Film / seriál

Špina New Yorku

Špina New Yorku

Vzali by ste úplatok? Veríte v spravodlivosť a dobrý úsudok sudcov? A čo keď sa ukáže, že sa mýlite vo svojich najbližších?

Práca policajta nie je žiadny med, zvlášť v americkom veľkomeste. Rovnako ani ako právnik, ktorý chce bojovať proti zlu zákonnými prostriedkami, nebudete mať na ružiach ustlané. A ešte ťažšie všetko bude, keď na polícii pracuje otec a k súdu vodí zločincov syn. Vynikajúcu drámu z prostredia politiky, zločineckých gangov a policajných pletiek z roku 1996 by ste si nemali nechať ujsť. Súmrak nad Manhattanom bol natočený podľa knihy Roberta Daleyho, spisovateľa, ktorý nevykresľuje svet čiernobielo, ale naopak ho zaujímajú prechodné, šedé miesta. Predovšetkým píše o postavách, ktoré si udržali hodnoty, nech už akékoľvek. Nenájdete u neho preto len darebákov v obvyklom zmysle slova.

Sean Casey (Andy Garcia) pracuje ako pomocný právnik. Jeho otec Liam (Ian Holm) je celý život na polícii a vo všetkom sa spolieha na svojho parťáka Joeya Allegrettoa (James Gandolfini). Práve oni dvaja idú po najväčšom drogovom kápovi v Harleme. Pri jednom záťahu je ale Liam ťažko zranený a všetky ďalšie snahy Allegretta zabasnúť končia fiaskom. Rozvíri sa tak vysoká politická hra, ktorej šéfuje Morgenstern (Ron Leibman), vysoko postavený právny zástupca. Jeho hlavný asistent Harrison (Colm Feore) očakáva, že mu bude prípad pridelený, ale dostane ho mladý Sean Casey. Postupne sa mu darí odkrývať väzby medzi policajtmi a drogovým podsvetím, takže začína pekne prituhovať. Je to predsa syn hrdinu, lenže hrdinstvo má byť ovenčené medailami, má sa okolo toho urobiť mediálny rozruch, ale nič ďalšie! Mladý právnik sa ocitá na rázcestí, bude si budovať sľubnú kariéru, avšak podloženú podvodmi? Alebo sa rozhodne odkryť nečisté karty ľudí, ktorých považoval za rodinu (parťák jeho otca bol v podstate jeho druhý otec)?

Všetci herci tu pomáhajú budovať presne takú atmosféru, akú by mal temný film o klamlivých a podvratných zločincoch mať. Nikto nie je jednoznačne dobrý, ani zlý, jednotlivé postavy sú proste životaschopné a uveriteľné. Možno by stálo za to ubrať v scénach, kde sa zločinci vyhrážajú, alebo naopak spriadajú intrigy vo svojich „hrôzostrašných kanceláriách“, tu je film naozaj trochu moc prvoplánový. Ale inak tmavé uličky, prestrelky v nich, alebo v súdnych sieňach sú natočené s citom pre priestor. Dialógy taktiež nedrhnú, neopakujú sa tu zbytočné veľkohubé frázy, takže si môžete vychutnávať inteligentný thriller z podsvetia.

Súmrak nad Manhattanom je jednoducho o veľkomeste, ktoré okrem turistických pozlátok ponúka aj svoju temnejšiu stránku. Občas sa jemne dotkne aj morálnych hodnôt, ale hlavne vás bude baviť svojou atmosférou a dobre budovaným napätím.

Súmrak nad Manhattanom

Film / seriál
Hodnotenie FDB 55,7 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Sidney Lumet

Scénár Sidney Lumet

Obsadenie Andy Garcia, Richard Dreyfuss, Lena Olin, Ian Holm, James Gandolfini, Colm Feore, Shiek Mahmud-Bey

Dĺžka 109 min.

Rok 1996

streda 5. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC