Film / seriál

Dokonalý talent

Pán Bezchybný – francúzsky thriller

Mathieu pracuje ako sťahovák, sníva však o kariére spisovateľa. Bohužiaľ mu chýbajú schopnosti. Keď pri vypratávaní domu po jednom osamelom zosnulom mužovi narazí na rukopis opisujúci peklo alžírskej vojny, neodolá a pripíše si jeho autorstvo.

Francúzsky thriller režiséra Yanna Gozlana v mnohom pripomína Talentovaného pána Ripleyho (1999). Je to trochu paradox, pretože film o plagiátorstve sa sám pohráva s neskrývanou inšpiráciou iným filmom. Všetko je však v medziach autorských práv a Gozlan sa s ďalšími podobne ladenými filmami naozaj len hrá, a to s gráciou. Natočil tak napínavé, svieže a strhujúce dielo.

Keď sledujete vodiča auta na kľukatej pobrežnej ceste, ktorý značne šliape na plyn (v koľkých filmoch už boli také zábery...), úplne cítite, aký je sympatický chlapík za volantom zúfalý a v koncoch. Mathieu Vasseur (Pierre Niney), toho času úspešný spisovateľ, sa dostal do úzkych. V podstate je na zúfalom úteku pred celým svetom aj sám pred sebou. Ale taký vždy nebýval. Ešte pred troma rokmi to bol obyčajný Parížan, ktorý sa pokúšal o kariéru spisovateľa, no neúspešne. Jedného dňa sa na neho nečakane usmialo šťastie. Ako sťahovák vypratával byt samotárskeho muža bez rodiny, v ktorého veciach Mathieu objavil rukopis denníka. A ako vieme, príležitosť robí zlodeja, a tak Mathieu denník prepíše a rukopis vydáva za svoje autorské dielo.

Tá kniha človeka úplne odrovná.

Z dna na vrchol a späť

Sláva, bohatstvo, úspech, to všetko niečo stojí. S diablom nie je dobré obchodovať, pretože si vždy príde pre svoju odmenu. Aj Mathieu čoskoro zistí, že pravdu o jeho úspešnom románe nepozná len on, ale je tu aj niekto ďalší. Tajomný muž (Marc Barbé), ktorý požaduje za svoje mlčanie výkupné. A tak aby sa Mathieu mohol vykopať zo svojho vlastného hrobu, bude musieť vykopať hrob niekomu inému.

Okrem toho, že Gozlan natočil intelektuálny, avšak skvelý thriller, film vás rozhodne zaujme aj obrazovo a prostredím. Predovšetkým prímorské vily, oslavné prezentácie, večierky, to všetko trochu pripomína okázalého pána Gatsbyho (že by ďalšia inšpirácia…). Pozlátka slávy však výborne kontrastuje s narastajúcim stresom a Mathieuvým strachom o život. Zrazu sa z vytúženého života stáva zlatá klietka, v ktorej pre neho život predstavuje peklo na zemi.

Thriller Pán Bezchybný sledujte online na Skylink Live TV.

Pán Bezchybný

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Yann Gozlan

Obsadenie Pierre Niney, Ana Girardot, André Marcon, Valeria Cavalli, Thibault Vinçon, Marc Barbé, Eric Savin, Frédéric Pellegeay, Karina Beuthe, François Rabette, Ludovic Berthillot, Laurent Grévill, Romain Gary (a.z.), Michel Houellebecq (a.z.), Yann Moix (a.z.), Soria Moufakkir

Dĺžka 97 min.

Satelitná televízia: Skylink Live TV

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC