Film / seriál

Keď malé ryby žerú veľké

Chladnokrvne

Kradnúť sa nemá, ale ak to robia sympaťáci a ešte navyše vtipne, pozerá sa aj na krádeže moc dobre. Kriminálna komédia Chladnokrvne je milou recykláciou slávneho Podrazu a ďalších filmov na rovnakú tému.

Žáner filmov o perfektne pripravených podvodoch patrí medzi tie, ktoré majú už desiatky rokov jasne dané pravidlá. Divákov proste baví sledovať, ako ich ten-ktorý film napĺňa, alebo porušuje. Takže kto na to ide tentoraz? Zoznámte sa s partiou kriminálnikov na čele s krásavcom Jakeom, ktorá omylom okradla veľkého mafiánskeho bossa menom King. Aký je cieľ? Okradnúť ešte väčšieho lumpa Morgana Pricea, ktorý zarába na praní špinavých peňazí. Prečo? Pretože na neho má King zlosť a Jake a spol. mu dlhuje. Ako? Jednoducho musia vyviesť peniaze z USA do Belize a previesť ich potom späť.

A komplikácie? Jéje, tých je. Kam čert nemôže… Áno, to, že mu krásna vreckárka Lily prinesie smolu, Jake vedel od prvej chvíle. Navyše mu ide po krku špeciálny agent Butan, ktorý mu chce konečne spočítať mnohoročné prehrešky proti zákonu. Ale sú skutočne všetci tými, za koho sa vydávajú?

Kto videl aspoň niekoľko hlavných „chmatáckych“ klasík alebo filmov noir, je hneď doma. Na zemi leží mŕtvy rozprávač a líči divákovi, ako sa to všetko zomlelo; rovnaký postup bol napríklad v Sunset Boulevarde. Ako kulisa nad ním čnejú mrakodrapy Los Angeles. Rozprávač, ktorým nie je nikto iný než Jake, dôkladne vysvetlí, ako skupina funguje: kto v akcii odvádza pozornosť, kto sa nechá „akože“ zastreliť, kto stráži dvere a kto to celé riadi, proste všetko vrátane príslušnej terminológie ako napríklad volavka alebo čumil. A potom už sa ide naostro.

Chladnokrvne je zábavná jednohubka, ktorá žáner nikam neposúva, ale vzdáva mu štýlovú poctu. Hereckým kráľom filmu je Dustin Hoffman ako King – psychopatického, poruchou sústredenia trpiaceho magora si herec zahral ako vtipnú etudu medzi závažnejšími úlohami. Protihráčom mu je ako pokojný a elegantný Jake Edward Burns, ktorý pôsobí ako menej známe dvojča Bena Afflecka. A čo by to bolo za kriminálku bez femme fatale? Rachel Weisz s ryšavým prelivom je pre postavu Lily ako stvorená.

Atmosféru dopĺňa čierny humor ťažiaci okrem iného z poverčivosti alebo rasového mixu Židov, Írov, Talianov či Mexičanov. Pridajte svižné tempo, striedmu stopáž a neónové vizuály nočného L. A. a máte ideálnu zábavu na príjemný večer. Len nesmiete prestať dávať pozor: každá indícia je dôležitá!

4x ukradni, čo môžeš

Podraz

Klasika medzi „chmatáckymi“ filmami ťaží z retro atmosféry, vtipne zauzleného scenára a hlavne z parťáctva Paula Newmana a Roberta Redforda, ktorí si hviezdnu súhru vyskúšali už vo westerne Butch Cassidy a Sundance Kid. Tentoraz hrajú dvojicu podvodníkov, ktorá sa snaží pomstiť smrť kolegu zavraždeného mocným gangstrom. Nastražia na neho zložitú pascu s dostihovými stávkami, v rámci ktorej musia prekabátiť aj FBI a nájomného vraha. Nostalgicky ladený film získal sedem Oscarov.

Deväť kráľovien

Jeden z vrcholných kúskov v podvodníckom žánri pochádza nečakane z Argentíny. V Buenos Aires sa nad ránom mladík Juan pokúsi o podfuk v samoobsluhe. Je odhalený, ale zo šlamastiky ho vytiahne skúsenejší Marcos, ktorý si ho vezme pod krídla a vyučí ho „remeslu“. Komplici sa potom spolu pustia do veľkej akcie: ukradnúť a predať vzácnu zbierku známok z Weimarskej republiky. Netreba dodávať, že v čarovne komplikovanom thrilleri je nakoniec všetko inak, než sa pôvodne zdá.

Dannyho jedenástka

Krimikomédia z roku 1960 s Frankom Sinatrom, Deanom Martinom a ďalšími členmi neformálneho zoskupenia Rat Pack sa dočkala nemenej hviezdne obsadenej prerábky. George Clooney hrá lupiča Dannyho Oceana, ktorý sa hneď po prepustení z väzenia púšťa do ďalšej akcie: chce vykradnúť tri kasína patriace mužovi, ktorý žije s jeho bývalou manželkou v podaní Julie Roberts. V náročnej akcii mu pomáhajú Brad Pitt, Matt Damon, Casey Affleck a ďalší.

Počiatok

Čo je najodolnejší parazit? Myšlienka. A práve ich „extrakciami“ sa zaoberá Dom Cobb, majster svojho odboru. Počas snenia sa vkradne do cudzích podvedomí a v rámci priemyselnej špionáže z nich kradne nápady. Kvôli tomuto povolaniu sa z neho však stala štvaná zver. Aby mohol zase viesť normálny život, musí sa pustiť so svojím tímom špecialistov do nebývalého projektu: myšlienku neodcudziť, ale vnuknúť. Originálny sci-fi thriller s Leonardom DiCapriom nakrútil Christopher Nolan.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Chladnokrvne

Film / seriál
Hodnotenie FDB 63,4 %
Foto FilmBox

Réžia James Foley

Scénár Doug Jung

Obsadenie Edward Burns, Dustin Hoffman, Andy Garcia, Paul Giamatti, Rachel Weisz, Donal Logue, Luis Guzmán, Robert Loggia, Robert Forster

Dĺžka 97 min.

nedeľa 12. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC