Film / seriál

Podarená kantorská partička

Čo sa deje v zborovni – komediálny seriál

So seriálom Čo sa deje v zborovni prichádza dobrá správa: Aj v dnešnom hyperkorektnom svete je miesto na nekorektnú zábavu. A že jej v ňom je!

Školské prostredie bolo, je a bude pre televíznych tvorcov veľmi atraktívne. Je možné v ňom rozohrať veľa príbehov, drám i zábavy, zamerať sa na osudy študentov i pedagógov, sledovať ich presahy za brány školských kampusov, do rodín i vzdialenejšej spoločnosti.

Škola hrou i zábavou 

„Školské“ seriály skrátka diváci milujú, bez ohľadu na to, o aký žáner ide. Začiatkom 80. rokov teenageri netrpezlivo čakali na každý nový diel seriálu Zkoušky z dospělosti, socialistického predskokana Beverly Hills 90210, neskôr rezonoval seriál Ludvíka Rážu My všichni školou povinní z pera Markéty Zinnerovej. Česká televízia v tradícii pokračuje aj dnes svojím Ochráncom o školskom ombudsmanovi s Lukášom Vaculíkom v hlavnej úlohe. Seriály so školskou tematikou tradične bodujú aj v zahraničí, diváckym hitom sa opakovane stali série so spoločným názvom Teachers – vznikajúce v USA a Veľkej Británii, nedávno sme písali aj o skvelom a značne strelenom seriáli Deadly Class čiže škole zabijakov.

Viete, čo vy potrebujete? Lyžicu cementu. Aby ste boli trošku tvrdší.

Švihnutá zborovňa

Tvorcovia novinky Čo sa deje v zborovni rodinu školských seriálov nielen rozširujú, ale predovšetkým do tohto žánru vniesli závan čerstvého vzduchu. V dvadsaťminútových jednohubkách, kedy s každou ďalšou rastie chuť, rozprávajú príbehy z menšej predmestskej strednej školy na Novom Zélande. V útrobách navonok bežného vzdelávacieho zariadenia tiká bomba v podobe šialeného učiteľského zboru. Len pre ilustráciu – výchovná poradkyňa dáva kolegom čítať intímne denníky svojich študentov a zároveň zháňa drogy a chlapa prostredníctvom miestneho telocvikára. Telocvikár pre zmenu vo vlastnom životopise taktne zamlčal, že sedel v base – čo dobre vysvetľuje jeho trochu svojrázne učiteľské metódy. Mentorka dramatického krúžku pripravuje predstavenie, v ktorom väčšina študentov dostala rolu nahých koní. A riaditeľ? Vyzerá to tak, že je mu všetko jedno, v kancelárii maľuje sexuálne surrealistické obrázky a problémy svojich kolegov odsúva, ako sa to len dá…

Seriálu vládne svižné tempo, sympatické herecké výkony a nepreberný počet groteskných situácií aj vtipných dialógov. Na tých sa autorsky podpísali nielen scenáristi, ale aj samotní účinkujúci. Napospol špičkoví novozélandskí herci totiž museli preukázať fenomenálny zmysel pre improvizáciu. Návodom pre každý diel im totiž bol len veľmi hrubý opis základnej dejovej línie. Vlastné gagy, komické situácie aj slovné prestrelky vznikali priamo na pľaci v priebehu natáčania seriálu. Žeby Jaroslavovi Duškovi vyrastala konkurencia?

Jonny Brugh

Chlapík, ktorý v seriáli Čo sa deje v zborovni hrá riaditeľa školy a ktorý zároveň významne ovplyvnil výslednú podobu seriálu. Na Novom Zélande patrí tento sympatický rodák z Wellin­gtonu k obľúbeným predstaviteľom komediálnych postáv v divadle aj v televízii. Preslávil sa rolou Deacona v humornom fantasy horore Čo robíme v temnotách (2014) o živote troch upírov, na ktorom spolupracoval s populárnym Taikom Waititim. Okrem herectva však pracuje aj ako profesionálny fotograf.

Čo sa deje v zborovni 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Jesse Griffin

Scénár Jesse Griffin, Jackie Van Beek, Jonny Brugh

Obsadenie Jonny Brugh, Jackie Van Beek, Kura Forrester, Rick Donald, Victoria Abbott…

V ČESKOM ZNENÍ Josef Pejchal, Petr Gelnar, Tereza Chudobová, Petra Tišnovská, Jiří Ployhar…

Dĺžka 10 × 20 min.

streda 4. 5.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC