Film / seriál

Nemocnica v núdzovom režime

Medici 2 – francúzsky seriál

Druhá séria ultrarealistického seriálu z nemocničného prostredia nabrala tempo akčných filmov a napätím nezaostáva za najlepšími thrillermi.

Prvá séria seriálu Medici, ktorá mala premiéru v roku 2018, bola vrelo prijatá kritikou aj publikom. Ba čo viac, zo seriálu sa stal doslova divácky hit. Jeho autor Thomas Lilti, pôvodnou profesiou lekár, totiž veľmi dobre vie, akým výzvam musia zamestnanci veľkých nemocníc denne čeliť. Tieto skúsenosti dokázal preniesť na obrazovky s takou presvedčivosťou ako snáď nikto pred ním.

Skvelý tím

V prvej sérii seriálu sme sledovali trojicu medikov Chloé, Alyson a Huga, ktorí sa pod vedením súdneho patológa Arbena museli vysporiadať s mimoriadnou situáciou. Ich starší kolegovia skončili v karanténe, a tak sa, napriek svojej neskúsenosti, museli ujať vedenia celého nemocničného oddelenia. Téma vo svojom čase takmer prorocká.

Chcela by som byť rýchlejšia. Ale s jednou rukou to nie je ľahké

Po troch rokoch čakania sme sa dočkali celkom novej série seriálu. Netreba sa báť, že by tvorcovia iba variovali osvedčené postupy a scény, ako to v podobných prípadoch býva. Práve naopak, príbehy sú úplne nové a nevšedné, seriál nabral spád a vyniká ešte väčším napätím, dá sa povedať, že je aj v mnohom radikálnejší. 

Naši medici od prvej série ušli kus cesty. Chloé musela podstúpiť operáciu srdca, v dôsledku ktorej stratila cit v ľavej ruke. Je plná pochybností, či dokáže s takýmto handicapom obstáť. Vzťah pohodového Huga so spoľahlivou Alyson dostáva prvé vážne trhliny a do nemocnice sa zadnými vrátkami vracia aj súdny patológ Arben, ktorého ambície sú väčšie ako jeho profesijné schopnosti. Najnovšie všetci pracujú na jednotke intenzívnej starostlivosti. Hneď v prvej epizóde musia čeliť nečakanej havárii. Zatiaľ čo sa potýkajú s prívalom pacientov v dôsledku snehovej búrky, oddelenie je zaplavené prívalom vody z prasknutého potrubia. Rýchly sled dramatických scén pripomína skôr katastrofický film o potápajúcej sa lodi ako tradičný seriál z nemocničného prostredia, napriek tomu nestráca nič na svojej realistickosti a schopnosti ukazovať divákom, čo sa deje „za scénou“ veľkých nemocničných oddelení.

Dlhé prípravy aj natáčanie

Tri roky, ktoré delia premiéry prvej a druhej série seriálu, sa zdajú ako dlhý čas. Za touto odmlkou nestojí podľa režiséra a scenáristu Thomasa Liltiho len prerušené natáčanie z dôvodu lockdownu na jar roku 2020, ale predovšetkým nesmierne starostlivá príprava v snahe nesklamať divákov. Podľa prvých ohlasov na novú sériu seriálu sa úsilie tvorcov určite vyplatilo. A dobrá správa na záver – filmári oznámili, že na tretej sérii Medikov sa už pracuje.

Louise Bourgoin 

Postavu Chloé stvárnila Louise Bourgoin (vlastným menom Ariane). Spočiatku sa venovala výučbe sochárskeho umenia, modelingu, herectvu, ale aj moderovaniu. Preslávila sa predovšetkým literárnou rubrikou, v ktorej mnohokrát ironicky komentuje knižné novinky. Okrem toho paroduje osobnosti verejného života, vrátane manželky exprezidenta Nicolasa Sarkozyho Carly Bruni.

Medici 2

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Thomas Lilti

Scénár Claude Le Pape, Thomas Lilti

Obsadenie Louise Bourgoin, Alice Belaïdi, Karim Leklou, Zacharie Chasseriaud, Anne Consigny…

V ČESKOM ZNENÍ Anna Brousková, Robert Hájek, Milada Vaňkátová, Petr Gelnar, Klára Sochorová…

Dĺžka 8 × 52 min.

streda 10. 11.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC