Film / seriál

Veselá prvá svetová

Šťastné a veselé

Zdalo by sa, že témy Vianoc a prvej svetovej vojny v žiadnom prípade nejdú dokopy. Film Šťastné a veselé je dôkazom pravého opaku, a vyše nie je len výmyslom scenáristov, ale príbehom, ktorý je inšpirovaný skutočnou udalosťou.

Dej sa točí okolo šiestich postáv: poručíka Gordona zo Škótska, francúzskeho poručíka Audeberta, nemeckého Žida Horstmayera, ďalej Palmera, škótskeho kazateľa, nemeckého tenoristu Nikolausa Sprinka a jeho dánskej snúbenice, mezzosopranistky Anny Sorensem. Rozloženie národností hlavných hrdinov sa v podstate zhodovalo aj s ich predstaviteľmi a s rozsahom produkcie filmu. Tá bola totiž naozaj medzinárodná v pravom slova zmysle. Podieľalo sa na nej Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia, Belgicko a Rumunsko a hovorí sa v ňom troma jazykmi – po francúzsky, po nemecky a po anglicky. Ilúzia atmosféry prvej svetovej vojny je tak po lingvistickej stránke takmer dokonalá.

Na začiatku sa dozvedáme, ako sa vlastne šestica hlavných postáv „primotala“ k vojne. Ich cesty boli rôzne – od dobrovoľného narukovania s cieľom ochrániť vlasť, ako škótski bratia Jonathan a William, po prosté plnenie brannej povinnosti, ako v prípade operného speváka Sprinka. Ten sa počas vojny stretáva so svojou snúbenicou, taktiež opernou speváčkou, Annou vo chvíli, keď jej je dovolené vystupovať pred vojakmi a jemu je dovolené sa k nej pripojiť. Strávia spolu noc, ale šťastní nie sú. Sprink má morálny problém s tým, ako rozdielne sa s nimi zaobchádza v hlavnom štábe a rozhodne sa ísť spať medzi vojakov. Anna sa k nemu nakoniec tiež pripojí.

Na Vianoce dochádza k dojemnému momentu – darčeky pre vojakov síce nedorazia, pretože je takmer nemožné ich v zákopoch zastihnúť a balíčky správne doručiť, s pomocou dvoch spevákov sa ale odohrá až takmer muzikálová scéna, kedy vojská rôznych národností postupne začínajú spievať spoločne vianočné koledy. Áno, tie vojská, ktoré by sa v akýkoľvek iný deň roka nemilosrdne vraždili.

Film Šťastné a veselé bol prvýkrát uvedený ako nesúťažný na filmovom festivale v Cannes. Je tiež posledným filmom, ktorý nakrútil známy britský herec Ian Richardson, a bol nominovaný na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film a pozbieral nominácie aj na všetkých ostatných významných ceremoniáloch – Zlaté glóbusy, BAFTA a César. V hlavných úlohách okrem iného žiaria dvaja hollywoodski herci nemeckého pôvodu – Diane Kruger a Daniel Brühl.

V roku 2011 bola v Amerike uvedená opera s názvom Silent Night, ktorej libreto je inšpirované scenárom filmu.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Šťastné a veselé

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,8 %
Foto AMC

Réžia Christian Carion

Scénár Christian Carion

Obsadenie Diane Kruger, Benno Fürmann, Guillaume Canet, Gary Lewis, Dany Boon, Daniel Brühl, Lucas Belvaux, Robin Laing, Bernard Le Coq, Ian Richardson

Dĺžka 115 min.

pondelok 30. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC