Film / seriál

Z bojovníčky Xeny je šarmantná vyšetrovateľka

Vražda je môj život – austrálsky kriminálny seriál

Pohodové, zábavné a inteligentné krimi. Tak by sa dal charakterizovať nový austrálsky seriál, ktorému dominuje legendárna Lucy Lawless.

Alexa Croweová je elegantná päťdesiatnička, ktorá potom, čo odišla od polície, žije na predmestí Melbourne so svojím kocúrom a sníva o tom, že bude piecť ten najlepší chlieb v okolí a dodávať túto delikatesu hotelom. Bránia jej v tom iba tri veci – jej kocúr, večne pokazený stroj na pečenie a jej zmysel pre spravodlivosť. Hoci zavesila remeslo na klinec, jej kriminalistické inštinkty ju nakoniec vždy prinútia pomôcť bývalým kolegom s obzvlášť zamotanými prípadmi. Výroba chleba bude musieť počkať, aspoň dovtedy, kým nevyrieši najnaliehavejšie prípady, napríklad smrť dievčaťa vypadnutého z balkóna výškovej budovy, tajomstvo mŕtveho muža v zamknutej izbe či vraždu talentovaného študenta kuchárstva.

Vraždy rámované humorom 

Vyslovene drsných scén a potokov krvi sa báť nemusíte. Alexa Croweová je moderná, emancipovaná žena s inštinktmi slečny Marplovej, ktorá radšej než päste a zbrane používa mozog. Vďaka svojmu šarmu a výrečnosti si totiž dokáže získať dôveru nielen svedkov, ale aj podozrivých. Na rozdiel od svojich policajných kolegov, ktorí sa sústredia na fyzické dôkazy, Alexa skladá výpoveď k výpovedi, aby rekonštruovala skutočný priebeh zločinu. Občas sa preto ocitá v dosť bizarných či nebezpečných situáciách – ako keď si objedná k intímnym schôdzkam profesionálneho gigola podozrivého z vraždy, alebo ešte horšie, keď sa nechá zapísať do kurzov varenia.

Viem, čo robíš! Tie dva prípady si mi predhodil, aby tento tretí vyzeral lákavejšie!

O oddychovú atmosféru seriálu sa do veľkej miery stará predstaviteľka hlavnej úlohy Lucy Lawless. V deväťdesiatych rokoch sa ako mýtická bojovníčka Xena v úsporných kožených šatočkách oháňala obrovskými mečmi, dnes, ako Alexa Croweová, sú jej hlavnými zbraňami šarm a intelekt. Navyše až táto úloha ukazuje, aká dobrá herečka Lucy Lawless v skutočnosti je. Jej civilný herecký prejav je prinajmenšom rovnakou ozdobou seriálu ako humor vlastný postave Alexy. Nejde len o jej trochu groteskné potýkanie sa s večne porúchanou pekárňou na chleba, pĺznucim kocúrom či naťahovanie s parťáčkou Madison, ale predovšetkým o jej zábavné, sebaironizujúce komentáre. Napríklad ako keď starostlivého doktora uisťuje o tom, že má svoju životosprávu pod kontrolou pomocou paleo-kofeínovej diéty, ktorú praktizovali už jaskynní ľudia po tom, čo objavili kávu. Nemôžem si pomôcť, ale Lucy Lawless to v úlohe Alexy pristane oveľa viac ako v úlohe bojovníčky Xeny. 

Ako si poradiť s pochmúrnym počasím

Podčiarknuté a sčítané – ak máte radi kriminálky, pri ktorých si nielen oddýchnete, ale tiež sa dobre pobavíte, je táto trošičku exotická, austrálsko-novozélandská séria ideálnou voľbou, ako si príjemne skrátiť čas predjarných pľuští. 

Lucy Lawless 

Narodila sa v roku 1968 na Novom Zélande. Pri štúdiu sa venovala jazykom, a tak okrem rodnej angličtiny hovorí plynule po taliansky, po francúzsky a po nemecky. Od roku 1998 je vydatá za producenta seriálu Xena Roberta Taperta, s ním má dve deti. A bola to práve Xena, mýtická bojovníčka, ktorá jej priniesla celosvetovú slávu. Zahrala si v Spider-Manovi (2002), objavila sa v seriáli Spartakus (2004), s Adamom Sandlerom sa stretla vo fantasy Príbehy na dobrú noc (2008).

Vražda je môj život 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Leah Purcell, Mat King, Britta Hawkins…

Scénár Matt Ford, Peter Gawler, Ainslie Clouston…

Obsadenie Lucy Lawless, Bernard Curry, Lindsay Farris, Adam McConvell, Markella Kavenagh…

V ČESKOM ZNENÍ Adéla Kubačáková, Josef Pejchal, Adéla Prisášová, Kateřina Petrová, Viktor Dvořák…

Dĺžka 10 × 45 min.

piatok 11. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC