Film / seriál

Kráľovné vo filme

Cate Blanchett

V dejinách Európy na kráľovské tróny usadali skôr panovníci, v priebehu histórie sa však našli aj kráľovné, ktoré sa vyrovnali svojou odvahou, dôvtipom, noblesou, inteligenciou aj vodcovskými schopnosťami svojim mužským náprotivkom.

Kráľovná Alžbeta

Herečka Cate Blanchett upozornila na svoj herecký talent stvárnením kráľovnej Anglicka a Írska Alžbety I., dcéry Henricha VIII. a jeho druhej ženy Anny Boleynovej, ktorá vládla od roku 1558 a bola poslednou panovníčkou z rodu Tudorovcov. Film pakistanského režiséra Shekhara Kapura rozpráva o nástupe mladučkej zaprisahanej protestantky na anglický trón po smrti nevlastnej sestry Márie, a to v čase, keď bola zvrchovanosť Anglicka pod stálym tlakom okolitých štátov a kedy bolo treba obnoviť katolícku vieru. Film bol nominovaný celkovo na sedem Oscarov, nakoniec si odniesol jednu sošku – za masky.

Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek

Táto historická dráma je pokračovaním filmu Kráľovná Alžbeta a mapuje vrcholné obdobie vlády Alžbety I. v druhej polovici šestnásteho storočia. Protestantská panovníčka, opäť v podaní Cate Blanchett, je tŕňom v oku prevažne katolíckej Európe a najviac španielskemu kráľovi Filipovi II., situácia pre ňu nie je bezpečná ani v domácom Anglicku, kde proti nej stoja katolíci podporovaní škótskou kráľovnou Máriou Stuartovnou (Samantha Morton). K tomu je ešte pod tlakom svojich radcov na čele so Sirom Francisom Walsinghamom (Geoffrey Rush), pokiaľ ide o otázky nástupníctva. Kráľovná si nedokáže vybrať zo zástupu urodzených uchádzačov o jej ruku, jej srdce totiž patrí moreplavcovi Walterovi Raleighovi (Clive Owen), s ktorým je však oficiálny vzťah nemožný. Alžbeta bude musieť v rámci záchrany postavenia rodnej krajiny obetovať osobný život a postaviť sa najmocnejšej armáde sveta v jednej z najslávnejších námorných bitiek histórie.

Kráľovná

Dňa 31. augusta 1997 obletela svet šokujúca správa o smrti princeznej Diany pri automobilovej nehode v Paríži. Kráľovná ľudských sŕdc, ako ju prezývali, bola jednou z najobľúbenejších členiek britskej kráľovskej rodiny a veľkej pozornosti sa jej dostávalo aj po rozvode s princom Charlesom. Tragická nehoda princeznej vyvolala hŕbu otáznikov a konšpirácie, že nehoda bola v skutočnosti nájomnou vraždou. Film Stephena Frearsa Kráľovná predstavuje intímny pohľad do zákulisia kráľovskej rodiny a vysokej britskej politiky v období tesne po smrti Diany a snaží sa odkryť emócie a dosah tejto udalosti na kráľovský dvor i celý svet. V úlohe kráľovnej Alžbety II. sa predstavila Helen Mirren, ktorá sa s reálnou panovníčkou niekoľkokrát stretla – tá si ale film odmietla pozrieť. Herečka za svoj výkon dostala Oscara, Zlatý Glóbus aj cenu BAFTA.

Kráľovná Kristína

Kristína I. sa v iba šiestich rokoch stala kráľovnou Švédov, Gótov a Vandalov, veľkoprinceznou Fínska, veľkovojvodkyňou Estónska a Karelska a paňou Ingrie. Film, ktorý natočil fínsky režisér Mika Kaurismäki, je portrétom extravagantnej mladej ženy, ktorá sa vymedzila proti tradícii, konvenciám a konzervatívnym silám brániacim pokroku – panovníčka bola veľmi výstredná, hovorila hlbokým hlasom, mala rada drsné vtipy a jej obľúbenou zábavou bol lov, vojenské stratégie a umenie. Obsadenie filmu je medzinárodné, jednu z najvýznamnejších kráľovien Švédska a respektíve Európy si zahrala švédska herečka Malin Busk, jej krajan Michael Nyqvist stvárnil kancelára Axela Oxenstierna, v ďalších úlohách sa predstavia Kanaďania Sarah Gadon (seriál 11.22.63) a Lucas Bryant (Manželský sľub), fínska herečka Laura Birn či Francúz Hippolyte Girardot.

Kráľovná Margot

Námetom historického filmu Kráľovná Margot bol rovnomenný román Alexandra Dumasa, ktorý rozpráva o jednom z najkrvavejších období francúzskych dejín – o náboženských vojnách medzi hugenotmi a katolíkmi. V tomto nešťastnom období sa odohráva príbeh Markéty z Valois prezývanej Margot, dcéry francúzskeho kráľa Henricha II., ktorú rodina z politických dôvodov donútila vydať sa za navarrského kráľa Henricha. Svadba mala upokojiť rozbúrené vzťahy medzi oboma tábormi, v roku 1572 ale došlo počas tzv. Bartolomejskej noci k zmasakrovaniu hugenotov. Režisér Patrice Chéreau sa snažil o presvedčivé zobrazenie historických udalostí aj pomocou výpravy a dobových kostýmov. Na MFF v Cannes v roku 1994 získal film Cenu poroty a predstaviteľka Kataríny Medicejskej, matky Margot, herečka Virna Lisi získala Cenu za ženský herecký výkon.

Kráľovna Alžbeta

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,6 %
Foto FilmBox

Réžia Shekhar Kapur

Scénár Michael Hirst

Obsadenie Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Christopher Eccleston, Joseph Fiennes, Richard Attenborough, Fanny Ardant, Kathy Burke

Dĺžka 118 min.

pondelok 13. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC