Film / seriál

Tajnostiam veril aj Svěrák

Tajnosti – český komediálny film

Film Alice Nellis v roku 2007 spôsobil milý šok. Bol iný a krásny. A ani po pätnástich rokoch nestratil nič zo svojej pôsobivosti.

S nečakanou ľahkosťou a pôvabom Alice Nellis napísala a vyrozprávala príbeh o dobre situovanej štyridsiatničke Julii, ktorá sa jedného dňa rozhodne opustiť bezpečnú rutinu svojho doterajšieho života. Keď ráno v správach začuje, že zomrela jazzová speváčka a klaviristka Nina Simone, spomenie si na dobu, kedy ju obdivovala a kedy jej život plynul úplne inak ako dnes. A že je možno čas na to, aby si kúpila piano, na ktoré kedysi hrávala, ukončila vzťah s milencom, ktorého vlastne nemiluje, zistila niečo o živote svojej dospievajúcej dcéry alebo sa porozprávala s manželom, s ktorým sa už vlastne častejšie míňa, než stretáva. Sotva však začne svoj plán realizovať, život sa jej zrazu obráti hore nohami…

Idete za ním?
Dnes nám tu celé popoludnie koncertoval. Pekné to bolo.

Skvelá herecká zostava 

Okrem originálneho rozprávania, v ktorom sú hrdinkine pocity často zhmotňované tancom a hudbou, mala Nellis šťastie aj pri výbere hercov. Film stojí z veľkej časti na výkone predstaviteľky hlavnej hrdinky prekladateľky Julie, ktorú si zahrala speváčka Iva Bittová. Z jej postavy dýcha opojenie z cesty za novým životom, radosť, ktorú jej tento doposiaľ nepoznaný deň prináša. Svoj štandardne precízny výkon odviedol aj Karel Roden ako Juliin manžel, blysla sa aj Martha Issová ako ich dcéra. A Miloslav König, majiteľ bazáru s hudobninami, ktorý Julii učaruje, v Tajnostiach debutoval takým spôsobom, že sa z neho stal razom tuzemský Brad Pitt. Oproti tomu spomínaný Karel Roden predviedol jedno z najväčších sexuálnych zlyhaní v dejinách českého filmu… 

Vyrobil si konkurenta

Tajnostiam v čase ich vzniku uveril aj režisér Jan Svěrák, ktorý sa stal jeho producentom. Na jednej strane vďaka nemu vznikol skvelý film, na druhú si v ňom vyrobil konkurenta vlastných, v rovnakom roku, kedy dokončil Vratné lahve. Keď sa neskôr rozhodovalo o Českých levoch, Vratné lahve síce získali cenu za réžiu a scenár, sošku za najlepší film im ale vyfúkli práve Tajnosti!

Iva Bittová

Česká speváčka, huslistka a herečka patrí k najvýraznejším postavám českej alternatívnej scény. Vyštudovala hudobne dramatický odbor na brnianskom konzervatóriu, spev a hru na husle. Bola členkou legendárneho Divadla na provázku, kde na seba upozornila rolou Eržiky v hre Balada pro banditu, hrala aj v rovnomennom filmovom muzikáli. Dosiahla mnoho úspechov na európskych scénach progresívnej hudby, napokon v hudbe má veľmi široký záber, od ľudových piesní až po operu. Vo filme debutovala v 18 rokoch v poetickej komédii Ružové sny, objavila sa aj vo vojnových a na Oscara nominovaných Želaroch.

Tajnosti

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68,2 % Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Alice Nellis

Scénár Alice Nellis

Obsadenie Iva Bittová, Karel Roden, Martha Issová, Miloslav König, Ivan Franěk, Natália Drabiščáková, Anna Šišková

Dĺžka 93 min.

Rok 2007

pondelok 23. 5.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC