Film / seriál

Mladí uprostred pekla

Testament of Youth

Pôsobivý príbeh lásky uprostred vojnového besnenia rozpráva o tom, ako aj v zlých časoch možno nájsť zmysel života.

Píše sa rok 1914 a mladučká Vera vybojovala prvú veľkú bitku svojho života – byť ako žena prijatá na prestížnu univerzitu v Oxforde vtedy nebolo rozhodne samozrejmé. Na kontinente však medzitým zúria úplne iné bitky, do ktorých sú povolaní aj jej brat, snúbenec a dvaja najbližší priatelia. Rovnako ako nespočetné množstvo ďalších mladíkov sa zo zákopov už nevrátia. Vera nechce sedieť so založenými rukami a vydá sa ako dobrovoľníčka na front ošetrovať ranených a umierajúcich.

Dráma natočená v roku 2014, Testament of Youth, je založená na vojnových pamätiach britskej feministky a pacifistky Very Brittain. Je to bezprostredné svedectvo o brutalite a nezmyselnosti vojny rovnako ako zrkadlo onej zvláštnej doby, ktorá priniesla hneď dva svetové konflikty – bola to doba fúzatých mužov v smiešnych uniformách, medzi ktorými bola žena považovaná v podstate za menejcenného človeka. Silnú výpoveď Brittaininých denníkov sa nakoniec podarilo až neobyčajne dobre preniesť na strieborné plátno.

Ešte o nej budeme počuť

Veľký podiel na tomto úspechu má Alicia Vikander, jedna z najlepších herečiek, o ktorej ste pravdepodobne zatiaľ počuli len málo. Švédka začínala ako baletka, po niekoľkých menších úlohách v severských seriáloch sa však dala na herectvo. A to jej ide veľmi dobre: v roku 2012 dostala britskú cenu BAFTA za hlavnú úlohu v dánskej historickej dráme Kráľovská aféra, ktorá navyše bola nominovaná na Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Z tohtoročného odovzdávania Cien Akadémie si „zlatého chlapíka“ dokonca odniesla za najlepšiu vedľajšiu úlohu v dráme Dánske dievča Toma Hoopera. V poslednom čase ste ju mohli vidieť aj napríklad vo fantasy Siedmy syn alebo v sci-fi Ex Machina.

Aj v Testament of Youth podáva Vikander mimoriadny herecký výkon, keď sa ideály a životná radosť jej mladučkej postavy postupne zrútia v smútok. Vo filme jej sekunduje celý rad tiež menej známych, avšak špičkových hercov. Kita Haringtona poznáte ako Jona Snowa zo seriálovej Hry o tróny a Walesana Tarona Egertona možno ako Eggsyho z vulgárnej komédie Kingsman: The Secret Service Matthewa Vaughna. A Emily Watson si vyslúžila nomináciu na Oscara hneď za prvú úlohu, v ktorej sa objavila pred kamerou – to bolo v roku 1996 v dnes už klasike Prelomiť vlny od Larsa von Triera. Za svoje divadelné výkony získala okrem iného Rád britského impéria.

Nielen silné obsadenie robí z Testament of Youth takmer filmový manifest o tragédii celej jednej generácie dospievajúcich detí, ktoré boli vrhnuté do pekla, aké svet dovtedy nepoznal. Veľkolepá klasická dráma je tiež o dobe, ktorú si dnes mnohí ľudia idealizujú ako staré dobré časy. Staré teda sú, ale dobré rozhodne neboli.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Testament of Youth

Film / seriál
Hodnotenie FDB 61.7 %
Foto Cinemax

Réžia James Kent

Scénár Juliette Towhidi

Obsadenie Alicia Vikander, Kit Harington, Taron Egerton, Colin Morgan, Dominic West, Emily Watson, Joanna Scanlan

Dĺžka 129 min.

nedeľa 3. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC