Film / seriál

Filmová recenzia – Nuda na francúzskom dvore

Jeanne du Barry – Kráľova milenka – historická dráma

Na prestížnom festivale v Cannes mal sedemminútový aplauz, čo sa deje poväčšinou filmom mimoriadnym. Jeanne du Barry – Kráľova milenka, film, ktorým sa na plátna kín vracia Johnny Depp, je však mimoriadny snáď iba tým, že dal druhú šancu donedávna zatracovanému hercovi.

Treba povedať, že Deppov výkon sám o sebe potlesk zasluhuje: nebyť jeho Ľudovíta XV., kráľa s výrazom znalého, životom omláteného klauna, nemal by film francúzskej režisérky Maïwenn ďaleko k telenovele. Maïwenn Deppa obsadila dávno pred oslobodzujúcim rozsudkom v kauze Depp vs Heard: keď spolu natáčali v kulisách Versailles, bol ešte považovaný za tyrana žien a vyvrheľa Hollywoodu.

„Nový“ Depp hrá o poznanie civilnejšie a svojím výkonom stále strčí do vrecka väčšinu kolegov, režisérku v titulnej úlohe nevynímajúc. Napriek tomu akoby mu chýbala oná bezprostredná energia, ktorá robila z každej jeho postavy legendu: zbitý životom sa zdá byť predovšetkým sám herec. A je to vidno aj pod nánosmi barokového púdru.

Šiesty film režisérky a herečky, ktorý si našinec vybaví hlavne ako modrú speváčku z Piateho elementu, rozpráva príbeh Jeanne Vaubernier, ženy z chudobných pomerov, ktorá sa vďaka svojmu pôvabu a vynaliezavosti prepracuje až do kráľovskej spálne. Na dvore ju neznášajú pre jej nekonvenčnosť – chodí v pánskych šatách, odmieta sa riadiť absurdnými dvornými pravidlami a ako jediná sa nebojí otočiť ku kráľovi chrbtom.

Maïwenn sa v jej osobnosti zjavne našla a asi aj preto trvala na jej stvárnení, hoci s ňou vekovo neladí (zatiaľ čo du Barry má mať vo filme dvadsať až tridsať rokov, ona mala v čase nakrúcania štyridsaťšesť). Ale hoci odlišný vek sám zas takou prekážkou nie je, Maïwenninmu podaniu chýba – esprit, kúzlo, nazvite si to, ako chcete. Maiwenn je bezpochyby zaujímavá krásna žena, ale film odohrá s jedným prostoduchým výrazom – a to potom možno len ťažko veriť, že sa do nej beznádejne zamiluje vládca ríše.

A pretože nefunguje ani chémia medzi ňou a kráľom, divák sa neraz pristihne, že sa pri ich príbehu jednoducho nudí. Môže sa kochať kostýmami a majestátnymi priestormi Versailles, možno aj párkrát užasne, ako bizarne sa na dvore žilo, ale osud jeho aktérov mu zostane ľahostajný. A to by sa filmom stávať nemalo.

Jeanne du Barry – Kráľova milenka

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Maïwenn Le Besco

Obsadenie Maïwenn Le Besco, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud, Robin Renucci, Pierre Richard, Marianne Basler

Dĺžka 113 min.

Rok 2023

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC