Film / seriál

Samotárka v Londýne

Maggie Smith v žltej dodávke

Maggie Smith exceluje v príbehu o hrubej a bláznivej šesťdesiatročnej bezdomovkyni, ktorá žije v zaparkovanej dodávke v jednej z rodinných londýnskych štvrtí.

Scenárista Alan Bennett (The Madness of King George) napísal scenár k filmu The Lady in the Van na základe pravdivého príbehu o Mary Shepherd, žene neznámeho pôvodu, ktorá „dočasne“ parkovala svoju dodávku na príjazdovej ceste pred jeho domom v severnom Londýne.

Nakoniec tam žila celých 15 rokov, a aj keď ju tam Alan Bennett spočiatku nechával len s nechuťou, nakoniec sa začali rešpektovať a ich vzájomný vzťah im obom ovplyvnil život. Neuveriteľného príbehu sa chopil režisér Nicholas Hytner (Tanec s vášňou, The Madness of King George) a tento ojedinelý a dojemný portrét previedol na plátno. Natáčalo sa na 23 Gloucester Crescent, rovnakej ulici a pred rovnakým domom, kde skutočná pani Shepherd všetky tie roky žila. Aj keď prebývala v špine, neľutovala sa. Bola úprimná, nevďačná, mrzutá, nekompromisná, ale nádherná vo svojej „tuláckej vznešenosti“, ako to o nej Bennett vravieval. Prvýkrát sa s ňou stretol, keď predávala pastelky a náboženské traktáty pred bankou v Camden Town. Bola vtipná bez toho, aby sa o to snažila, bola ako dieťa. Podľa Bennetta však nemala žiadny zmysel pre humor. Po tom, čo v roku 1989 umrela vo svojej dodávke, napísal o nej Bennett krátku poviedku, ktorú v roku 1999 prepísal do divadelnej hry produkovanej vo West Ende, ktorú režíroval práve Nicholas Hytner.

Mary Shepherd bola takou zaujímavou osobnosťou, že si na ňu pamätá celá štvrť. „Všetci si ju pamätajú. Často, keď idem v taxíku, vodič sa ma opýta: ‚Máte tam ešte tú starú dámu?‘ A všetci o nej vedeli. A myslím, že si zaslúži plaketu,“ hovorí scenárista Bennett. „Všetci susedia s ňou majú nejaké vlastné príbehy a tiež na ňu majú svoje vlastné spomienky. Stretli sme ľudí, ktorí vtedy boli deti a pamätali sa, ako sedeli na múriku pred Alanovým domom a hecovali sa, kto si sadne bližšie k dodávke, a chceli pani Shepherd vyprovokovať k tomu, aby vyšla z dodávky a vyhnala ich, báli sa jej.“

Celý film si pre seba oprávnene ukradla predstaviteľka hlavnej úlohy, anglická herečka Maggie Smith, známa ako čarodejnica z Harryho Pottera či zo seriálu Panstvo Downton. Jej hlavnou prednosťou je, že vie zahrať skrátka čokoľvek, a ľahko jej tak preto uveríte excentrickú babku, ktorá je raz protivná a inokedy zase roztomilá. Budete ju milovať i nenávidieť, ale určite si vás získa! Herečka bola pre Bennetta a Hytnera prvou a jedinou voľbou a je obdivuhodné, že v čase natáčania mala 80 rokov! „Jej energia, čo sa týka nápadov, je mimoriadna rovnako ako jej fyzická energia. Neustále sa snaží byť lepšia,“ komentuje režisér Hytner. Scenáristu Bennetta si zahral Alex Jennings (Babel, Kráľovná), vo filme sa objaví aj Jim Broadbent ako sused Underwood či Dominic Cooper.

Tento film proste stojí za to vidieť už kvôli výkonu Maggie Smith!

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

The Lady in the Van

Film / seriál
Hodnotenie FDB 57,5 %
Foto Cinemax

Réžia Nicholas Hytner

Scénár Alan Bennett

Obsadenie Maggie Smith, Stephen Campbell Moore, Dominic Cooper, James Corden, Jim Broadbent, Roger Allam, Eleanor Matsuura

Dĺžka 104 min.

piatok 9. 12.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC