Film / seriál

Ruky hore!

Ruky hore!

Máte radi klasické gangsterky z divokého západu a trávnatých prérií, ktoré brázdia osamelé vlaky prepravujúce slušné sumy dolárov?

Dvadsať rokov starý film sa vracia do čias, kedy gentlemani nosili padnúce vestičky, naleštené mokasíny a frajersky ulízané vlasy. Lenže úplne rovnako vyzerajú aj bratia Newtonovci, ktorí majú k slušným občanom ďaleko. Ich jobom sú totiž lúpeže. Sú to chlapci šikovní, behom krátkeho času sa im podarí vykradnúť 80 bánk, ale každá úspešná šnúra sa musí raz skončiť.

Bratov hrajú vtedy ešte mladíci: Matthew McConaughey (Willis, najstarší), Skeet Ulrich (Joe), Ethan Hawke (Jess) a Vincent D'Onofrio (Dock). Toto nie je vôbec márna zostava! A k tomu je tu Dwight Yoakam ako Brentwood Glasscock, ako odborník na výbušniny, Julianna Margulies si zahrala Louise, dievča s cigarou, a Chloe Webb je poddajnou manželkou trochu „výbušného“ Glasscocka. Nie je to zase až tak moc hlavných postáv, ale napriek tomu vám miestami dokážu slušne zamotať hlavy.

Film zaznamenáva kriminálnu kariéru celej rodinky, takže si užijete dosť dialógov na tému bankových lúpeží – tu sa režisér Richard Linklater usvedčil z neskrotného nadšenia pre zločincov tohto typu, ale čoho je veľa, toho je príliš. Za chvíľu si však zvyknete a aspoň načerpáte pár užitočných informácií o tom, ako sa dostať k peniazom inak ako prácou. Film trochu pripomína starší a slávnejší film Bonnie a Clyde obdobím, oblečením, autami, hudbou a dokonca aj postavou texaského rangera Franka Hamera (Ken Farmer), ktorý Newtonovcov zatýka. Hamer bol ranger nútený pózovať na fotke s Bonnie a Clydeom, čo je v tomto prípade zrejme malý žartík pána režiséra, ktorý milovníkov gangsteriek neurazí.

Linklater je talentovaný tvorca a všetky jeho filmy sršia energiou. Postavy sú živé, záporáci sú naozaj stelesnením zla a ide z nich hrôza, avšak bratia Newtonovci majú ešte niečo naviac, majú charizmu ostrieľaných švihákov, ktorí vám budú sympatickí od prvej minúty. Svojho času boli naozaj legendárni, ich príbeh si Linklater nevymyslel, až je škoda, že medzi ďalšími vyhlásenými lupičskými esami časom zapadli a stali sa z nich usadnutí poisťováci.

Asi najzábavnejšie scény prichádzajú až v samotnom závere, keď skutočný osemdesiatročný Willis dáva interview Johnnymu Carsonovi. Willis sa bráni, že vykrádanie bánk nie je veľmi odlišné od poisťovníctva, ide len o to, na ktorej strane akurát stojíte, zlodeji sú ale nakoniec aj tak všetci.

Film je kombináciou vášnivého zaujatia gangsterkami a chuti rozprávať pravdivý príbeh čo najreálnejšie aj snahy všetko odľahčiť trochu groteskným humorom, ktorý dodáva filmu ľahkosť a šťavu.

Newtonovi chlapci

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,4 %
Foto AMC

Réžia Richard Linklater

Scénár

Richard Linklater

Obsadenie Matthew McConaughey, Skeet Ulrich, Vincent D'Onofrio, Ethan Hawke, Julianna Margulies, Dwight Yoakam, Harold Suggs

Dĺžka 117 min.

Rok 1998

pondelok 3. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC