Film / seriál

Keď hrôza dostane svoju tvár

Keď hrôza dostane svoju tvár

Dnes je Freddy Krueger hororová legenda, ale keď ho prvýkrát videla filmová Nancy, nikto jej nechcel veriť, že takýto netvor môže byť skutočný.

Nancy veľmi dobre vie, kto zabil jej priateľov. Lenže jej mama a kamaráti sa domnievajú, že si Freddyho len vymyslela. Postupne sa však ukazuje, že to, čo sa jej zjavuje v snoch, a zdá sa byť úplne nereálne, sa skutočne stalo. Desivý zabijak útočil už v minulosti, keď zavraždil dvadsať detí, ale polícia na neho bola vždy krátka. Spravodlivosť si nakoniec vymohli až sami rodičia, ktorí ho upálili zaživa. Tým však jeho vyčíňanie bohužiaľ nezastavili – stal sa z neho totiž démon, ktorý zabíja v snoch. A ako sa zdá, Nancy tiež nikto nepomôže a po stopách tajomného zohaveného muža sa bude musieť vydať sama... Osemdesiatková hororová klasika je späť!

Nech robíte čokoľvek, nesmiete zaspať

Získanie štúdia, ktoré by súhlasilo s financovaním neobvyklého projektu spisovateľa a režiséra Wesa Cravena, nebolo nič jednoduché. V osemdesiatych rokoch ešte stále hlavný prúd hororov ťažil len z postáv psychopatov, ujačaných dievčat a potokov krvi. Nočná mora v Elm Street mala byť úplne novým osviežením, mala žáner posunúť na vyššiu úroveň. Namiesto zabehnutých klišé sa Craven rozhodol využívať fantáziu, sny a oveľa desivejšie prostredie, než je nočný les či cintorín – ľudské podvedomie. Osvietené štúdio sa našlo, a tak mohol vzniknúť čiastočne fantastický, čiastočne hororový príbeh, ktorý sa z väčšej časti odohráva mimo bežnú realitu až v surrealistických svetoch snov, kde je všetko možné a šanca na útek je minimálna.

Napriek tomu, že dnes niektoré efekty a masky môžu pôsobiť smiešne, viac ako tridsať rokov starý hororový film nestratil na desivosti, ani vynaliezavosti. Proti odpudivému zabijakovi totiž stojí vynaliezavá dievčina, ktorá sa rozhodne prekonať vlastný strach. Postava Nancy Thompsonovej má zmysel pre spravodlivosť, je empatická a zaujíma sa o ostatných. Úprimne jej fandíte, aby našla spôsob, ako sa zo svojej nočnej mory prebudiť a poraziť Freddyho raz a navždy. Za zmienku tiež stojí filmový debut, ktorý si v tomto filme odbavila dnes naozajstná hollywoodska star – Johnny Depp. Kto vie, možno bol práve Freddy predobrazom jeho podivných postáv v Sweeney Toddovi alebo v Nožnicovorukom Edwardovi. Zahral si, ako inak, charizmatického priateľa Nancy Glena. Deppova smrť s posteľou a potokmi krvi a následným katapultom ku stropu patrí dodnes k legendárnym hororovým skonom.

V osemdesiatych rokoch nízkorozpočtové filmy zaváňali amatérstvom a nedotiahnutosťou. Nočná mora v Elm Street však okrem nového smeru hororov dokázala, že aj filmy s menším rozpočtom sa môžu stať kasovými trhákmi, a hlavne že môžu mať vysokú filmársku úroveň. A aj keď sa Freddy Krueger objavil ešte v ďalších pokračovaniach, nikdy už nebol desivejší ako v prvej (a najlepšej) Nočnej more.

Nočná mora v Elm Street

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,8 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Wes Craven

Scénár Wes Craven

Obsadenie Robert Englund, Heather Langenkamp, John Saxon, Ronee Blakley, Amanda Wyss, Jsu Garcia, Johnny Depp

Dĺžka 91 min.

Rok 1984

nedeľa 8. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC