Film / seriál

Nič nezostane ukryté naveky

Nič nezostane ukryté naveky

Televízny seriál Ponorka – dva paralelne prebiehajúce deje na mori a na pevnine – príbeh posádky nemeckej ponorky U-612, ktorá plní svoju hroznú vojnovú misiu, sa navzájom prelína s desivou realitou odboja proti nemeckým okupačným silám vo francúzskom prístave La Rochelle.

Nejak mám v sebe zakorenené, že vo filmoch z druhej svetovej vojny musí byť záporný hrdina vždy príslušníkom nemeckej armády. O to viac som bol prekvapený, že po pozretí prvých dvoch dielov tohto osemdielneho seriálu, v ktorom je hlavným hrdinom mladý kapitán nemeckej ponorky, na mňa hrôzy a nezmyselnosť vojny zapôsobili ešte viac ako inokedy.

Počas jesene roku 1942 prichádza Simone Strasser (Vicky Kriepsová) do prístavu La Rochelle v okupovanom Francúzsku, aby s hrdosťou za svoje poslanie nastúpila do služieb nemeckého námorníctva ako prekladateľka. Zoznámi sa tu so svojou novou úlohou v prostredí nemeckého námorníctva na okupovanom území pod velením gen. Glucka (Rainer Bock). Nečakane sa tiež stretne so svojím bratom Frankom (Leonard Scheicher). Jej nadšenie sa ale začne pomaly rozplývať, keď sa postupne dostáva do styku s vojnovou realitou. Nielenže pociťuje tichý, ale jasne značný odpor miestnych obyvateľov proti nemeckej okupácii, ale hneď musí riešiť aj problémy svojho brata, ktorý je členom posádky novej ponorky pripravujúcej sa na svoju prvú nebezpečnú bojovú misiu v nepriateľských vodách. Zároveň prebiehajú aj posledné prípravy ponorky U-612 na svoju prvú plavbu. Mladá posádka s novým kapitánom Klausom Hoffmannom (Rick Okon) sa má zapojiť do čím ďalej brutálnejšej vojny. Štyridsať mladých mužov vyráža na svoju prvú misiu. Snažia sa vysporiadať so sťaženými a klaustrofobickými podmienkami života pod vodou. Ich sily sú napínané do krajnosti. Napätie sa stupňuje a v oddanosti sa začínajú objavovať trhliny. Kapitán Klaus Hoffmann, ako syn legendárneho veliteľa U-Boat, musí presvedčiť svoju posádku, že je to muž, ktorý ich môže viesť v boji. Medzitým sa Simone Strasser vymkne život z rúk, lebo podľahne nebezpečnému vzťahu a nedovolenej láske. Jej rozpoltenosť medzi svojou loajalitou k Nemecku na strane jednej a sympatiami k hnutiu odporu proti nemeckej okupácii na strane druhej stále narastá. Začína pochybovať o svojom presvedčení a nedokáže pochopiť, ako je možné, že všetko, čo považovala za pravdu, môže byť v skutočnosti klamstvo.

Príbeh je sugestívnou výpoveďou o voľbách a prežití, skúma psychickú trýzeň počas 2. svetovej vojny a krutú realitu života v absurdnom vojnovom konflikte. Natáčanie seriálu prebiehalo v Mníchove, na Malte, ale tiež v Prahe. To, že pôjde o úžasné dielo dokresľuje aj hviezdne herecké obsadenie Rick Okon (Tatort), Lizzy Caplan (Mystérium sexu) a ďalší…

Zaujímavosť

Miniseriál je pokračovaním príbehu, ktorý nám už v roku 1981 ponúkol úspešný film s rovnomenným názvom a ktorého dej skončil v decembri roku 1941. Miniseriál začína v roku 1942. Obom bol predlohou rovnomenný román Lothara-Günthera Buchheima z roku 1973. Miniseriál však taktiež čerpá z Buchheimovho pokračovania z roku 1995 s názvom Pevnosť.

Ponorka

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Andreas Prochaska

Scénár Johannes W. Betz, Tony Saint

Obsadenie Philip Birnstiel, Lizzy Caplan, Pit Bukowski, Vincent Kartheiser…

Dĺžka 8 × 60 min.

pondelok 3. 12.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC