Film / seriál

Krst – uniknúť tieňom minulosti

Krst

Drsný príbeh od poľského režiséra Marcina Wronu zavedie divákov do súčasného varšavského podsvetia, kde vládne tvrdý zákon ulice a právo najsilnejšieho gangu.

Hrdina jedného z najoceňovanejších poľských filmov posledných rokov, Martin, žije vo Varšave a má všetko, o čom kedy sníval – krásnu manželku Magdu, novorodeného syna, svoju vlastnú firmu aj luxusný byt. Zdanlivo dokonalý život ale v skutočnosti nie je taký perfektný, Martin si so sebou totiž nesie svoju pochybnú minulosť a s ňou spojené temné tajomstvo.

To zdieľa so svojím starým priateľom Jankom, ktorý sa na jeho pozvanie objaví v meste, aby šiel dieťaťu za krstného otca. Janek je prekvapený Martinovým imidžom slušného občana a citlivej bytosti. Len on totiž vie, že Martin kedysi býval drsný chlapík pôsobiaci v nebezpečnom zločineckom gangu a že to bol on, kto svojich bývalých kumpánov udal. Hlavné mesto preto nie je pre Martina vysnívanou destináciou, ale skôr úkrytom pred hrozbami smrťou, ktoré sa môžu kedykoľvek naplniť. V zúfalstve a v strachu o život poprosí Janka, aby sa v prípade, že sa mu niečo stane, postaral o jeho rodinu. Janek sa však odhodlá k činu, ktorého dôsledky už nepôjdu vziať späť.

Scenár je voľne založený na skutočnom príbehu muža, ktorý chcel uniknúť svojej zločineckej minulosti a presťahoval sa do Varšavy, kde, ako dúfal, chcel zmeniť svoj osud. Podľa režiséra Marcina Wronu je film univerzálnym podobenstvom o nutnosti prevziať zodpovednosť za svojich blízkych. Zaujímavosťou Krstu je herecké obsadenie, zatiaľ čo predstaviteľ hlavného hrdinu Michala, Wojciech Zieliński, je skúsený profesionál, Tomasz Schuchardt, ktorý hrá Janka, je naopak v odbore v podstate začiatočník a navyše o niekoľko rokov mladší. Režisér chcel, aby sa práve táto dynamika preniesla z predstaviteľov na plátno do ich postáv.

Krst je psychologický film, v ktorom sa postupne vyhrocuje vzťah medzi hlavnými postavami. Aj keď je tu násilných scén vcelku málo, keď už sa však objavia, sú veľmi presvedčivé a surové. Napriek temnej téme sa vo filme veľa využíva prirodzené svetlo, špeciálne efekty naopak nie, dojem surovosti a realistickosti zase navodzuje práca so zámerne nepokojnou ručnou kamerou. Fakt, že gangstri tu nevyzerajú ako typickí svalnatí a drsní mafiáni, ale ako obyčajní ľudia, ktorých pravú podstatu pochopíme až počas vypätých situácií, umocňuje všadeprítomné napätie. Zámerom režiséra je ukázať, že každý z nás si jednoducho v sebe nesie zlo a je len na nás, či náš vnútorný boj s ním vyhráme.

Film Krst sa stal v roku 2011 víťazom Febiofestu, získal dve ceny Strieborného leva na MFF v Gdyni – na jednom z najprestížnejších poľských festivalov, a bol tiež premietaný v rámci festivalov San Sebastian a Toronto. 

Poľské talenty!

Marcin Wrona (režisér)
Narodil sa roku 1973 v poľskom Tarnove. Svoj absolventský film Človek magnet natočil počas štúdií na Fakulte rádia a televízie Sliezskej univerzity v Katoviciach a získal za neho mnohé ocenenia, okrem iného aj na newyorskom Tribeca Film Festivale. V roku 2004 natočil krátky film Telefono, o päť rokov neskôr potom svoj celovečerný debut Moja krv, drámu o profesionálnom boxerovi, ktorá slávila úspechy na festivaloch po celom svete. Okrem natáčania filmov sa venuje aj divadelnej réžii a vyučuje na katovickej univerzite. 
Tomasz Schuchardt (herec)
Narodil sa v roku 1986 v Starogarde Gdańskom, herectvo vyštudoval na Vysokej divadelnej škole v Krakove. V roku 2008 sa objavil v televíznom projekte Tajný spolupracovník režírovanom Krzysztofom Langom alebo hre Versus. V húštine miest uvádzanej v krakovskom divadle Teatr Nowy. Postava Janka v Krste bola jeho prvou veľkou filmovou úlohou, od tých čias sa objavil v množstve menších úloh (Odvaha, Si bohom, Chemo), v roku 2015 nakrútil s Marcinom Wronom ďalší film, horor Démon.
Wojciech Zieliński (herec)
Narodil sa v roku 1979 v Lodži, v roku 2004 promoval na Hereckej fakulte miestnej filmovej školy, kde získal ocenenie za svoje divadelné úlohy v hrách Tajná extáza a Géza – dieťa. Filmovým debutom pre neho bola dráma z roku 2003 Dotkni sa ma, neskôr si zahral v seriáloch Úradník a Odvrátení a vo filmoch Oživenie či Svedok obžaloby. Krst je po filme Moja krv jeho druhou spoluprácou s režisérom Wronom.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Krst

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76 %
Foto Festival

Réžia Marcin Wrona

Scénár Grzegorz Jankowski, Dariusz Glazer, Grażyna Trela

Obsadenie Tomasz Schuchardt, Wojciech Zielinski, Natalia Rybicka, Mikołaj Kałucki, Adam Woronowicz, Michal Koterski, Pawel Tomaszewski

Dĺžka 86 min.

utorok 28. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC