Film / seriál

Nebezpečná cesta za vrahom rodičov

Advokát – dánsky kriminálny seriál

Seriál, ktorý patrí k vrcholom severskej televíznej tvorby posledných rokov, strhujúcim spôsobom opisuje súrodenecké pátranie po strojcovi rodinnej tragédie.

Zážitok, ktorý nemožno z pamäte vytesniť. Frank a Sara ako malé deti videli na vlastné oči, ako auto s ich rodičmi explodovalo. A pravdu o tom, kto za ich smrťou stojí, sa nikdy nedozvedeli. Až o mnoho rokov neskôr, keď je Frank úspešným právnikom a jeho sestra Sara policajtkou, sa dostávajú na horúcu stopu, ktorá by ich mohla k pravde doviesť. Lenže túto cestu začína lemovať mnoho mŕtvych a je otázkou, či Frank so Sarou nerozohrali hru, z ktorej nemôžu vyviaznuť bez ujmy…

Vie, o čom hovorí

Krátko po svojom uvedení v roku 2018 sa stal seriál hitom nielen vo Švédsku a Dánsku, v ktorých koprodukcii vznikol. Úspech u divákov neskôr pečatili nominácie na švédske televízne ceny a vyvolal aj vznik druhej, nemenej pôsobivej série.

Obe vychádzajú z predlohy Jensa Lapidusa, v súčasnosti vo svete najpredávanejšieho autora severskej „noir“ literatúry. V prípade Advokáta sa pohyboval po dobre známom ihrisku. Vyše pätnásť rokov sa sám venoval trestnému právu. „Pôsobil som na súdoch, nazrel som aj do štokholmského podsvetia. Keď som si Advokáta prvýkrát pozrel, môžem s pokojným srdcom vyhlásiť, že väčšina toho, čo sa v ňom odohráva, sa naozaj deje aj v reálnom živote,“ opisuje svoje skúsenosti obľúbený autor.

Poctivá príprava

Jedným z tromfov Advokáta je obsadenie hlavnej úlohy charizmatickým Alexanderom Karimom, ktorý vo Švédsku patrí medzi najobľúbenejších hercov. Práve jemu je prisudzovaný úspech seriálu, ktorý sa ihneď po svojej premiére stal najsledovanejším programom v krajine. „Sledoval som snáď všetky filmy s právnikmi od štyridsiatych rokov minulého storočia až do súčasnosti, napríklad Dvanásť rozhnevaných mužov alebo Firmu. Potom som tri mesiace chodil na súd a sledoval som rôzne prípady, snažil som sa preniknúť do myslenia právnikov. Tiež som pracoval na tom, ako v sebe môj Frank všetko dusí a potom ide vypustiť paru do boxerského ringu. Musel som sa dobre pripraviť aj fyzicky, učil som sa bojové umenia,“ rozpráva Alexander Karim.

A čo sa mu na Advokátovi páčilo od prvého okamihu? „Že to nie je len o pomste, ale aj o tom, aký vplyv mala smrť rodičov na Franka a jeho sestru, ako ich to v živote rozdelilo. Frank má pocit, že mu jeho detstvo aj sestru niekto ukradol. A to je jeho hnací motor po pomste, chce veci z minulosti napraviť,“ dodáva Karim.

Advokát

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia David Berron, Geir Henning Hopland, Pontus Klänge

Obsadenie Alexander Karim, Malin Buska, Thomas Bo Larsen, Johannes Lassen, Nicolaj Kopernikus, Liv Mjönes…
V ČESKOM ZNENÍ Aleš Slanina, Kristina Jelínková, Martin Zahálka, Jitka Jirsková, Petr Gelnar…

Dĺžka 10 × 45 min. (1. séria) a 8 × 45 min. (2. séria) min.

utorok 14. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC