Film / seriál

Vítejte se Švédsku

Vítejte se Švédsku

Bra dag – určite netušíte, čo toto spojenie znamená. Budete prekvapení, aké je to jednoduché: znamená dobrý deň, ale vo švédčine. Chceli by ste sa naučiť viac po švédsky aj niečo viac o Švédsku?

Ak vaša odpoveď znie áno, zoznámte sa Bruceom Evansom – tridsiatnikom, ktorý sa presťahuje z New Yorku do Štokholmu za svojou švédskou priateľkou Emmou, aby tam spoločne začali nový život. Televízny seriál Vítejte ve Švédsku vám sprostredkuje zážitky, o ktorých by sa vám inak ako bežným turistom vo Švédsku asi ani nesnívalo.
Američania mali vždy trochu zvláštny vzťah k Európe. Sme pre nich vraj príliš intelektuálni, niekedy až príliš namyslení a ktovie čo ešte. No kultúrne šoky, ktoré čakajú na Brucea, by zrejme boli moc aj na slávneho Newyorčana Woodyho Allena. Všetky nečakané situácie ale nakoniec prinášajú jediné – zábavu. Dokážu Emma s Bruceom prekonať všetky prekážky (hlavne prežiť so svojimi príbuznými)?

Divný, divná, divnejší

Bruce vyrastal v malom mestečku na stredozápade Spojených štátov, a hoci nie je taký konzervatívny ani veriaci ako jeho rodičia, určitých stereotypov sa zbaviť nedokáže. A to napriek tomu, že pochádza z kozmopolitného New Yorku. Už si to predstavujete? Tradične vychovaný, veľmi dobre situovaný mladý Američan prvýkrát v živote urobí niečo nečakané. Vystúpi z lietadla na druhej strane oceánu a s blaženým úsmevom víta svokru a svokra, ktorých vidí prvýkrát v živote.

Zábavný vzťahový rodinný seriál vás naučí veľa nielen o rodine a vzťahoch všeobecne, ale aj o švédskej mentalite

Viveka, matka Emmy, je veľmi temperamentná, ale cíti sa byť predčasne zostarnutá, pretože si vzala o dosť staršieho muža. A tak si svoje životné priania a túžby plní cez svoju dcéru. Pán Birger Wiik vyzerá neškodne, je to taký mlčanlivý starý námorník, ale Brucea z nejakého podivného dôvodu desí (chudák netuší, že podobne vydesený je aj Birger z neho). Proste rozdielnejších rodičov Emma už mať nemohla, čo často vyvoláva absurdné, zato mimoriadne vtipné situácie. A potom je tu ešte Gustaf, Emmin brat, ktorý našťastie nie je ničím zvláštny ani divný, proste len je.

Pološialená rodinná komédia

Každá rodina je tak trochu nenormálna (len si spomeňte na nejakú vlastnú oslavu, kde sa stretlo široké príbuzenstvo…), ale keď sa spoja rodiny z rôznych kontinentov, všetko je zrazu oveľa šialenejšie. Kúzlo tohto seriálu je založené na opakujúcich sa konfliktoch prameniacich z kultúrnych odlišností. K tomu sa pridáva humor vyplývajúci z protikladných charakterov hlavných hrdinov.

Tvorcom sa podarilo do žánru klasického amerického sitcomu primiešať temne zafarbenú náladu severskej kinematografie. Aj na tejto tvorivej rovine sa teda prejavuje kontrast, ktorý je pre seriál Vítejte ve Švédsku určujúci po všetkých smeroch. Možno to nebude také vtipné ako Priatelia, ani mrazivé ako Most, ale dielu nemožno uprieť unikátnu poetiku a vďaka nej pôjde dosť možno aj o neopakovateľný seriál.

Lena Olin

Lena Olin je pôvodom švédska herečka, ktorá však prerazila aj v Hollywoode. Hneď v jej začiatkoch si ju obľúbil režisérsky velikán Ingmar Bergman, zahrala si napríklad v jeho filme Po skúške (1984). Rolu priamo na telo jej napísala ďalšia filmová persona, Sydney Pollack, a to vo filme Havana (1990). Olin je oceňovanou herečkou a patrí medzi švédske herecké stálice.

Zaujímavosť

Fanúšikovia, alebo radšej fanúšičky šviháka Patricka Duffyho pozor! V niektorých epizódach sa opäť vráti na televízne obrazovky.

Pozrite si aj

Moja tučná grécka svadba

Ďalšia z ranku romantických komédií rozpráva o strete hneď niekoľkých kultúr a o jednej bláznivej rodine, do ktorej keď chce niekto patriť, musí prijať všetky zvyky a tradície. Pre zaprisahaného vegetariána je to celkom „nálož“, ale láska predsa aj hory prenáša…

Diabolská svokra

V romantickej komédii o tom, ako vychádzať s rodinou svojej životnej lásky, excelujú dve hollywoodske krásavice Jennifer Lopez a Jane Fonda.

Vítejte ve Švédsku

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Carl Åstrand

Scénár Greg Poehler, Josephine Bornebusch…

Obsadenie Greg Poehler, Josephine Bornebusch, Lena Olin, Claes Månsson, Christopher Wagelin, Per Svensson, Illeana Douglas, Patrick Duffy, Niclas Carlsson…

Dĺžka 10 × 30 min.

nedeľa 28. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC