Film / seriál

Nechceš bony, vole?

Bony a klid – česká kriminálna komédia

Film o vekslákoch, na ktorom paradoxne zarobili veksláci. Hoci je to neuveriteľné, presne to sa prihodilo kultovému filmu Víta Olmera Bony a klid.

Prelomový film, ktorý verne opisoval socialistické podsvetie osemdesiatych rokov, bol pre komunistických a až príliš autentický. Preto bol ihneď po natočení zakázaný a namiesto na plátna putoval rovno do „trezoru“.

Trhák na čiernom trhu

Potom sa ale stalo niečo nečakané – ku kópii filmu sa dostal jeden z vtedajších šéfov podsvetia a začal ho predávať na videokazetách VHS. Zakázaný film sa stal takmer okamžite hitom. Keď si cenzori uvedomili, že film už videla prinajmenšom polovica národa, pustili ho do kín. Dovtedy si ale vrecká „mastili“ len vekslácki bossovia.

Vítam medzi nami najbohatších invalidných dôchodcov v Prahe a možno na svete

Potměšilova najslávnejšia rola

Príbeh Martina (Jan Potměšil), naivného chlapca z Boleslavi, ktorý sa vydá do Prahy kúpiť západonemecké marky, aby si s kolegami z práce mohli kúpiť videoprehrávač, znel divákom vtedajšej doby veľmi povedome. Výmenný obchod pred jedným z pražských Tuzexov však nedopadne dobre. Namiesto mariek si Martin odnesie falošné doláre. Svojim kolegom nie je schopný vysvetliť, že peniaze, ktoré na valuty spoločne vybrali, neukradol. Jeho snaha nájsť veksláka, ktorý ho obral a získať stratené peniaze späť, má nečakané vyústenie – Martin sa stane vekslákom a život na vysokej nohe sa mu zapáči. Ale len do chvíle, kedy partiu, ku ktorej patrí, rozpráši ešte mocnejšia skupina zločincov. Okrem Jana Potměšila sa do pamäti divákov navždy vryli aj postavy vekslákov Bínu (Roman Skamene) a ich šéfa Richarda (vlani zosnulý Josef Nedorost).

Skvelý scenár a nahé ženy

Na úspechu filmu sa celkom iste podpísalo aj nevídané nasadenie scenáristu Radka Johna, ktorý sa pri zbere materiálu neváhal vypraviť aj do kriminálneho podsvetia. Samotný titul je parafrázou na slávnu gangsterku Bonnie a Clyde, zároveň sa ale hrá so slovami bony (tuzexové poukážky) a klid (podľa filmu je pokoj nevyhnutnou podmienkou pre úspešné vekslovanie). Extrémnu popularitu si Olmerov film získal tiež kvôli erotickým scénam, ktoré zobrazovali na svoju dobu nevídané veci – skupinový, a dokonca aj orálny sex.

Slávna pieseň za babku

Keď sa dnes povie Bony a klid, všetkým sa vybavia ústredné piesne Relax a The Power of Love od skupiny Frankie Goes To Hollywood. Tvorcom sa totiž podaril husársky kúsok. Práva k obom hitom získali za iba jednu libru. Kde ju tvorcovia zamenili, sa nám nepodarilo dohľadať.

Vít Olmer

Vít Olmer si natáčanie veľmi neužil. ŠtB kontrolovala priebeh denných prác, aby do filmu neprenikli scény, ktoré by mohli byť vnímané ako protirežimové. Dokonca sa režisérovi niekoľkokrát vyhrážali väzením. Nakoniec bol Olmer kvôli scéne skupinového sexu označený komunistickým kritikom Jaroslavom Klementom za pornografa, za čo mu bol skrátený honorár.

Bony a klid

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74,7 % Hodnotenie redakce
Foto Národný filmový archív

Réžia Vít Olmer

Scénár Radek John

Obsadenie Jan Potměšil, Veronika Jeníková, Josef Nedorost, Tomáš Hanák, Roman Skamene, Miloslav Kopečný, Vítězslav Jirsák

Dĺžka 90 min.

Rok 1987

sobota 30. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC