Film / seriál

Mesto, ktoré dusia drogy a minulosť

Norskov – kriminálny seriál

Spravodlivosť, alebo priateľstvo, povinnosť, alebo láska? To sú voľby, ktoré čakajú na policajta Toma Noacka v dánskom krimiseriáli Norskov.

Desaťdielne krimi Norskov sa vzápätí po svojom uvedení stalo diváckym hitom. Niet divu. Scenáristka Dunja Gry Jensen totiž obohatila obľúbený žáner nordic noir o úplne nové prvky. O úspechu svedčí ocenenie a niekoľko nominácií na európske televízne ceny. Seriál v československej premiére exkluzívne uvedie stanica Skylink 7.

Severská detektívka inak

Dej seriálu je umiestnený do mesta Norskov ďaleko na severe. Je to neutešené miesto, ktoré sa potýka s vlnou násilia, drog a beznádejou mladej generácie. V centre príbehu stojí trojica bývalých kamarátov, ktorí spolu nielen vyrastali, ale tvorili tiež jednu lajnu v miestnom hokejovom mužstve. Prvým z nich je Tom Noack, charizmatický policajt, ktorý sa vracia do rodného mesta, aby sa pridal k boju proti drogovým dílerom. Druhým je Tomov švagor Martin, úprimný a sympatický starosta Norskova. Tretím potom developer Bondy, sebecký a bezohľadný mafián, ktorý má, na svoju škodu, slabosť pre Toma. Vzťahy, minulé i súčasné, hrajú v tomto príbehu kľúčovú úlohu. Rovnako ako tajomstvá zúčastnených, ktoré postupne vychádzajú najavo a stavajú Toma pred ťažko riešiteľnú dilemu – má zostať lojálny voči priateľom a ľuďom, ktorých miluje, alebo sa zachovať ako správny policajt a ísť nekompromisne za svojím cieľom?

Norskov je práve teraz na vzostupe, mladí k tomu patria, drogy nám to nesmú zničiť

Drsné aj citlivé 

Ambíciou tvorcov bolo vytvoriť realistický svet, kde dôležitejšiu úlohu než násilie hrajú už spomínané vzťahy. Postavy nie sú len drsné, ale aj citlivé, melanchóliu strieda suchý humor. „Norskov je príbeh o našom prepojení s ostatnými. Ako ľudské bytosti zostávame trvalo spojení s našou rodinou, minulosťou, miestom, odkiaľ pochádzame,“ hovorí režisérka seriálu Louise Friedberg.

Severský western

Nemenej významnú rolu hrala lokácia seriálu. Scenáristka Dunja Gry Jensen so svojím tímom dlho hľadala miesto, kam by umiestnila svoj príbeh. Keď objavila prístavné mestečko Frederikshavn, uchvátila ju tunajšia nezameniteľná atmosféra. Skromné rybárske domčeky, nad ktorými čnejú siluety obrovských žeriavov morského prístavu, skaliská s pozostatkami bunkrov z druhej svetovej vojny, námorníci… To všetko dalo príbehu mierne westernový nádych a pomohlo dotvoriť charaktery postáv.

Louise Friedberg

Režisérka Louise Friedberg na seba upozornila už v roku 2007 filmom Blodsøstre, za ktorý získala Veľkú cenu na festivale v Melbourne za najlepší krátkometrážny film. Odvtedy jej sláva stúpa nielen na domácej, ale aj na medzinárodnej scéne. O tom svedčí aj fakt, že jej bola zverená réžia jednej z epizód seriálu House of Cards.

Norskov

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Louise Friedberg, Birgitte Stærmose… 

Obsadenie Thomas Levin, Claus Riis Østergaard, Jacob Hauberg Lohmann, Anne Sofie Espersen, Henrik Birch…

V ČESKOM ZNENÍ Ondřej Gregor Brzobohatý, Roman Štabrňák, Petr Lněnička, Jan Cina, Dagmar Čárová…

Dĺžka 10 × 60 min.

streda 6. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC