Film / seriál

Vojna slov

Výkrik bez ozveny – dánsky seriál

Domáce násilie patrí k najdiskutovanejším témam súčasnosti, najmä ak sú jeho obeťou bezbranné deti.

Sú ale deti vždy len nevinnými obeťami? A akú úlohu pri hľadaní pravdy hrajú inštitúcie, predovšetkým sociálne úrady? Má jednotlivec šancu pred nimi obstáť, keď aj obyčajné podozrenie môže viesť k rozpadu rodín a nenapraviteľným ľudským tragédiám? Na tieto otázky sa snaží odpovedať strhujúci dánsky seriál Výkrik bez ozveny, ktorý sa stal doslova senzáciou minulej sezóny.

Aj malý kamienok môže spustiť lavínu

Potom, čo štrnásťročná Holly v školskej eseji farbisto opíše týranie, ktorého sa na nej dopúšťa jej nevlastný otec, je prípadom poverený vyšetrovateľ miestnej sociálky Lars. Jeho prvým krokom je presunutie Holly a jej mladšieho brata Thea do pestúnskej starostlivosti. Lenže rodičia zúfalo trvajú na svojej nevinne a spochybňujú pravdivosť všetkých obvinení. Keď uniknú zábery násilného odobratia detí, časť verejnosti sa postaví proti Larsovi. S postupujúcim vyšetrovaním sa ho navyše začnú zmocňovať pochybnosti, kto hovorí pravdu a kto klame. 

Je potrebné veriť vždy deťom?

Napokon nie je jeho úloha zastupovať práva detí, a nie rodičov? Lars stojí pred rozhodnutím, či chce hľadať pravdu bez ohľadu na to, akú znepokojujúcu tvár môže mať.

Obrovské ohlasy

Do mimoriadnej presvedčivosti postáv a situácií seriálu sa nepochybne premietli dva roky, ktoré autorka seriálu Maja Jul Larsen strávila výskumom podobných prípadov naprieč Dánskom. Mimoriadnu starostlivosť venovala portrétovaniu jednotlivých hrdinov a ich prejavov tak, aby udržala divákov do poslednej chvíle v neistote, čia verzia príbehu je pravdivá. Ohlas, ktorý seriál v Európe vyvolal, napovedá, že sa jej to podarilo.

Maja Jul Larsen

Seriál Výkrik bez ozveny sa stretol nielen s mimoriadnym diváckym záujmom, ale dostal aj rad prestížnych filmových a televíznych cien. Najviac ich pozbierala autorka námetu a scenáristka Maja Jul Larsen (Zurich Film Festival, Danish Film Awards, Nordisk Film & TV Fond Prize). Jej prácu si všimla aj dánska premiérka, ktorá v novoročnom prejave spomenula dôležitosť starostlivosti o deti a označila seba samu dokonca za ministra dánskych detí.

Výkrik bez ozveny 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Samanou Acheche Sahlstrøm…

Scénár Nanna Westh, Adam August…

Obsadenie Bjarne Henriksen, Flora Ofelia Hofman Lindahl, Peter Plaugborg, Christine Albeck Børge, Jesper Aron Kaplan&hellip

Dĺžka 8 × 44–55 min.

pondelok 19. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC