Film / seriál

Posledný ostáva

Americký western Posledný zostáva

Stará dobrá Amerika v časoch prohibície. Vtedy sa nikto s nikým nemaznal a prežívali len naozajstní borci.

Takým drsniakom je aj John Smith (Bruce Willis) vo filme Posledný ostáva. John je prefíkaný gangster, ktorý sa na chvíľu potrebuje „upratať do Mexika“. Na svojej ceste tam sa však zastaví v mestečku Jericho, kde sa usmeje na ženu miestneho mafiána. A to samozrejme nemal robiť. John sa tak dostane do vojny medzi dvoma miestnymi gangmi. Najskôr sa to rozhodne využiť a trochu si zarobiť, neskôr mu však začne byť ľúto krásnej Feliny. A tak sa z gangstra stane záchranca. Ale najskôr bude treba rozstrieľať celé mesto.

Americký Kurosawa

Prvé miesto, kam po príchode do Jericha John zamieri, je samozrejme bar. Lenže v období prohibície nie je práve najživší a prosperujúci. Komu teda pašeráci alkohol predávajú? A prečo tu sú gangstri z Chicaga? V tomto podivnom meste je niečo veľmi zle.

Dobová gangsterka je inšpirovaná slávnym filmom legendárneho Akiru Kurosawu Yojimbo (1961). Kurosawa pre Američanov nie je neznámy, viac jeho filmov sa dočkalo hollywoodskeho kabátu (najslávnejšie je asi prepracovanie jeho Siedmich samurajov ako Sedem statočných). Tentoraz sa z Japonska celý príbeh presúva do Texasu, bohužiaľ sa však vytráca kus napätia i ľahkého humoru. Občas totiž nie je jasné, či má byť film gangsterkou, alebo skôr westernom. Príbeh však zostáva a kurosawovský hrdina, o ktorom neviete takmer nič, sa zjaví v zločinom prehnitom meste ako akýsi novodobý spasiteľ. Takéto postavy Willisovi sedia ako ušité. Má síce výraz drsniaka, ale v jadre je to dobrý chlap, ktorý má navyše zmysel pre humor.

John Smith: Vtipná vec na ľuďoch je, že raz za sto rokov dokážu, že sú lepší, než ste čakali
Westernový vizuál dáva filmu taktiež kameraman Lloyd Ahern. V Jerichu vyzerá všetko neustále zaprášené, ako keby sa tu prehnala piesočná búrka. Základná farebnosť je tak ladená predovšetkým do tlmených odtieňov hnedej. Ľudia tu pôsobia, ako keby vždy vystupovali z tajomných tienistých kútov, čo dodáva celému príbehu napätie. Predovšetkým zloduch v podaní Christophera Walkena je úplne skvelý. Na takého týpka by ste nechceli naraziť ani cez deň, nieto v noci, a už vôbec nie v Jerichu.

Človek sa tak trochu zamýšľa, či režisér Hill chcel Kurosawu seriózne adaptovať, a prehnal to s vážnosťou, ktorá tak vo výsledku pôsobí komicky, alebo či chcel natočiť odľahčenú paródiu. Táto hranica je taká tenká, že je ťažké odhadnúť, ktorá z týchto dvoch možností je správna. Ale nech už to bolo akokoľvek, Bruce Willis v padnúcom obleku, s drsným výrazom a iskrou v oku za videnie nepochybne stojí.

Posledný ostáva

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,8 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Walter Hill

Scénár Walter Hill

Obsadenie Bruce Willis, Christopher Walken, Alexandra Powers, David Patrick Kelly, William Sanderson, Karina Lombard, Ned Eisenberg

Dĺžka 101 min.

Rok 1996

utorok 17. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC