Film / seriál

Nastražené na krásnu Claire

Jeden navyše – romantická komédia

Komik Steve Martin napísal láskavý príbeh milostného trojuholníka, v ktorom zároveň skladá poctu pôvabu krásnej Claire Danes.

Existujú herci, ktorí sa úplne sústredia na svoju kariéru a hranie je im všetkým. Vedľa nich ale existujú aj osobnosti, ktoré túto polohu presahujú. Pretlak ich invencie ich často privedie k potrebe vyskúšať si rad ďalších profesií. Typickým príkladom tvorcu, ktorý pre svoje vyjadrenie hľadá stále nové polohy a možnosti je aj Steve Martin. Tento promovaný filozof začínal svoju kariéru ako stand-up komik. Jeho popularita rýchlo rástla a v 80. rokoch sa stal hviezdou prvej veľkosti vďaka účinkovaniu vo filmoch ako Mŕtvi muži nenosia škótsku sukňu alebo Osamelý muž. Ani to mu nebolo dosť, a tak sa vrhol na písanie filmových scenárov, divadelných hier aj muzikálov. Jeho ďalšou profesiou je spisovateľstvo.

Romantika pod autorskou kontrolou 

A práve jedna z jeho kníh sa stala aj základom pre scenár filmu Jeden navyše. Do citlivého príbehu jedného nevšedného milostného trojuholníka prizval pôvabnú herečku Claire Danes známu z často reprízovaného filmu Takmer bez šance či Terminátora a taktiež o dvadsaťpäť rokov mladšieho kolegu Jasona Schwartzmana. Do úlohy tretieho vrcholu spomínaného milostného trojuholníka obsadil sám seba.

Mám pocit, že teraz by sme sa mali bozkávať…

Sny verzus realita

Ale späť k filmu Jeden navyše, ktorý sa v origináli volá Predavačka. Dôvodom je, že hlavná postava filmu, Mirabelle Buttersfield, pracuje v luxusnom obchodnom dome ako predavačka rukavíc. Deň za dňom ponúka svoj tovar za veľkým pultom a sníva o svojej budúcnosti umelkyne, a tiež o mužovi, ktorý ju vyslobodí z jej samoty. Čoskoro sa ukážu hneď dvaja kandidáti. Ako prvý sa na scéne zjaví mladý, spontánny a detinsky naivný Jeremy. Je chudobný ako kostolná myš a o ženách toho k svojej škode veľa nevie. V jeho rukách sa každá situácia premieňa na trochu bláznivú grotesku. Napríklad, keď Mirabelle pozve do kina. V skutočnosti ide o pozvanie pred kino, na ktoré sa chce pozerať z chodníka. Inokedy žiada Mirabelle, aby doma našla nejaké maličké igelitové vrecúško, ktoré by mu poslúžilo namiesto kondómu. A tak ďalej.

To Ray Porter, druhý muž v Mirabellinom živote, je Jeremyho dokonalý protipól. Starší, elegantný a nesmierne bohatý businessman, ktorý vie, čo chce a predovšetkým čo nechce. Mirabelle zahŕňa drahými darčekmi a vodí do snobských reštaurácií. Z jeho pohľadu ide o súčasť dohody, ktorá definuje ich vzťah – prísne nezáväzný, ktorého podstatou je sex. Lenže udržať čisto obchodnú povahu vzťahu nie je len tak. O tom, kto je ten pravý, nakoniec bude musieť rozhodnúť Mirabelle. 

Claire Danes 

Narodila sa na newyorskom Manhattane. Umenie študovala v Kalifornii, potom skúsila psychológiu na Yale, ale po dvoch rokoch sa rozhodla štúdium ukončiť a venovať sa herectvu. Jej prvou rolou bolo hosťovanie v seriáli Zákon a poriadok, potom ale v pätnástich dostala hlavnú úlohu v seriáli o dospievaní Tak toto je môj život, za ktorý získala Zlatý glóbus a bola nominovaná na cenu Emmy. Ďalší seriálový úspech prišiel v roku 2011, keď si zahrala agentku CIA v sérii Homeland – Zradca. V roku 1998 nasledovala rola Cosetty v Bedároch, o štyri roky neskôr sa stala dcérou Meryl Streep v Hodinách a zabudnúť nesmieme ani na rolu partnerky Johna Connora v treťom pokračovaní Terminátora.

Jeden navyše 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 60,7 % Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Anand Tucker

Scénár Steve Martin

Obsadenie Steve Martin, Claire Danes, Jason Schwartzman, Bridgette Wilson, Sam Bottoms, Frances Conroy, Rebecca Pidgeon

Dĺžka 104 min.

Rok 2005

sobota 23. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC