Film / seriál

Nikdy, nikdy nevyrásť

Helena Bonham Carter ako Enid Blyton

Milióny detí po celom svete ju milovali. Milióny detí čítali a počúvali jej príbehy, snívali o rovnakých dobrodružstvách a želali si mať tiež takú mamu. A Enid svojich malých čitateľov zbožňovala. Vlastné dcéry ju pritom takmer nezaujímali.

Enid Blyton je veľmi zvláštna postava svetovej literatúry. Za svoj dlhý život napísala neuveriteľných 750 kníh – doteraz sa ročne predá asi osem miliónov výtlačkov. Niet divu, že sa stále dookola stretávala s tou istou otázkou. Ako je možné, že sú jej rozprávania deťom také blízke?

Keď sledujete jej životný príbeh, jedna vec je vám jasná – vydávať cez dvadsať kníh ročne pre ňu problém rozhodne nebol. Enid bola pracant. Sedela pri svojom malom písacom stroji skoro stále, všetko ostatné išlo bokom. Zároveň však vidíte ženu, ktorá neznesie prítomnosť vlastného plačúceho dieťaťa, na manžela sa pozerá ako na obyčajného chudáka živoriaceho v jej tieni, vidíte ženu sebeckú a absolútne necitlivú voči komukoľvek vo svojom okolí.

V detstve boli príbehy pre Enid spôsobom, ako sa vyrovnať s bolesťou v pomaly sa rozpadávajúcej rodine a snáď možnosťou ako ochrániť svojich dvoch bratov. V dospelosti jej potom jej talent zarobí obrovské peniaze. Ale ani majetok, ani milujúca rodina zjavne nie je to, čo robí Enid šťastnou. Začína to skoro vyzerať, že Enid vlastne nikdy nevyrástla, nikdy naozaj nedospela. Možno dostane šancu vo chvíli, keď jej po tridsiatich rokoch zaklope na dvere minulosť…

Herečka Helena Bonham Carter má za sebou slušné množstvo filmových úloh, uznanie kritiky i verejnosti si získala predovšetkým za adaptácie románov E. M. Forstera. V úlohe Enid možno nežiari až tak, ako sú diváci zvyknutí z jej predošlých výkonov, ale stále je na čo sa pozerať. Prvú hodinu zrejme nezaznamenáte v jej charaktere žiadny zaujímavejší posun, potom sa všetko ale nejako pekne zlomí a vo zvyšnom čase predsa len niečo predvedie. Matthewa MacFaydena, tu v úlohe Enidinho prvého manžela, si možno pamätáte ako legendárneho Darcyho z filmu Pýcha a predsudok, kde si zahral po boku Keiry Knightley – škoda, že tu nedostal viac priestoru, iste by ho využil dokonale.

Jednoznačným pozitívom filmu je pôsobivý soundtrack a veľmi svižný dej – odsýpa to jedna radosť. Enidine nehorázne sebectvo a otvorená manipulácia s ľuďmi v najbližšom okolí vás asi budú dvíhať zo stoličky, k manželovi, ktorý na svoju lásku naozaj škaredo dopláca, pocítite veľký súcit. Summa summarum – nudiť sa určite nestihnete. Na druhej strane, ako psychologická štúdia je film celkom plytký a na konci možno budete mať dojem, že niektoré linky mohli byť uzavreté lepšie a niektoré veci jasnejšie dopovedané.

Náročnejší divák teda pravdepodobne spokojný nebude – ale ak máte chuť na jeden nekomplikovaný a koniec koncov predsa len pestrý životný príbeh, potom je to rozhodne dobrá voľba.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Enid

Film / seriál
Hodnotenie FDB 60 %
Foto FilmBox

Réžia James Hawes

Scénár Shelagh Stephenson, Lindsay Shapero

Obsadenie Denis Lawson, Helena Bonham Carter, Matthew Macfadyen, Claire Rushbrook, Joseph Millson, Isabella Blake-Thomas

Dĺžka 82 min.

pondelok 27. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC