu. O tom, koľko toho človek môže urobiť pre svoje deti a koľko ho to môže stáť. Je to súčasný konflikt generácií s tragédiou v pozadí. „A zápletka je tak výborne napísaná, že akékoľvek odchýlenie by príbeh len oslabilo.“  

Seriál sa natáčal niekoľko týždňov v krásnej oblasti Mazurských jazier na severe Poľska, kde filmári vybudovali autentickú dekoráciu pre hlavnú zápletku príbehu. „Keď som prvýkrát videl miesto, ktoré sa pre natáčanie vybralo, cítil som, že to je presne ono. Presne tak som si svoje Zmijovisko predstavoval. Malebné a tajomné, ako stvorené pre zločin. Predstava stretu zla s týmto idylickým prostredím bola fascinujúca. Je to metafyzický pocit, keď to, čo ste dlho nosili v hlave a potom napísali, naraz vidíte v skutočnom svete,“ dodáva Wojciech Chmielarz. 

Tiesnivá atmosféra prázdninového rezortu a napäté vzťahy hlavných hrdinov nie sú ale to jediné, čo robí seriál atraktívnym. Prispelo aj skvelé herecké obsadenie. „S niektorými hercami sa poznám osobne, už sme spolu pracovali skôr a spolu sme vytvorili skvelý tím. Domnievam sa, že režisér by mal byť pre herca len akýmsi vodidlom a mal by mu preto dať dostatočnú slobodu. Herec je umelec a umenie, ktoré vytvára, spočíva v stvárnení postavy“, vysvetľuje režisér Łukasz Palkowski, ktorý sa divákom nedávno predstavil seriálom Učiteľ, uvedeným premiérovo Českou televíziou. Do hlavných úloh Zmijoviska obsadil známe tváre súčasnej poľskej kinematografie. V hlavnej úlohe exceluje Paweł Domagała ako Arek, predstaví sa aj Davina Reeves-Ciara, Agnieszka Żulewska, Cezary Pazura alebo Piotr Stramowski. Nechýbajú ani talentovaní herci mladej generácie – Stanisław Cywka, Kamila Urzędowska a Hanna Koczewska. 

Skylink 7 uvedie seriál Zmijovisko v českom znení a ani tu nie je núdza o herecké hviezdy. Hlavnému hrdinovi svoj hlas prepožičal Petr Lněnička, ďalej diváci môžu počuť Barboru Šedivou, Kateřinu Lojdovou, Martina Preissa, Jana Cinu, Martina Zahálku a veľa ďalších.

Premiéra nového detektívneho seriálu Zmijovisko z originálnej produkcie Canal+ exkluzívne na Skylink 7 v nedeľu 10. mája.

Zaujímavosť

Autorom knižnej predlohy seriálu Zmijovisko je populárny poľský spisovateľ a novinár Wojciech Chmielarz. Za svoju prózu získal v minulom roku ocenenie „Złoty Pocisk“ v kategórii „Najlepší detektívny príbeh“.

Zmijovisko

Film / seriál
Foto MATERIAŁY PEOMOCYJNE CANAL+

Réžia Łukasz Palkowski

Scénár Wojciech Chmielarz

Obsadenie Paweł Domagała, Davina Reeves-Ciara, Agnieszka Żulewska, Cezary Pazura, Piotr Stramowski…

Dĺžka 7 × 50 min.

nedeľa 10. 5.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC