Film / seriál

„Zlatý prciny“

Česká komédia Nejistá sezóna

Divadlo je pre mnohých divákov stále opradené tajomstvami. Čo sa deje v zákulisí, na skúškach a ako vôbec vznikajú predstavenia?

Nahliadnuť za oponu jedného svojrázneho divadla a vskutku svojráznym spôsobom vám umožní osvedčená dvojica Smoljak a Svěrák. Film Nejistá sezóna vychádza z reálnych udalostí a vracia sa k obdobiu totality, kedy sa partia nadšených divadelníkov snaží rozbehnúť divadlo v zapadnutom kultúrnom dome, kam si síce svoju cestu diváci nájdu, ale „vrchnosti“ nie je toto divadelné zoskupenie vôbec po chuti. Tešiť sa môžete na klasický inteligentný humor cimrmanovského razenia a skvelých ne/hercov z legendárneho divadla.

„Pozitívna, konštruktívna satira“

Už na tomto výroku je podľa slov jednej z postáv čosi neriešiteľné. Lenže presne toto je humor typický pre Smoljaka so Svěrákom, ktorí si vždy dávali záležať na jazyku a hrách s významami slov. A tak je Nejistá sezóna plná nielen vtipu, ale aj onej satiry. Ako tiež natočiť realistický obraz malého divadla, ktoré je nekonvenčné, nestranícke (v zmysle pred rokom 1989) a nejde cenzorom na ruku. Jediné riešenie je natočiť tragikomédiu. Dnes spätne mnohé pôsobí úsmevne a parodicky, ale veľa absurdných situácií bolo vtedy bežnou praxou v každodennom živote.

A tak hlavných protagonistov doslova prenasledujú úradníci rozhodujúci o tom, čo sa bude hrať, ako by sa to malo hrať, a či vôbec sa to bude hrať. Tiež hľadanie vhodného priestoru sa ukazuje ako nekonečný reťazec sťahovaní (kam sa na to hrabe Guľový blesk). Skrátka, chcieť založiť nezávislé malé divadlo v roku 1987 bolo takmer nemožné, ale ak ste boli dostatočne vynaliezaví a tvrdohlaví, cestičku ste si našli, hoci sakramentsky kľukatú.

Bez Cimrmana. Alebo vlastne len trochu

Táto hlavná dejová linka však nie je jedinou, ktorú film ponúka. Celkom bez okolkov tiež približuje vzťahy medzi hercami, alebo všeobecne divadelníkmi, od technikov cez kostymérky až po upratovačky. Predovšetkým v zákulisí a v šatniach to občas vrelo, ale ako vieme emócie k divadlu jednoducho patria. Neprepadajte však trudnomyseľnosti (keby áno, stačí si zaspievať pesničku proti trudnomyseľnosti z hry Dobytí severního pólu), aj v šatniach sa nájde priestor pre vtipkovanie. Napríklad keď herci uvažujú, prečo majú zase menšie šatne než kulisáci.

Nejistá sezóna je typicky cimrmanovský film, aj keď v ňom „majstrovo“ meno nepadne ani raz. Skúsení cimrmanológovia však vždy spoznajú, z ktorej hry je ukážka, ktorú práve herci skúšajú na pódiu. Tým hlavným, čo v tomto filme zrejme duo Smoljak/Svěrák chcelo oznámiť, je neprepadať depresiám ani naštvaniu, pretože proti všetkému možno bojovať jedinou účinnou zbraňou, ktorou je smiech. A v tomto odbore sú Cimrmani majstri! Dôkazom nech je legendárna hláška „zlatý prciny“.

Zaujímavosť

Krátko po premiére utrpel Jan Kašpar vážny úraz, po ktorom zostal do smrti na invalidnom vozíku.

Nejistá sezóna

Film / seriál
Hodnotenie FDB 83,3 % Hodnotenie redakce
Foto Televize Seznam

Réžia Ladislav Smoljak

Scénár Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak

Obsadenie Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Petr Brukner, Jaroslav Vozáb, Jaroslav Weigel, Jan Hraběta, Miloň Čepelka

Dĺžka 89 min.

Rok 1987

utorok 26. 5.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC