Film / seriál

Malcolm X

Denzel Washington ako Malcolm Little

Tri mená – Spike Lee, Denzel Washington a Malcolm Little – a jeden neuveriteľný osud. Biografia muža, ktorý za tri dekády prežil toľko, čo niekto nestihne za celý život.

O natočení biografie Malcolma X sníval Spike Lee od strednej školy. Najskôr si tematiku venujúcu sa rasovým problémom v Amerike vyskúšal v dráme Konaj správne (1989), a potom už bol k Malcolmovi len krôčik. Keď však Lee zistil, že štúdio Warner Brothers chce nechať režírovať jeho vysnívaný film Normanom Jewison, vyhlásil, že jedine černoch môže spracovať túto silnú tému. Štúdio sa nebránilo, a tak v roku 1992 prišiel do kín trochu kontroverzný film o jednej z najvýznamnejších postáv americkej novodobej histórie.

Jazda na plný plyn

Entrée je dokonalé – nabitý zostrih sekvencií, ako bol zbitý Rodney King, komentuje nemilosrdnými a ostrými slovami sám Malcolm. Všetko dokresľuje horiaca americká vlajka. Než sa však z Malcolma Littlea stal preslávený X, musel si prejsť dlhú duchovnú i politickú cestu.

Filmová premena v biografii musí byť presvedčivá a zásluhou excelentného Denzela Washingtona, ktorý sa snáď do X prevtelil a prirodzene stvárnil všetky jeho životné obdobia, je úžasná. Spočiatku bol X hrdý, tvrdohlavý rebel známy ako „Detroit Red“, potom začal fičať na liekoch so šéfom harlemského podsvetia (Delroy Lindo), ale divoký večierok čoskoro skončil vo väzení. Tam našiel X Boha a začal pôsobiť v černošskom moslimskom hnutí Elijaha Muhammada (Al Freeman, Jr.). Len čo bol prepustený, začal jeho boj za občianske práva, avšak mnohé z jeho výrokov boli nielen veľmi odvážne, ale aj dosť kontroverzné a mnohokrát nekorektné, čo ho nakoniec stálo život.

Režisér Lee je týmto príbehom naozaj fascinovaný. Trpezlivo odhaľuje každučký krok pri Malcolmovom zo začiatku veľmi nepravdepodobnom vzostupe, spracováva jeho súkromný život, manželstvo s Betty Shabazz (Angela Bassett) plné odzbrojujúcej nehy, a oživuje tak tri búrlivé dekády až s úzkostlivým zmyslom pre detail. Vzhľadom na to, že Malcolm X bol tak trochu ľudský chameleón, ktorý sa neustále premieňal, išiel z extrému do extrému, je trochu na pováženie, ako zostáva jeho portrét bezúhonný. Jeho myšlienky sú však živé dodnes, diskutuje sa o nich, je akousi živou súčasťou americkej spoločnosti, ktorá si je vedomá aj jeho prehreškov a temných stránok, preto mohol Lee zostať v tempe, ktoré si zvolil v úvode. Viac ako dve hodiny trvajúci film je majstrovsky natočený, ide o skvelo zvládnuté remeslo, ale akoby sa režisér trochu zľakol svojho sna a Washington si bol príliš istý odmenou v podobe sošky zlatého chlapíka. Páni sa rozbehli na plný plyn, lenže šťava im na takú dlhú jazdu jednoducho nestačila.

Aj napriek tomu ide o jeden z najlepších biografických filmov, ktorý v Hollywoode vznikol a rozhodne stojí za pozornosť.

 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Malcolm X

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 %
Foto Film Europe

Réžia Spike Lee

Scénár Arnold Perl, Spike Lee

Obsadenie Denzel Washington, Angela Bassett, Tommy Hollis, O. L. Duke, Stephen James, Michael C. Mahon, Jean-Claude La Marre

Dĺžka 202 min.

štvrtok 26. 5.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC